A szérum (25-hidroxi) D-vitamin szint egy frissen közzétett tanulmány szerint független rizikófaktornak tekinthető az emlőrák prognózisa szempontjából, különösen a menopauza előtt álló nők esetében – adta hírül a JAMA Oncology a 2016.11.10-én megjelent számában. Song Yao PhD, és a buffaloi Roswell Park Rákkutató Intézet munkatársai azt találták, hogy az alacsony szérum 25(OH)D-vitamin – szinttel együtt rosszabb a túlélési esélye az emlőrákos nőknek. Az alacsony szérum 25(OH)D-vitamin – szint a tripla-negatív altípusú emlőrák esetében is összefüggésbe hozható a rosszabb prognózissal.

Song Yao és munkatársai szerint ezek a megállapítások meggyőző bizonyítékot jelentenek arra vonatkozólag, hogy összefüggés van az alacsony D-vitamin szint és az emlőrák kialakulásának kockázata, valamint progressziója között.

A szérum D-vitamin szintek alakulása

A szérum D-vitamin szintek alakulása. (Deficient= hiány állapot; Optimal=megfelelő szint; Therapeutic level= terápiás szint; Excess= túladagolás)

A most közzétett tanulmányban a mellrák diagnózisától kezdve vizsgálták a betegek szérum 25(OH)D-vitamin – szintjét. Az emlőrák diagnosztizálását követően  a vizsgálatba bevont 1666 beteg esetében a 12, 24, 48, 72 és 96 hónap elteltével is mérték a 25(OH)D-vitamin – szintet.

Minél előrehaladottabb stádiumban került diagnosztizálásra a beteg, annál alacsonyabb szérum 25(OH)D-vitamin – szintet találtak. A legalacsonyabb szinttel a menopauza előtt álló, tripla negatív emlőrákos nők esetében találkoztak a kutatók. A menopauza előtti tripla-negatív altípusú betegeknél a magasabb 25(OH)D-vitamin – szint kétharmaddal csökkentette a rizikót. Összefoglalásként elmondható, hogy

  • a nők a legalacsonyabb 25(OH)D-vitamin- szintje rontja, míg a magasabb 25(OH)D-vitamin- szint javítja az emlőrákos betegek teljes túlélését,
  • a menopausa előtt álló nők esetében ez a különbség még erőteljesebb.

A kutatók szerint ez összhangban van az eddigi irodalmi adatokkal is, de természetesen egyéb más tényezők is befolyással lehetnek a D-vitamin szinten kívül a prognózis alakulására.

Hazánkban a legfrissebb orvosi ajánlások szerint a daganatos betegeknek általánosságban napi 3000-4000 NE D3-vitamin bevitele javasolt! Hazánk neves orvosai az alábbi megállapításokat tették a D-vitamin daganatos betegségekkel való összefüggésével kapcsolatban:

  • In vitro és in vivo vizsgálatok alapján a D-vitamin sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén tumorellenes hatású.
  • A D-vitamin-hiány az emlő és vastagbél daganatok kialakulása és progressziója szempontjából bizonyítottan rizikótényező, ezért a szérum 25(OH)D-vitamin- szint meghatározása és szükség esetén a szérumszint korrekciója indokolt a fokozott kockázatnak kitett betegeknél.
  • A rosszindulatú daganatos betegségek kemoterápiás kezelése önmagában rizikótényező a D-vitamin-hiány kialakulása szempontjából.
  • A daganat lokalizációjától függően a D-vitamin-hiány gyakorisága és mértéke, valamint a D-vitamin-pótlás hatására bekövetkező szérum 25(OH)D-vitaminszint-változás különböző, ezért a D-vitamin-pótlás dózisa a daganat típusától függően és egyénenként változhat, ezért a szérum 25(OH)D-vitamin-szint ellenőrzése javasolt onkológiai betegségben szenvedők körében.

Források: