Orvos-természetgyógyászként dolgozom jelenleg, daganatos betegek kiegészítő terápiájával foglalkozom, előző életemben pedig a gyógyszeriparban is tevékenykedtem onkológiai vonalon is, így volt szerencsém megtapasztalni mindhárom oldal (orvosi, természetgyógyászati, gyógyszeripari) ténykedését. Emellett sajnos a beteg oldaláról is ismerem az onkológiát. Ennél több irányú tapasztalata kevés embernek van úgy hiszem.

A daganatos beteg valóban elég sajátságos helyzetben lévő beteg, hisz a daganatos diagnózis még most is sokak szemében egyenlő a halállal. Talán a leginkább az az adat mutatja meg mennyire félnek az emberek ettől a betegségtől, hogy pl. az emlőrákos nők kb. 70%-t elhagyja a párja, mert megijed a rá váró feladatoktól és inkább elmenekül, holott épp ez az a helyzet, amikor leginkább szükség lenne a támogatására. Persze az ilyen párokat  nem kell sajnálni, szaladjanak csak, izmosabb lesz a lábuk. De majd jusson eszükbe menekülésük, mikor ők kerülnek hasonló helyzetbe és ők is egyedül maradnak. Másrészt óriási a betegek ellenállása a kemoterápiás szerekkel kapcsolatban is, talán nem véletlenül. Egy átlag embert ha megkérdezünk, mi jut eszébe a kemoterápiáról, nagy valószínűséggel nem sok jót fog mondani: rengeteg mellékhatást, kis fokú hatékonyságot, sok esetben a kemoterápiát követően elég gyors elhalálozást említenék leggyakrabban. Az én daganatos betegeim legalábbis ezeket említik. Éppen ezért nem hiába keressük az egyéb lehetőségeket a gyógyulásunkra. Mert ugye nem mindegy, hogy hány hónap az élet! Ezt csak mi, betegek tudjuk igazán!

 

Saját tapasztalataikat nem felejtik…

Hosszabb lehet az életem?

Éppen ezért elég nehéz dolguk van az orvosoknak, hisz meg kell magyarázniuk a daganatos betegeknek, miért is kellene bevállalniuk adott kezeléseket akkor, ha azok inkább csak mellékhatásokat okoznak. Nem irigylem őket. Az emberek megtapasztalták már mivel jár egy kemoterápiás kezelés, hisz alig van olyan család, ahol ne lett volna daganatos beteg, s ne kezelték volna őket ezekkel a szerekkel, s ne látták volna ezek hatásait, mellékhatásait. A saját tapasztalataikat nem tudják elfelejtetni.

Egy tény viszont van, amit az onkológus kollégák szeretnek elfelejteni: a betegeknek pedig joguk van eldönteni, hogy adott kezelésnek alávetik magukat vagy sem. Az orvosok nem dönthetnek felettünk, maximum javaslatot tehetnek a kezelésünkre, amit mi betegek a terápiás lap aláírásával vagy elfogadunk, vagy nem. Saját tapasztalatom alapján személyes sértésnek veszik, ha a beteg képes önálló döntést hozni és ez a döntés esetlegesen a kemoterápia visszautasítását jelenti. Nemrég járt nálam a háziorvosi rendelőben egy tüdőrákos beteg, akit azóta nem fogadnak a szakintézményben, mióta visszautasította a felajánlott terápiát. És nem egy ilyen esetről van tudomásom.Elgondolkodtató tények ezek.

Sok támadás éri a gyógynövényes terápiákat is, főleg a hatóságok részéről, hisz ezektől hivatalosan nem gyógyulhatunk meg. Ha valaki – a tapasztalai alapján- mégis mást mer állítani, azt megbüntetik. A sokak által alternatív terápiának titulált (bár én ezt a kifejezést sosem használom) gyógynövényes és egyéb terápiák a legtöbbször nem okoznak mellékhatásokat a betegeknek és sajnos olyan tudományos vizsgálatok sem történnek, mint a gyógyszereknél. Ennek nagyon egyszerű oka van: a klinikai vizsgálatok igen sokba kerülnek, és a gyógynövényeket a gyógyszerekhez hasonlóan nem lehet levédeni, így dollár milliókat sem lehet keresni velük! Bárki szedhet belőlük az erdőben vagy a réten (persze nem árt, ha ért is hozzá) és fogyaszthatja őket. Éppen ezért a forgalmazók nem ölnek bele milliókat egy adott gyógynövény bevizsgálásába, hisz ez az invesztíció nagy valószínűséggel sosem térülne meg számukra. A népi gyógyászat régóta használja a gyógynövényeket, régebb óta, mint a gyógyszereket. Amíg nem születtek meg a milliós gyógyszerek, csak a gyógynövények megfelelő alkalmazása segítette a betegeket a gyógyulásban. A tapasztalat  éppen ezért itt is megjelenik, de itt a  legtöbbször pozitív irányban!

 

Hinni kell a gyógyulásban

…te is hiszel benne?

Szeretném leszögezni, hogy az étrend-kiegészítők nem rendelkeznek gyógyító hatással, hisz hivatalosan senki nem állíthat ma ilyet hazánkban büntetlenül. Ennek ellenére sok olyan daganatos beteggel találkoztam már, akik saját állításuk szerint egyértelműen egyik vagy másik étrend-kiegészítőnek  köszönik az életüket.

Van egy nagyon kedves betegem, akit 2 különböző daganatos betegséggel is megáldott a sors, az orvosok szerint már rég nem kellene élnie, de ő még most is aktívan dolgozik és aktívan szedi a gyógygombákat. Persze a hit is pozitív hatással lehet ránk, ezt nem kétlem. Ha erősen hiszünk egy termék gyógyító hatásában, az pozitívan hat gyógyulásunk folyamatára is.  Az élet visszássága, hogy a kemoterápiákról el lehet azt mondani, hogy gyógyítanak, hiszen gyógyszerek, éppen ezért a hatóságok megengedik, hogy dicsőítsük őket, de ennek sajnos a fele sem igaz. És higyjék el, hogy mi betegek örülnénk annak leginkább, ha tényleg meggyógyulnánk tőlük.

Természetesen találkoztam már olyan daganatos betegekkel is, akiket az alkalmazott onkológiai terápia gyógyított meg, hisz egyre több a modernebb, magasabb hatékonyságú készítmény, de a legtöbb esetben csak pár hónapos túlélési esélyt jelentenek, közben a beteg életminősége eltűnik a sűlyesztőben: szenved a mellékhatásoktól, s az orvosok újabb gyógyszerek indikálásával próbálják ezen mellékhatásokat managelni, melyek szintén újabb mellékhatásokat okoznak…és ez az ördögi kör folytatódik a végtelenségig.

 

De mi is a lényeg? 

…nem mindegy, hogy hány hónap az ÉLET.

Nekünk, betegeknek az lenne a legideálisabb, ha a hagyományos  onkológiai terápia MELLETT a kiegészítő, nem gyógyszeres terápiákat (immunrendszer  erősítés, antioxidánsok használata, megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelem utánpótlás, megfelelő folyadék kiválasztása, életviteli tanácsadás stb.) is elfogadnák az onkológus kollegák és segítenék a betegeiket a legideálisabb és egyben leghatékonyabb komplex terápia összeállításában.

Jelenleg szinte minden betegem arról számol be, hogy meg sem meri kérdezni a kezelő orvosát a kiegészítő terápiákról, mert betegtársaiktól tudják, hogy elutasítják azokat. Aki még is megkérdezte, meg is bánta.  Véleményem szerint nincs szükség a hagyományos onkológiai kezelés és a kiegészítő terápiaként alkalmazott étrend-kiegészítők szembe állítására. Mindkettő terápiára szükség van, ezek kiegészítik egymást. Azt vallom, hogy a legfontosabb a beteg gyógyulása és csak egy dolog a lényeg: MI MÉG ÉLNI SZERETNÉNK és nekünk nem mindegy, hogy hány hónap az élet…és lehet hogy holnap már Önnek/Önöknek sem lesz mindegy.

Dr. Dóda Ildikó