Symptoms_of_coronavirus_disease_2019_in_Hungarian

Megfázás, influenza vagy korona? Így ismered fel!

A The Times külföldi lap gyűjtötte össze egy táblázatba szedve, hogy melyek a három betegség leggyakoribb tünetei, hogy az emberek könnyebben tudjanak különbséget tenni közöttük, íme:

1

Megfázás esetén az orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés nagyon gyakori, de ritka esetekben előfordulhat, hogy felmegy a lázad, picit köhögsz, és fájhat a torkod is. A légszomj és a hasmenés viszont nem képezik részét a megfázás tüneteinek!

Ezzel szemben az influenza és a koronavírus között már nehezebb különbséget tenni a tünetek alapján.

Az influenzánál a 38°C feletti láz a gyakori, akárcsak a száraz köhögés, a fejfájás, és a fájdalmak egyaránt. Előfordulhat, hogy bedugul az orrod, fáradtnak érzed magad, esetleg kicsit köhögsz, de légszomjat nem kellene érezned, ahogy tüsszögni sem kéne túl gyakran.

A koronavírus (COVID-19) esetében a folyamatosan magas láz a gyakori (akár 39°C feletti is), a száraz, szűnni nem akaró köhögés is jellegzetes,  közben egyre nehezebben tudsz nyugodtan levegőt venni, mert fájdalmat és légszomjat érzel. Fejfájás, fáradtságérzet és ritkán hasmenés is jelen lehet.

1

Nagyon fontos, hogy előzzük meg a betegséget!!!

Jelenleg hazánkban minden szakember azon munkálkodik, hogy minél kevesebben legyünk betegek. Nem csak a szakembereknek és az államnak kell megtennie mindent ennek érdekében, hanem nekünk, állampolgároknak is!

Mivel tudod leginkább megelőzni a betegséget?

A koronavírus ellen nincs védőoltás. A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében az alábbiakat kell tennünk:

  • A  65 év feletti emberek maradjanak otthonukban, ez a legfontosabb, hisz ők a leginkább veszélyeztetettek!! Persze a 65 év alattiak is tegyék ugyan ezt, csak a legszükségesebb helyekre (munkába járás, élelmiszerbolt, patika) menjenek.
  • Mossunk kezet alaposan szappannal, meleg vízzel és használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt. A kézmosás legalább 1 perces legyen!
  • Gumikesztyűt is érdemes viselnünk például ha vásárolni megyünk.
  • Kerüljük a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezést. Aki beteg, maradjon otthon, ne fertőzze le az egészséges embereket.
  • Ne használjunk közös evőeszközöket, poharat, hisz cseppfertőzéssel terjed a vírus.
  • Erősítsük szervezetünket gyógynövényekkel vagy gyógygombákkal, vitaminokkal, támogassuk az immunrendszerünk működését igazolt hatású immunerősítőkkel

A megelőzésről és a betegségről is itt olvasható minden egy helyen: https://koronavirus.gov.hu/

A magyarra fordított képek forrásai: