Alternatív terápia, kiegészítő terápia – mi is a különbség közöttük? Most néztem meg a Forró nyomon c. adás egyik műsorát (a címre kattintva ezt Ön is megteheti), mely a B17-el foglalkozott, s ennek kapcsán szeretném megosztani gondolataimat Önökkel.

A daganatos betegek speciális helyzetben lévő betegek, mert főleg azokban az esetekben, mikor az orvostudomány már lemond róluk, életösztönből mindent megpróbálnak, amiről egy kicsit is elhihető, hogy segíthet bajukon. Így jutnak el nagyon sokan a mexikói magánklinikákon használt “csodaszerhez” is, mely Amerikában is és az EU-ban is tiltott készítménynek számít. Tudomásom szerint kb. 3 évvel ezelőtt a világ legnagyobb onkológiai konferenciáján ismertették az ezzel a szerrel végzett klinikai vizsgálat eredményét: nem mutatott pozitív változást az alkalmazott terápia. Cián tartalma révén pedig kifejezetten káros hatása is lehet a beteg számára, éppen ezért a tudomány jelenlegi állása szerint felelőtlenség ilyen készítményt hirdetni a betegeknek, főleg teljes gyógyulást ígérve. Ezeket a terápiákat a nagyvilágban alternatív terápiaként hirdetik, azaz a hivatalos onkológiai terápia helyett alkalmazzák, véleményem szerint felelőtlenül.

A daganatos betegség kezelésében alap az onkológiai terápia, mely a daganat kiirtását tűzi ki célul. Én kifejezetten kiemelném a sebészi terápiát, mellyel a legegyszerűbb eltávolítani a kórós sejteket és ezzel megakadályozni a tovább terjedésüket. Persze néha ez nem sikerül, mert a műtét előtt a daganatos sejtek már a távoli szervekbe is eljutottak a véráram útján, vagy túl nagy a daganat és nem lehet teljes mértékben eltávolítani, ilyen esetekben szükség van ezen sejtek elpusztítására is, melyre jelenlegi tudásunk szerint a forgalomban lévő onkológiai készítmények alkalmasak.

Ahhoz, hogy a szervezet kibírja az onkológiai terápiát (hisz tapasztalatból tudjuk, hogy mennyi mellékhatásuk van), valamint a terápiát követően esélye legyen arra, hogy ne fejlődjön ki újabb daganat, szükség van egy erős immunrendszerre, valamint vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre is, valamint sok esetben az életmód, táplálkozási szokások megváltoztatására. Az immunrendszer erősítése, valamint a szervezet felturbózása az, melyet mi KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁNAK nevezünk, azaz az alkalmazott, orvosilag elfogadott, az orvosi terápiát nem gátló készítmények alkalmazását jelenti, melyeket hivatalosan meg lehet vásárolni. Ezek a készítmények nem gyógyszerek, hanem engedélyezett étrend-kiegészítő termékek, nem okoznak mellékhatásokat a beteg szervezetben, csak erősíthetik azt! A daganatos betegek megfelelő táplálkozása, megfelelő mozgás beiktatása az életükbe, a pszichés állapotuk rendezése, megfelelő életmód kialakítása és megfelelő étrend-kiegészítők alkalmazása – ezek mind mind kiegészítik az onkológiai terápiát és véleményem szerint borzasztóan fontos szerepet töltenek be a gyógyulás folyamatában. A beteg a számára optimális  kiegészítő terápia orvosi segítséggel állítható össze, s ez nagyban hozzájárulhat a teljes gyógyuláshoz.

Nagyon fontos dolog látni ezt a különbséget! A sokszor betiltott alternatív terápiák a jelenleg alkalmazott onkológiai terápiák helyett, azok alternatívájaként  javasolják (ezekkel mi soha nem foglalkoztunk és nem is fogunk), míg az általunk javasolt terápiák az onkológiai terápia kiegészítőjeként használhatók! Véleményem szerint alkalmazásuk legalább olyan fontos, mint magának a daganatnak az elpusztítása. Mert a daganat nem más, mint egy tünet, s ha a daganat kialakulásának az  oka nincs felszámolva, újra kialakulhat az.

Dr. Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta

Amennyiben szeretne olyan kiegészítő terápiát, mely nem befolyásolja az onkológusa által javasolt terápiát, forduljon hozzám bizalommal, igyekszem egyénre szabottan segíteni: dr.doda.ildiko@gmail.com