Daganat kialakulása esetén a betegség legveszélyesebb fázisa, amikor a kóros sejtek elterjednek és áttéteket okoznak a testben.

A daganat diagnózisának felállítása után az életkilátásokat leginkább az befolyásolja, keletkeztek-e már áttétek a beteg testében. 

A daganatos halálozások 90 %-a az áttétekkel kapcsolatos.
 
Egy amerikai  kutatócsoport a daganatos betegség feltartóztatásának új módszerét dolgozta ki. Apró, nanoméretű golyócskákhoz kapcsolták a TRAIL elnevezésű, “rákgyilkos” fehérjét, amelyet már kipróbáltak a rák elleni kutatásokban, valamint más, “ragadós” fehérjéket is. Amikor a vérbe injekciózták ezeket nanorészecskéket, azok a fehérvérsejtekhez tapadtak.

A tesztek kimutatták, hogy a fehérvérsejtek a vér keringése során minden olyan rákos sejtbe beleütköznek, amely a kezdeti daganatról leválva máshova próbálnak vándorolni. Az is kiderült, hogy a találkozáskor a TRAIL fehérje elpusztítja a daganatos sejteket. Ez a felismerés alapjaiban változtathatja meg a daganatos betegség kezelésének eddigi stratégiáját. 

A kutatás vezetője, Prof. King szerint a vizsgálatok során a rákos sejtek száma látványosan csökkent. Emberi vérben és egerekben 2 óra elteltével szó szerint szétestek ezek a rákos sejtek.
A kutatók  szerint a nanorészecskék bevetését műtét és sugárkezelés előtt álló pácienseknél lehetne alkalmazni, a beavatkozások során ugyanis leszakadhatnak rákos sejtek a daganatról. Agresszív tumor esetében is alkalmazhatnák őket, hogy az áttételek kialakulását megakadályozzák.

Az eddigi eredmények szerint az új módszer nem befolyásolja az immunrendszer működését, és nem károsítja az ereket és az érfalakat.   

A tudósok szerint a nanorészecskék emberi alkalmazása előtt még sok biztonsági tesztre lesz szükség, amelyet egereken és nagyobb testű állatokon kell elvégezni.
 
Ezeket a kutatásokat az amerikai Ithaca-ban lévő Cornell Egyetemen végezték és a National Academy of Sciences of the United States of America nevű neves szaklapban lettek publikálva 12/2013-ban.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál! A benne levő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. 

 Forrás

  • https://www.bbc.co.uk/news/health-25625934
  • https://www.pnas.org/content/early/2014/01/03/1316312111
  • httpss://nih.gov (kép)
  • https://mti.hu
Nanotechnológia

Nanotechnológia