A méltán népszerű bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) nyerte a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság által meghirdetett Az Év gyógynövénye” díjat 2020-ban. Az elismerést 2013 óta osztják ki a növényvilág tagjai között, a bíbor kasvirág a tavalyi győztes orbáncfüvet váltja a trónon.

Honnan származik a kasvirág?

A kasvirág fajok Észak-Amerikából származó, Európában is termesztett gyógynövények. Gyógyászati alkalmazásukat az amerikai telepesek az őslakosoktól vették át, és különböző fertőzéses eredetű betegségek kezelésére használták. Eleinte a keskenylevelű kasvirágot (Echinacea angustifolia), valamint az erre nagyon hasonlító halvány kasvirágot (E. pallida) alkalmazták. Mindkét faj kb. fél méter magas fészekvirágzatú növény. A nyersanyaghiány miatt az 1930-as években megpróbálkoztak a növények európai termesztésével, és az elsőként termesztésbe vont, majd készítmények alapjául szolgáló faj az Echinacea purpurea volt.

Az E. purpurea L. (bíbor kasvirág) az Asteraceae (őszirózsafélék) család tagja. Szára egyenes, elágazó, szőrös vagy csupasz, 60-180 cm magas. A kúpalakú fészket bíborszínű csöves és 2-4 cm hosszú, viszonylag széles, eleinte felálló, később lecsüngő, rózsáspiros nyelves virágok alkotják. Gyöktörzse erősen elágazó, sok vékony gyökérrel.

Melyik részét használják?

Az Európai Gyógyszerkönyvben az Echinaceae purpureae radix (bíbor kasvirág gyökér) és az Echinaceae purpureae herba (bíbor kasvirág föld feletti rész) egyaránt hivatalos. A készítmények ezek kivonatait tartalmazzák, de a gyökeret és a herbát teaként is alkalmazzák. Különlegesség, hogy a herba présnedvét is alkalmazzák a gyógyászatban. 

Milyen hatóanyagokat tartalmaz?

Fő hatóanyagai a poliszacharidok, alkilamidok, flavonoidok, kávésav-származékok és a monoterpének. 

Milyen hatásai vannak az Echinaceának?

Belsőleges alkalmazásának hatása ma már klinikailag alátámasztott, vizsgálatokkal igazolt. A Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosak a virágos hajtásából (herba) és gyökeréből (radix) készített kivonatok:

  • fokozzák a szervezet ellenálló képességét, erősítik az immunrendszert,
  • kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is,
  • antiszeptikus (fertőtlenítő) hatásúak,
  • felső-légúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében, kezelésében is jótékony hatású,  
  • sebkezelésre, bőrkiütések, pattanásos bőrbetegségek kezelésére is használják gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Az Echinacea purpurea nemspecifikus immunstimuláló hatását embereknél is kimutatták. Számos randomizált, kettős vak, placebókontrollos vizsgálatban bizonyították, hogy a kasvirágkivonat felsőlégúti fertőzésekben alkalmazva jelentősen rövidítette a gyógyulás idejét. Megfázás, felsőlégúti betegség esetén a készítmények elsősorban akkor hatásosak, ha az első tünetek megjelenésekor elkezdik a szedésüket. Időben megkezdett kezelés esetén a betegség enyhébb tünetekkel jár és a betegek gyorsabban meggyógyulnak.

Biztonságos az Echinacea fogyasztása?

Az Echinacea fajok alkalmazása teljesen biztonságos, jelentős nemkívánatos hatást nem írtak le.  De vannak olyan betegségek, állapotok, melyek esetén nem javasolt a fogyasztása. Ilyen például

  • az immunszupresszív terápia (pl. szervátültetés után),
  • egyes krónikus betegségek (pl. TBC, szklerózis multiplex, leukémia, HIV-fertőzés),
  • terhesség és szoptatás esetén biztonságosságuk nem bizonyított, ezért használatuk nem ajánlott,
  • 12 év alatti gyermekek részére alapvetően nem javasolt gyógyászati célú alkalmazásuk.

A bíbor kasvirág  számtalan pozitív gyógyhatásának köszönhetően hatalmas népszerűségnek örvendő gyógynövény. A vele kapcsolatos ismeretek, hatóanyagainak és alkalmazhatóságának megismertetését segíti elő, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi TársaságAz ÉV gyógynövénye” ranggal ruházta fel.

Források:

Bíbor kasvirág, az év gyógynövénye

A HerbaClass FORTE kivonat egyik alap gyógynövénye az Echinácea. További információ: herbaclass-forte-kivonat-300ml