A Ginkgo biloba Kínában őshonos fa, amelyet évezredek óta különféle célokra termesztenek.

Míg leveleit és magjait gyakran használják a hagyományos kínai orvoslásban, a modern kutatások elsősorban a ginkgo kivonatra összpontosítanak, amelyet a levelekből készítenek.

Íme a Ginkgo bilobával kapcsolatos legfontosabb ismert tények 2021-ben, melyek miatt nagyon sokan fogyasztják világszerte:

ANTIOXIDÁNSOKAT TARTALMAZ

Nagy mennyiségben flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatásukról ismert vegyületek. Az antioxidánsok leküzdik vagy semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait. A szabad gyökök rendkívül reaktív részecskék, amelyek normális anyagcsere-funkciók során, például az élelmiszer energiává alakításával vagy méregtelenítéssel keletkeznek a szervezetben. Mégis károsíthatják az egészséges szöveteket, hozzájárulva a felgyorsult öregedéshez és a betegségek kialakulásához.

A ginkgo antioxidáns hatásainak kutatása ígéretes. Az viszont továbbra sem tisztázott, hogy pontosan hogyan működik és mennyire hatékony lehet bizonyos betegségek kezelésében.

A ginkgo tehát antioxidánsokat tartalmaz, amelyek leküzdik a szabad gyökök káros hatásait, és a legtöbb egészségügyi állítás mögött ezen antioxidáns tartalom állhat.

SEGÍTHET A GYULLADÁS LEKÜZDÉSÉBEN

gyulladás az immunrendszer láncreakción alapuló válasza fertőzésre vagy irritációra. A gyulladás jellemzői: a duzzanat (tumor), vöröses szín (rubor), fájdalom (dolor), melegség (calor) és az adott szerv funkciójának kiesése (functio laesa). A gyulladásos válaszban az immunrendszer különböző összetevőit toborozzák az idegen betolakodók elleni harcra vagy a sérült terület gyógyítására. Néhány krónikus betegség gyulladásos reakciót vált ki akkor is, ha nincs betegség vagy sérülés. Idővel ez a túlzott gyulladás maradandó károsodást okozhat a test szöveteiben és a DNS-ben.

Éveken át végzett állat- és kémcső-kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo-kivonat számos betegség esetén csökkentheti mind az emberi, mind az állati sejtek gyulladásának markereit. Néhány olyan konkrét állapot, amelyben a ginkgo-kivonat csökkentette a gyulladást: ízületi gyulladás, vékonybélgyulladás (IBD), daganatos betegségek.

Bár ezek az adatok biztatóak, humán vizsgálatokra van szükség, mielőtt konkrét következtetéseket vonnának le a ginkgo szerepéről ezen összetett betegségek kezelésében.

A ginkgo képes csökkenteni a különféle állapotok által okozott gyulladást. Ez lehet az egyik oka annak, hogy ilyen sok féle egészségügyi probléma esetén alkalmazható.

KERINGÉS JAVÍTÓ HATÁSÚ

A ginkgo látszólagos képessége, hogy növeli a vér áramlását a test különböző részeiben, ez számos feltételezett előnyének eredete lehet.

Az egyik kutatás alapján a szívbetegségben szenvedő embereknél  javul  a test különböző részeiben a vér áramlás  ginkgo kivonat hatására. Ennek tulajdonítható a keringő nitrogén-monoxid szintjének 12% -os növekedése, mely az erek tágításáért felelős vegyület.

További kutatások rámutatnak a ginkgo védőhatásaira is a szívbetegségek, az agyi stroke megelőzésében. További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a ginkgo pontosan hogyan befolyásolja a keringést, valamint a szív és az agy egészségét.

A ginkgo növelheti a véráramlást az erek tágulásának elősegítésével. Ez alapján használják nagyon sokan egyes keringési betegségek kiegészítő kezelésére.

CSÖKKENTI A DEMENCIA TÜNETEIT

21 tanulmány áttekintése feltárta, hogy a ginkgo kivonat a hagyományos orvoslással együtt alkalmazva növelheti az agyi képességeket az enyhe Alzheimer-kórban szenvedőknél.

Egy másik áttekintés négy vizsgálatot értékelt, és a demenciához kapcsolódó tünetek jelentős csökkenését állapította meg, amikor a ginkgo-t 22–24 hétig alkalmazták.

Ezek a pozitív eredmények összefüggésbe hozhatók a ginkgo szerepével az agy véráramlásának javításában, különösen vaszkuláris demencia esetében. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo javíthatja az egészséges emberek mentális teljesítményét, mérhető javulást okozhat a memóriában.

Nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy a ginkgo biloba kivonat önállóan alkalmas az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáinak kezelésére, de bizonyos esetekben segíthet. Úgy tűnik, hogy a hagyományos kezelés mellett történő alkalmazás jótékony hatású.

CSÖKKENTHETI A SZORONGÁST

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo csökkentheti a szorongás tüneteit, sőt állatkísérletes eredmények szerint a depresszió tüneteit is enyhítheti. Ez utóbbit humán vizsgálat még nem erősítette meg.

Egy vizsgálatban 170 generalizált szorongású embert 240 mg vagy 480 mg ginkgoval vagy placebóval kezeltek. A legmagasabb ginkgo dózissal kezelt csoportban a szorongás tünetek 45% -kal nagyobb csökkenését mérték a placebo csoporthoz képest.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo segíthet a szorongás kezelésében, ez valószínűleg antioxidáns tartalmának köszönhető.

TÁMOGATJA A LÁTÁST ÉS A SZEM EGÉSZSÉGÉT

Kevés kutatás vizsgálta eddig, hogy a ginkgo hogyan viszonyul a látáshoz és a szem egészségéhez . A korai eredmények azonban ígéretesek.

Egy vizsgálat a ginkgo kivonat életkorral összefüggő hatását vizsgálta a makula degeneráció progressziójára. Néhány résztvevő a látás javulásáról számolt be, de ez statisztikailag nem volt szignifikáns. A kutatók véleménye szerint a pozitív eredmények a megnövekedett véráramlással függhetnek össze.

Nem világos, hogy a ginkgo javítaná-e a látást azoknál, akik még nem szenvednek látásromlástól. További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a ginkgo növelheti-e a látási képességet, vagy lassíthatja-e a degeneratív szembetegség előrehaladását.

Néhány korai kutatás azt mutatja, hogy a ginkgo kiegészítése növelheti a szem áramlását, de nem feltétlenül javítja a látást. 

CSÖKKENTHETI A FEJFÁJÁST, MIGRÉNT

A hagyományos kínai orvoslásban a ginkgo használják a fejfájás és a migrén enyhítésére. Nagyon kevés kutatás áll rendelkezésre a ginkgo fejfájás kezelésére való képességéről. Ha a fejfájást vagy a migrént a túlzott stressz okozza, a ginkgo hasznos lehet.

Ezenkívül, ha a fejfájás a csökkent véráramláshoz vagy az összehúzódó erekhez kapcsolódik, a ginkgo értágító képessége enyhítheti a tüneteket.

Éppen ellenkezőleg, néhány migrént az erek túlzott kitágulása okoz. Ebben a helyzetben a ginkgo-nak alig vagy egyáltalán nincs hatása. De ezek a példák csak következtetések, és nem helyettesítik a bizonyítékokat.

Mivel a ginkgo növeli a véráramlást és csökkenti a gyulladást, a ginkgo hatékony kiegészítő kezelést jelenthet bizonyos típusú fejfájások esetében.

JAVÍTHATJA AZ ASZTMA ÉS A COPD TÜNETEIT

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo javíthatja az asztma és más gyulladásos légúti betegségek, mint például a COPD tüneteit. Ez a ginkgo gyulladásgátló vegyületeinek tulajdonítható, amelyek lehetővé tehetik a légutak gyulladásának csökkenését és a tüdő kapacitásának növekedését.

Egy 75 beteges tanulmány értékelte a ginkgo kivonat alkalmazását a glükokortikoszteroid gyógyszeres terápia mellett az asztma tüneteinek kezelésére. A ginkgo-kezelésben részesülők nyálában a gyulladásos vegyületek szintje szignifikánsan alacsonyabb volt, mint azoknál, akik csak hagyományos gyógyszereket kaptak.

Egy másik, 100 emberen végzett vizsgálat értékelte a kínai gyógynövények keverékének – köztük a ginkgo – használatát a COPD tüneteinek kezelésére. A gyógynövényes kapszulát használók három hónapos követés során a köhögés és a hörghurut jelentős csökkenéséről számoltak be a kontroll csoporthoz képest. Ez alapján nem állapítható meg, hogy ez a javulás csak a ginkgo-nak tulajdonítható-e, vagy a kezelési csoportban használt többi gyógynövény szinergetikus hatása volt-e.

Bár ezek az eredmények biztatóak, további kutatásokra van szükség a ginkgo ezen speciális alkalmazásával kapcsolatban.

A ginkgo gyulladáscsökkentő hatása miatt eredményesen használható a légzőszervi megbetegedésekkel járó tünetek enyhítésében kiegészítő terápiaként, de további kutatásokra van szükség.

