Keresztes virágú zöldségek, mint pl. a brokkoli csökkenthetik az emlőrák kialakulásának kockázatát.

A keresztes virágú zöldségekben, de legfőképpen a brokkoliban található vegyületek,  mint pl. a szulforafán és az indol-3-karbinol,  rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A világ legkülönbözőbb pontjain folyamatosan vizsgálják a brokkoli rákellenes hatását. Az eddigi vizsgálatok egyértelműen azt bizonyították, hogy férfiaknak és nőknek is megéri rendszeresen brokkolit fogyasztani, hisz a különböző daganatos betegségek előfordulását ill. kiújulását szépen lehet vele csökkenteni.

“A brokkoliban található egyik anyag, a szulforafán, segít megelőzni, illetve gyógyítani az emlőrákot úgy, hogy azokat az őssejteket célozza meg, amelyekből a daganat kialakul”  – állítják az amerikai Michigan Egyetem Rákkutató Központjának munkatársai. A kutatás során a szulforafán nevű vegyületet vizsgálták, amely többek között a brokkoliban található meg. Rájöttek, hogy a szulforafan egy olyan kemopreventív anyag, ami képes elpusztítani a rákos őssejteket, így akadályozva meg a tumor kialakulását.

“A szulforafán rákra gyakorolt hatását már korábban is vizsgálták, de ez a tanulmány mutat rá először arra, hogy a brokkoliban található szulforafán azokat a kritikus őssejteket gátolja, melyek a daganat kialakulásának forrásai”– mondja a tanulmány szerzője, Dr. Duxin Sun gyógyszerész professzor. Az eredményeket aClinical Cancer Research című szakfolyóirat 2010 május elejei számában tették közzé (1).

Nézzük sorban milyen kutatások is történtek a brokkoli daganatos betegségekre kifejtett hatásával kapcsolatban az utóbbi években. A teljesség nélkül, a legfontosabb klinikai vizsgálatokat emeljük ki cikkünkben.

[ordered_list style=”decimal”]

 • Egy 2005-ben leközölt vizsgálatban azt találták, hogy az indol-3-karbinol blokkolja azoknak a vérereknek a növekedését, amelyek szükségesek a tumorok növekedéséhez (2).  
 • Egy 2011-ben publikált tanulmány szerint a brokkoliban nagy mennyiségben található szulforafán gátolja a daganat növekedését és áttétképzését, valamint serkenti a programozott sejthalált emlőrákos sejtekben (3).
 • Egy svéd tanulmány megállapította, hogy azok a menopauza utáni nők, akik napi 1-2 adag keresztes virágú zöldséget is rendszeresen fogyasztottak, 20-40%-kal alacsonyabb a mellrák kialakulásának kockázata (4).
 •  Egy 2012-es olasz tanulmány során kiderült, hogy a keresztes virágú zöldségek heti egyszeri fogyasztása jelentősen csökkentette a különböző daganatos betegségek kockázatát, így pl. az emlőrák kockázata 17%-kal csökkent, és  hasonló hatással volt a szájüregi daganatok, a garat- és nyelőcsőrákok, végbélrákok, a veserák esetében is. A vizsgálat több mint 20.000 beteg bevonásával zajlott (5)!
 • Egy tanulmány szerint az egészséges posztmenopauzális nőknél napi 500 gramm brokkoli rendszeres fogyasztása kedvező hatással volt az ösztrogén anyagcserére (6) .  

[/ordered_list]

A különböző vizsgálatokban használt szulforafán koncentráció magasabb volt annál, mint amit a brokkoli rendszeres elfogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe. Brokkoli kivonat kapszula formájában már létezik, de a hatékony koncentrációja még nincs véglegesen beállítva. Aki nem szereti a brokkolit, vagy nem tudja a rendszeres fogyasztását friss zöldségből biztosítani, nekik jelenthet jó megoldást a Brokkoli kivonat kapszulázott formában történő használata. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a kutatás eredményeit embereken még nem tesztelték! De az már most is biztos, hogy ha sok brokkolit fogyasztunk, nagy valószínűséggel egészségesebbek leszünk!

Fontos! Ez a cikk tájékoztatási célokat szolgál! A benne lévő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát! Amennyiben kérdései merültek fel e cikkel kapcsolatban keressék a cikk szerzőjét.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Források:

 1. https://clincancerres.aacrjournals.org/content/16/9/2580.abstract?sid=16ab66a6-1398-4ebc-a431-858bd61231de
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15969492
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21617865
 4. https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1031379
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22328735
 6. https://cebp.aacrjournals.org/content/9/8/773.long