Szabó György, a bükki füvesember, hivatásának tekinti, hogy amit tud, minél több embernek átadja. Mert Gyuri bácsi 83 évesen teljesen egészséges, s szerinte ezt a gyógynövényeknek köszönheti.

A bükki füvesember családjában nagyszülőről unokára száll a népi gyógyítás tudománya, ő a huszonegyedik nagyszülő. A gyógynövényes gyógyítás tudományát hat éves korában kezdte elsajátítani a javasasszony nagymamától, s nyolc éven keresztül, 14 éves koráig tanulta a gyógynövények, a népi gyógyítás ismeretét. Gyuri bácsi, ha épp nem a Bükkben barangol, akkor egészségnaptárt szerkeszt, könyvet ír a tapasztalatairól. S évente csaknem száz előadást tart határon innen és túl, mert vallja: a gyógynövényekkel az egészséget meg lehet őrizni, a betegségeket könnyebb gyógyítani. 2004-ben jelent meg a Javasasszony unokája című könyve, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének népi orvoslási kutatások bibliográfiája is jegyez.

Sokan eljöttek az egyetemi előadásra Sokan eljöttek az egyetemi előadásra

– Egyre inkább növekvő tendenciát mutat Magyarországon a gyógynövények, illetve az abból készült teák fogyasztása – mondta Szabó György a Kaposvári Egyetemen tartott előadása előtt. – A tavalyi statisztikai adatok szerint a gyógynövények forgalma 12 százalékkal nőtt egy év alatt, míg a gyógyszereké 7 százalékkal. Egyre több orvos is ajánlja már a gyógyteákat pácienseinek, számos kórházba hívnak előadást tartani orvosoknak, ápolóknak. S az is egyre gyakrabban fordul elő, hogy orvosok fordulnak hozzám azzal: a mi tudásunk véget ért, tessék segíteni Gyuri bácsi!

S a kérdésre, hogy van-e minden esetben segítség, a füvesember határozottan állította: van. Persze egy veleszületett sebészeti rendellenességet nem lehet gyógynövénnyel gyógyítani, vagy műtéti hiba utáni állapotot sem – mesélte Gyuri bácsi –, de a betegségek jórészt gyógynövénnyel gyógyíthatók. Ám nagyon fontos a megelőzés. Mindenképpen segíteni kell az immunrendszerünknek, az emésztőrendszerünknek, mert borzasztóan étkezünk. Nagyon kell a segítség a májunknak, a vesénknek, főleg azoknak a szerveknek, amelyek méregtelenítenek, mert rengeteg mérget eszünk.

Gyuri bácsi azt mondja, sok a gyógynövények iránt érdeklődő fiatal. Ez talán annak is köszönhető, hogy a World Health Organization (Egészségügyi Világszervezet) nyilatkozatban hívta fel a világ figyelmét arra, becsüljék meg a népi gyógyítók tudását. A nyilatkozat arra ösztönzi az orvosokat, egészségügyi intézményeket, hogy működjenek együtt a népi gyógyítókkal, olvasszák bele tudásukat az akadémiai gyógyításba, a kormányokat pedig arra szólítja fel, hogy tegyék a nemzeti egészségügy részévé a hagyományos gyógyítást.

Itt még nem tart hazánk, de a Károly Róbert Főiskola szenátusa tiszteletbeli főiskolai tanár címet adományozott Szabó György, a bükki füvesember részére.

Forrás: https://www.sonline.hu