CSÖKKENTHETI A PMS TÜNETEIT

Az előzetes kutatások szerint ez a növény segíthet a premenstruációs szindróma (PMS) fizikai és pszichológiai tüneteinek kezelésében is.

Egy tanulmány során 85 főiskolai hallgatónál nézték meg a hatását: 23% -kal csökkentette a jelentett PMS tüneteket ginkgo fogyasztása során. Érdekes módon a placebo csoport ebben a vizsgálatban a PMS tüneteinek enyhe csökkenését szintén tapasztalta, bár csak 8,8%-ban.

A ginkgo segíthet csökkenteni a PMS tüneteit, de további kutatásokra van itt is szükség.

SZEXUÁLIS DISZFUNKCIÓ JAVULÁSA

A ginkgo képes javítani a vér nitrogén-oxid szintjét, ami az erek tágulásával javítja a keringést. Ennek eredményeként hasznos lehet a szexuális diszfunkció különböző tüneteinek kezelésében is, javítva a vér áramlását a test ezen területein.

Egy tanulmány értékelte a ginkgo használatát a szexuális vágy és elégedettség növelésére azoknál a nőknél, akik egyidejűleg szexuális pszichoterápián is átestek. A ginkgo és a pszichoterápia kombinációja hosszabb távon hatékony volt, összehasonlítva a placebóval, de önmagában a ginkgo-val történő kiegészítés nem.

A ginkgo javíthatja a szexuális diszfunkció tüneteit a véráramlásra gyakorolt ​​hatása miatt. 

AMIT MÉG A GINKO BILOBÁRÓL TUDNI KELL

A legtöbb felnőtt számára a ginkgo szedésével járó kockázat viszonylag alacsony, de vannak olyan esetek, amikor a ginkgo súlyos kárt is okozhat. Ha allergiás valaki az alkilfenolokat tartalmazó növényekre vagy bizonyos gyógyszereket szed, akkor nem szabad ginkgot fogyasztania.

A lehetséges, gyakrabban előforduló mellékhatások a következők:

  • Hányinger
  • Hasmenés
  • Szédülés
  • Fejfájás
  • Gyomorfájdalom
  • Kiütés / allergiás reakció, de ezen kívül más mellékhatás is előfordulhat. Ilyen esetben abba kell hagyni a készítmény szedését.

A ginkgo kedvezőtlen kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Egyes interakciók növelhetik a vérzés kockázatát. A lehetséges legismertebb, leggyakrabba előforduló káros gyógyszerkölcsönhatások a következők:

  • Vérhígítók (varfarin, aszpirin)
  • SSRI-k / MAOI-k / antidepresszánsok (Prozac, Zoloft)
  • NSAID-ok (ibuprofen, Tylenol)

Mint minden kiegészítő esetében, fontos, hogy a ginkgo biloba szedése előtt konzultáljon orvosával, és hagyja abba a felhasználást, ha bármilyen negatív mellékhatása vagy kedvezőtlen gyógyszerkölcsönhatása jelentkezik. Terhesség, szoptatás esetén való használatát, valamint gyermekeknek való adását nem javasoljuk.

A jelenlegi kutatás nagy része a tisztított ginkgo kivonattal kapott eredményeket tükrözi. Tudni kell viszont, hogy a nyers ginkgo mag mérgező.

A ginkgo-vizsgálatok egyik korlátja, hogy nem alkalmaztak szabványosított adagolást. Úgy tűnik azonban, hogy a bizonyítékok zöme alátámasztja: napi 120–240 mg több részletben biztonsággal fogyasztható.

Nincs egyértelműen meghatározott maximális dózis, de célszerű alacsonyabb dózissal kezdeni, és felfelé haladni a tolerancia biztosítása érdekében. A legtöbb kutatás nem értékelte a napi 600 mg-nál nagyobb adagokat, ezért valószínűleg nem jó ezt meghaladni.

Ne feledje, hogy a Ginkgo biloba sem azonnali hatású! Akár hat hétbe is beletelhet, mire észrevesz bármilyen hatást.

ÖSSZEGZÉS

A ginkgo különféle formákban kapható, és úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb, ha a nap folyamán több adagban, összesen 120–240 mg-ot vesznek be kivonat formájában. Ebben az összefoglalóban csak a leglényegesebb tulajdonságokra, vizsgálati eredményekre fókuszáltunk, a teljesség igénye nélkül, hisz az eddig megjelent több mint 4500 nemzetközi vizsgálat eredményét lehetetlenség egy cikkben összefoglalni.

Készült a PUBMED-ben fellelhető vizsgálati eredmények alapján, ld. belinkelve az eredeti cikkeket.

HerbaClass NEURO kivonat (300ml)