Tudomásul kell vennünk végre, hogy csak a gyógyszer gyógyít! 

Legalább is a GVH folyamatosan ezt szeretné belénk sulykolni milliós nagyságrendű büntetéseivel, melyekkel a különböző, természetesen alapanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket, sőt most már a speciális gyógyászati célra szánt tápszer is sújtja. 

Egyik irányból igazat kell adjak a hivatal azon döntéseinek, mikor olyan cégeket büntet meg, melyek termékeiről eddig senki semmit nem tudott tudományosan igazolni hatékonyságukat illetően. Ezekben az esetekben teljesen jogos a büntetés, hisz az emberek általában jóhiszeműen elhiszik a reklámokban hirdetett dolgokat.

Vannak persze olyan büntetések is, melyek csak részben fogadhatók el, hisz az adott gyógynövény, gyógygomba vagy egyéb természetes anyag ténylegesen és bizonyítottan pozitív hatással van egy adott betegségre, de mivel a természet alkotta és nem a szintetikus termékeket gyártó gyógyszeripar, így semmi pozitív dolgot nem állíthatunk róla, még akkor sem, ha bizonyítottan igaz.

A daganatos betegek helyzete nagyon speciális, hisz nincs másik olyan betegség csoport, ahol az orvosilag alkalmazott hivatalos terápia ennyi kritikát és ennyi elutasítást kapna. Mivel a daganatos betegség okozta halálozás 30% körül van, könnyű belátnunk, hogy nem sok olyan család van már kis hazánkban, ahol ne lett volna daganatos beteg és a közvetlen családtagoknak ne kellett volna végig nézniük szerettük kemoterápiával folytatott küzdelmét. Egyik irányból érthető, hogy a hivatal védi a betegeket az átverésektől, a másik irányból viszont megérthető az is, miért is keresik a betegek a más irányú gyógyulást.

Én fitoterapeutaként egy dolgot tudok biztosan: amíg nem voltak gyógyszerek, addig sem halt meg minden ember. Fűben fában van az orvosság – tudjuk ezt már nagyon régen. A természet sok olyan gyógynövényt, gyógygombát adott nekünk, melyek jótékony hatást fejtenek ki adott betegségekre, s ezt tapasztalatunk is megerősítette, bár hivatalosan kimondani semmi ilyet nem lehet. A fitotepápiás kezelések reneszánszát éljük a XXI. században, mert az emberek számára idegen az a modern gyógyítás, ahol gyógyító céllal megmérgezzük az eleve beteg szervezetet, és a sokszor a panasz mentes beteget sokkal betegebbé tesszük, mint kellene. És ezek után nem kell azon csodálkozni, hogy a betegeknek egy jó része visszautasítja a gyógyszeres terápiát és önként a természet gyógyító erejét keresi, pedig tudja nagyon jól, hogy a mai világunkban csak a gyógyszer gyógyít!

Dr. Dóda Ildikó