Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít a BIO ételek fogyasztása a hagyományos élelmiszerek helyett. Ez a tendencia elsősorban annak köszönhető, hogy a hagyományos élelmiszer-előállításban széles körben alkalmaznak peszticideket, műtrágyákat, hormonokat és antibiotikumokat, melyek ellenérzést váltanak ki az egészségtudatos emberekben.

Sokan felteszik a kérdést, hogy valóban érdemes-e drágábban bio élelmiszereket vásárolni? Van-e olyan vizsgálati eredmény, mely bizonyítja a bio termékek egészségmegőrző, betegség megelőző szerepét? Mostani cikkemben ezt a témát járom körbe az eddig rendelkezésre álló kutatási eredmények segítségével. Jelen cikk legfontosabb megválaszolásra váró kérdése:
Van-e mérhető előnye az emberi egészségre a BIO élelmiszerek fogyasztásának?
Több, nemzetközi szaklapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy az organikus (bio) élelmiszerekben valóban jelentősen magasabb a C-vitamin-, vas-, magnézium- és foszforszint, és alacsonyabb a nitrátok és a peszticid-szermaradványok mennyisége, mint ugyanazon élelmiszerek nem organikus formáiban. Ezen kívül a búza, a zab és a bor kivételével a bio táplálékok jellemzően több fontos antioxidánst, mint például antocianinokat, flavonoidokat és karotinoidokat tartalmaznak, mint nem organikus társaik. Az organikus gyümölcsök és zöldségek vizsgálata következetesen bizonyítja, hogy a bio élelmiszerek nagyobb antioxidáns aktivitással bírnak, hatékonyabban gátolják a mérgező vegyületek mutagén hatását, és gátolják bizonyos rákos sejtvonalak szaporodását mint nem bio társaik.
2010-ből származik az első komolyabb bizonyíték, hogy a bio termékek fogyasztói körében egyértelműen kevesebb esetben alakul ki allergiás bőrgyulladás. Több nagy tanulmány is napvilágot látott az utóbbi pár évben, melyek a hagyományos emberi táplálék emberre való hatását hasonlítják össze a biotáplálék emberre való hatásával. Nézzük az eredményeket.

Melyik betegségek kockázatát csökkenti a BIO ételek fogyasztása?

Nagy áttörést hozott a 2018-as év, ugyanis ekkor publikálták a világ egyik legnagyobb és leghosszabb – több mint 68 ezer beteg bevonásával, 7 éven át tartó – követéses vizsgálatának eredményeit, a NutriNet-Santé tanulmányét. A hosszú nyomonkövetétes vizsgálat során 16 bio termék fogyasztási gyakoriságát figyelték (soha, alkalmanként vagy legtöbbször). Ezután kiszámolták a bio élelmiszerek pontszámát (0-32 pont). Az utánkövetési időszak 2009. május 10-től 2016. november 30-ig tartott. Az eredmények pedig sok daganatos beteg életét változtathatják meg, ugyanis ezen vizsgálat során a rákos megbetegeségek kockázatának jelentős csökkenését figyelték meg a biotáplálékot fogyasztók körében. Az ökológiai élelmiszer-fogyasztás magasabb aránya a rák kockázatának egyértelmű csökkenésével járt.
Kifejezetten nagy különbség mutatkozott a postmenopauzális emlőrák, és a különböző nyirokrendszert érintő rákok kockázatának csökkenésében azoknál, akiknél az organikus élelmiszer-fogyasztás gyakoribb volt:

  • átlagosan 25%-al kevesebb daganat alakult ki,
  • az emlőrák kilalaulásának esélye 34%-al,
  • a nyirokrendszeri rákok 76%-al,
  • a non-Hodgkin limfómák kialakulásának esélye 86%-al csökkent a bio élelmiszereket nagyobb részben fogyasztók körében.

Ezen eredmények arra utalnak, hogy az ökológiai élelmiszerek fogyasztásának növelése a lakosság körében ígéretes stratégia lehet a rák elleni küzdelemben.

2020-ban megjelent tanulmány eredményei alapján a megnövekedett káros anyag bevitel esetén a meddőség, a születési rendellenességek, a különböző allergiák, középfülgyulladás, pre-eclampsia, metabolikus szindróma, magas BMI és non-Hodgkin limfóma is gyakoribb, a bioételeket fogyasztóknál tapasztaltakhoz képest. A bio termékek rendszeres és gyakori fogyasztása pedig csökkenti a túlsúly és az elhízás kockázatát mind a nők, mind a férfiak körében. A jelenlegi bizonyítékok még nem elegendőek a bio tápanyagok bevitelének egészségre gyakorolt ​​előnyeinek végleges megállapításához. Azonban egyre több fontos eredményről számolnak be megfigyelési kutatások, amelyek összekapcsolják a bizonyítható egészségügyi előnyöket a bio élelmiszerek fogyasztásával.

Miért különleges a BIO gombák helyzete?

Az élelmiszerek közül is kiemelendő a hagyományos és a biogombák fogyasztása közötti különbség, ugyanis a gombák nagyon érzékenyek, kiterjedt micélium-hálózatuk segítségével a környezetükből mindent képesek magukba szívni, amit csak találnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mennyire szennyezett a termesztő hely környékén lévő levegő, mennyire tiszta és vegyszermentes a termőtalaj. Az emberi egészségre ártalmas anyagok és azok bomlástermékei, továbbá a toxikus nehézfémek – ilyen például a higany, kadmium, ólom – akadálytalanul bejutnak a gomba micéliumába. Ilyen jellegű hatások nem vagy csak minimális mértékben fordulnak elő ellenőrzött bio-termelési körülmények között.

A gomba és a belőle készült termékek beltartalmi jellemzőit, értékeit a termelési körülmények, mindenek előtt a táptalaj határozza meg. Bizonyított, hogy a bio-körülmények között termelt gyógygombákban az élettani hatásokért felelős összetevők aránya kedvezőbb a hagyományos termelésűekben lévő arányokhoz képest. A táptalaj összetétele jobban, célszerűbben szabályozható a bio-termelés körülményei között, azaz ennek standardizálásával stabilizálni lehet a gomba és a belőle készült termékek beltartalmát, minőségét. Ami biztos, hogy megbízható, standardizált minőségű gyógygomba csak BIO körülmények között, organikus termeléssel állítható elő. 

Honnan tudjuk, hogy egy termék valóban BIO?

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt folytathatják tevékenységüket azok, akik ökológiai termék-termelést, feldolgozást vagy forgalmazást kívánnak folytatni. Éppen ezért, ha vásárolni szeretnénk egy bio terméket, meg kell néznünk a címkéjét, hogy szerepel-e rajta valamelyik tanúsító szervezet neve.

Összefoglalva a jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a BIO élelmiszerek fogyasztása mérhető egészségügyi előnyökkel járhat, így mindenkinek meleg szívvel tudjuk javasolni fogyasztásukat.

Szerző: Dr Dóda Ildikó

Felhasznált források: