A HUMINSAV a természet csodálatos ajándéka. A huminsav név a latin humus (talaj) szóból származik és legalább 70 féle ásványi anyagot tartalmaz, és ezt mind tudja hasznosítani az emberi szervezet.

A humin anyagok a növényi eredetű biomassza évezredes bomlási folyamataiban, a növények humifikálódása során keletkeznek. A huminok családjába tartoznak a biológiailag aktív és igen értékes huminsavak és fulvosavak, melyek legalább 70-féle ásványi anyagot tartalmaznak önmagukban, és mindezeket felvehető, biológiailag hasznosítható formában. Ezek a hosszú molekulaláncú, különleges tulajdonságokkal rendelkező szerves makromolekulák a homogén karbon-kori növényzetből keletkezett tőzegből nyerhetők ki. A huminsavak pontos keletkezéséről a Wikipédián olvashatunk részletesen.

Sokan nem tudják, hogy a világ egyik legjobb minőségű, legtisztább humin anyag lerakódása Magyarországon található. A Humicin® étrend-kiegészítő termékcsalád hatóanyaga is ilyen kiváló tulajdonságú tőzegből származik. Ez a kb. 10 000 éves tőzegmező a világon egyedülálló módon, vulkáni környezetben, a földfelszín alatt, mélyen fekszik. Így hihetetlenül tiszta, mentes a tőzegmezőkre jellemző felszíni szennyeződésektől, és nagyon magas a huminsav tartalma. A huminsav kinyerése a tőzegből egy kíméletes hatóanyag kinyerési technológiával történik, a Humicin® kapszulák gyártása pedig egy új, szabadalmaztatott gyártási technológia segítségével valósul meg.

De miért is van szükségünk a huminsav tartalmú étrend-kiegészítőkre?

Az emberi szervezetben a vitaminok, ásványi anyagok és a nyomelemek optimális koncentrációja szükséges ahhoz, hogy testi, lelki, szellemi téren jó közérzettel rendelkezzünk. Vagyis minden baj, betegség, fejlődési rendellenesség okát az ásványi anyagok, mikroelemek, vitaminok hiányában kell keresnünk. Ezt a gondolatot Dr. Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas német származású amerikai\r\nkémikus, az ortomolekuláris medicina atyja fogalmazta meg az 1960-as években.

De sajnos napjainkban táplálékaink már nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat, nyomelemeket, köszönhetően a teljesen kimerített, rossz minőségű termőtalajainknak és a műtrágyázásnak. Tudományosan igazolható, hogy gabonáink, gabona alapú élelmiszereink, zöldségeink, gyümölcseink már csak töredékét tartalmazzák a korábbi vitamin- és mikroelem tartalmuknak. Ugyanez igaz az állati eredetű táplálékainkra is, hiszen a gabonákkal egyre kevesebb ásványi anyag jut az állatok szervezetébe, így húsába is. A mikroelem hiány a táplálkozási lánc csúcsán álló emberi szervezetben is megjelenik.

Ráadásul rossz szokásaink pl. a dohányzás gyorsíthatják egyes nyomelemek kiürülését a szervezetből. Táplálékaink átalakítása (főzés, konzerválás) pedig számos nyomelem biológiai hasznosulását rontja.

A szervezetben így hiányállapotok keletkeznek, és ezeket a hiányokat bizony pótolnunk kell, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni. Az azonban nem mindegy, hogy milyen forrásból pótolunk.

A legfőbb cél az lenne, hogy az ásványi anyagokat, nyomelemeket organikus, tehát az eredetihez hasonló formában vigyük be a szervezetbe, hiszen így tudnak a legjobban hasznosulni. Ezt a folyamatot katalizálja a HUMINSAV. 

A huminsavak komplexképző tulajdonsággal rendelkeznek, úgy kapcsolódnak a fémionokhoz, hogy azok más anyaggal már nem tudnak reakcióba lépni. Kelátkötéssel „megfogják” a fémionokat (kelát a görög kele = rákolló szóból származik), mint a tárgyakat a rák ollója. Ily módon megmentik a fémionokat a tápcsatornában jelen lévő savaktól, enzimektől, a táplálékban található egyéb anyagoktól, melyek hatására csak alig, vagy egyáltalán nem szívódnának fel.

A HUMINSAVAK áldásos hatása révén tehát a makro- és mikroelemek, nyomelemek (pl. magnézium, vas, króm, cink, réz, szelén) a megfelelő formában és a megfelelő mértékben tudnak felszívódni, és hasznosulni a szervezetben.

A HUMINSAVAK önmagukban is jótékony hatásúak, mely hatások feltérképezése az egészségtudományok dinamikusan fejlődő területe. A humin anyagok gyógyászati értékéről világszerte meglepően jó dokumentációk lelhetőek fel. Az utóbbi években robbanásszerűen jelentek meg újabb és újabb kísérleti eredmények a szakirodalomban. Már az indiai tanulmányokban utaltak arra, hogy a huminsav lassíthatja az öregedés folyamatát. Németország az elsők között volt Európában, ahol szintén felismerték a humin anyagok nagyszerű felhasználhatóságát a gyógyászatban. Elsősorban balneoterápiás alkalmazás (gyógyfürdők) során élvezhették a betegek a huminsav csodálatos gyógyhatását. Reumás és mozgásszervi betegségek, mint pl. ízületi gyulladás sikeres kezelése mellett belsőleg gyomorpanaszok, savtúltengés, gyomorfekélyek, gyomornyálkahártya gyulladás esetében értek el gyors és jelentős javulást.

Milyen ismert jótékony hatásai vannak a huminsavnak és fulvolsavnak?
 • immunerősítő, immunstimuláló hatás
 • antiallergiás hatás
 • antibakteriális, antivirális hatás („természetes antibiotikum”)
 • májregeneráló hatás
 • gyulladáscsökkentő hatás
 • vörösvértest képzés fokozása
 • sugárterhelés elleni védekezés, vérképzőrendszer regenerálás (sugárterápia mellett kiegészítő terápiaként javasolt)
 • a bőr természetes védelmének erősítése az UV sugárzással szemben
 • reumatikus fájdalmak, ízületi gyulladásos betegségek esetén gyors javulást eredményez
 • napi rendszeres fogyasztásuk általános energizáló, betegség megelőző hatású
 • a szervezetben felhalmozódott NEHÉZFÉMEK (pl. higany, kadmium, kobalt, ólom) kivezetése kelátképző tulajdonságuk révén
 • a huminsavak fémkötő képességük révén az esszenciális makro- és mikroelemeket (magnézium, vas, szelén, króm, cink, réz) szerves, organikus formában juttatják a szervezetbe, javítják azok felszívódását, hasznosulását 

Hazánkban készül a szabadalommal védett, hazai lelőhelyről származó huminsavat tartalmazó, 26 nemzetközi díjat elnyert HUMICIN termékcsalád!

Forrás: Dr. Richard J. Laub MS, PhD, CChem, FRSC, az Ohio State University, majd a San Diego State University professzora, kutató alapján a https://www.humicin.hu/page/view/mi_a_huminsav-43 alapján.

 

HUMICIN Immun (60x)