Az Astragalus, vagy ismert magyar nevén kínai csüdfű vagy baktövis, a hüvelyesek rendjébe tartozó nemzetség, több mint kilencven fajjal! Közülük az egyik az Astragalus membranaceus, melynek gyökerét a tradicionális kínai orvoslásban (TCM) régóta használják, és gyakran kombinálják más gyógynövényekkel együtt az állóképesség, az erő és életerő növelésére.

Kínai neve “huang qi, azaz “qi erősítője“. A “qi“, kiejtve “csiéleterőt jelent, tehát a kínai elnevezése egyértelműen utal a növény életerőt erősítő hatására.

Gyógyászati szempontból a legalább négyéves gyökérzet tekinthető hasznosnak, ezeket a nyári virágzás előtt érdemes szedni és utána napon kell szárítani, majd speciális eljárással a gyökérből kivonatot készíteni.

Az astragalus kivonatai étrend-kiegészítőként kerülnek forgalomba, amelyek az eddigi vizsgálati eredmények alapján javítják az immunrendszer működését és csökkentik a fáradtságot. Az astragalus kedvező hatásait a benne lévő poliszacharidoknak, szaponinoknak és flavonoidoknak tulajdonítják leginkább.

In vitro kísérletek és az eddigi állatkísérletek azt mutatják, hogy az astragalus és alkotóelemei antioxidáns, gyulladásgátló és antivirális aktivitással rendelkeznek, valamint a szívre, a vesére, csontokra és az idegrendszerre is jótékony hatással vannak.

Az astragalusgyökérben több száz különböző hatóanyag található, ezek egyike a TA65, ami képes a telomeráz enzim aktiválására.

Milyen esetekben lehet jótékony hatású az Astragalus kivonat fogyasztása a nemzetközi szakirodalmi adatok alapján?

 • Immunrendszer gyengeséges esetén: az eddigi vizsgálatok alapján az astragalus stimulálja az immunrendszer működését. Egészséges önkénteseken végzett vizsgálat igazolta, hogy az astragalus gyökér kivonat növeli a monociták, neutrofilok, limfociták és vérlemezkék szintjét, valamint a keringő citokinek szintjét az emberi szervezetben. 
 • Vérnyomás csökkentés: az astragalus kivonat csökkentheti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást, és más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását kiegészítheti. Éppen ezért vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel való együttadás esetén rendszeres vérnyomásmérés javasolt.
 • Szívbetegségek megelőzése: a benne lévő vegyületek szívvédő, valamint vérhígító hatásokkal rendelkeznek. Ez utóbbi hatása miatt vérhígítókkal való együttadása nem javasolt.
 • Egyes kemoterápiás kezelések mellékhatásának enyhítése: hányinger, hányás csökkentése, erőnléti állapot javítása. Az eddigi klinikai kutatások alapján az alábbi kemoterápisás szerekkel jótékony hatású az együttadása: platina alakú szerek, fluorouracil, vinblasztin, ciszplatin. 
 • Az erőnléti állapot és az állóképesség növelése: az astragalust tartalmazó készítmény csökkenti a sportolók fáradtságát az oxigén felvételének és felhasználásának fokozásával. 
 • Cukorbetegség: az astragalus poliszacharidok hatással voltak a glükóz és lipid anyagcserére, valamint az inzulinrezisztenciára.
 • Krónikus fáradtság esetén is javasolható.

Ezen kívül a hajszálerek egészségének fenntartását is támogatja, valamint gyulladáscsökkentő, és antioxidáns hatású.

Milyen esetekben NEM javasolt az Astragalus kivonat fogyasztása?

 • Immunszuppresszánsok szedése esetén (pl. ciklosporint), ui. az Astragalus csökkentheti ezek hatásait.
 • Hormonérzékeny emlőrák esetében: mivel az astragalus ösztrogén hatást mutatott, nem ismeretes, hogy ez hogyan befolyásolhatja a hormon-érzékeny rákot vagy a hormonkezelést.
 • Egyes kemoterápiás kezelések esetén: ilyen a gemcitabine, melynek hatékonyságát csökkentheti.
 • Antikoaguláns gyógyszer szedése esetén: a laboratóriumi vizsgálatok szerint az astragalus növelheti a vérzés kockázatát.
 • Műtét esetén: a laboratóriumi vizsgálatok szerint az astragalus növelheti a vérzés kockázatát, ezért tervezett műtét előtt 1 héttel javasolt abbahagyni a fogyasztását.
 • Vizelethajtó gyógyszer szedése esetén: egy tanulmány szerint az astragalus fokozhatja ezek hatásait.
 • Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése esetén: az Astragalus fokozhatja a vérnyomáscsökkentő hatást.
 • Autoimmun betegségek esetén.
 • Gyermekeknek, kismamáknak, szoptatós anyukáknak sem javasoljuk a fogyasztását.

Szokott-e mellékhatást okozni a fogyasztása?

Fáradtságot, nyugtalanságot, fejfájást, vérnyomáscsökkenést jelentettek egy vizsgálatban. Más mellékhatásról eddig nem számoltak be a nemzetközi szakirodalomban.

Van-e daganatellenes hatása az astragalusnak?

Daganatellenes tulajdonságokat megfigyeltek a gyomor-, vastagbél-, máj- és petefészekrák esetében, de ezek a megállapítások preklinikai vizsgálatokon alapulnak, így nem alapozhatunk ezekre az eredményekre klinikai ajánlásokat. 

Figyelem! Ezt a cikket a nemzetközi szakirodalomban publikált vizsgálati eredmények alapján állítottuk össze tájékoztatási céllal és a benne lévő információk nem vonatkoztathatók a honlapunkon található termékekre.

Források:

 

 

Hazai, magas hatóanyag tartalmú Astragalus kivonat most már kapható a webáruházunkban:

HerbaClass Astragalus kivonat (300ml)