A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első, országos reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatás legfontosabb megállapítása szerint a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos!

Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense, a kutatás irányítója, 2013. szeptember 21-én nyilvánosságra hozott eredmények ismertetése kapcsán elmondta, hogy a D-vitamin-szintre vonatkozó országos, reprezentatív felmérést se Magyarországon, se külföldön nem végeztek még korábban. A magyar kutatás tehát világviszonylatban is az első.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 ng/ml, ami körülbelül a fele a normál értéknek. A szakember szerint az adatok aláhúzzák a D-vitamin konszenzusban résztvevő 15 orvosszakmai szervezet ajánlását, amely szerint a D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban. A nyáron eltárolt napfény vitamin készleteinket körülbelül 6 hét alatt feléljük, így az őszi-téli hónapokra, akár már október vagy november végére az emberek D-vitamin szintje vészesen alacsonyra süllyedhet, ami komoly egészségügyi kockázatokkal jár. 

A D-vitamin az utóbbi időszakban az orvosi kutatások középpontjába került, hisz a D-vitamin hatása szinte valamennyi szervrendszerben megnyilvánul.

A D-vitamin hiánya klinikailag fontos eltéréseket, betegségeket okoz:

 • mozgásszervi hatások (csontok mennyiségének és összetételének változása, kalcium beépülése a csontokba),
 • immunrendszeri hatások (befolyásolja a makrofágok aktivitását, autoimmun betegségek kialakulása),
 • szív- és érrendszeri hatások (coronaria betegségek, szívelégtelenség),
 • szénhidrát-anyagcserére gyakorolt hatás (hiányában ß-sejtek inzulintermelése csökken, 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában fontos szerepet játszik),
 • tumor kialakulására gyakorolt hatás (in vitro vizsgálatokban gátolja a tumorsejtek proliferációját, fokozza a differenciálódásukat, emlő, colon, és prosztata tumorsejtekben megindítja az apoptózist)

A daganatos betegségben szenvedők számára nagyon fontos tudni, hogy

Normál D-vitamin szint 77%-al csökkenti az emlőrák rizikóját!

Normál D-vitamin szint 77%-al csökkenti az emlőrák rizikóját!

 • az eddigi klinikai vizsgálatok alapján a D-vitamin sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén tumor ellenes hatású,
 • a D-vitamin hiány az emlő és vastagbél daganatok kialakulása és progressziója szempontjából bizonyítottan rizikótényező,
 • más daganatos betegségek (mint pl. tüdő, prosztata, hasnyálmirigy daganat) esetében nem áll rendelkezésünkre elegendő adat a D-vitamin hiány esetleges kóroki szerepének megerősítéséhez vagy biztos kizárásához,
 • daganatos betegségek kemoterápiás kezelése önmagában rizikótényező a D-vitamin hiány kialakulása szempontjából,
 • a D-vitamin pótlás dózisa a daganat típusától függően egyénenként is változhat és a vér D-vitamin szintjének ellenőrzése daganatos betegeknél indokolt. 

D-vitamin hiányról beszélünk, ha a szérum szintje 50 nmol/L alatt marad. A hiánybetegség megelőzése céljából szájon át történő bevitele ajánlott, az adott életkorban szükséges mennyiségben. Magyarországi étrend mellett a télen szükséges D-­vi­tamin bevitele csak étrendváltoztatással nem lehetséges, ezért a vitamin pótlása esszenciális. A szakirodalmi adatok szerint az ételeink közül talán a Mandulagomba tartalmaz legnagyobb mennyiségben  ilyen vitamint (van Griensven, 2008).

D-vitamin hiány megelőzésére egy napra javasolt D3-vitamin-dózisok Magyarországon:

Korosztály Egy napra javasolt 
dózis NE/nap
Biztonságos max. 
napi dózis NE/nap 
Csecsemők 400-1000 max. 1000
Gyermekek (1-6 év) 600-1000 max. 2000
Gyermekek (6év felett) 600-1000 max. 2000
Serdülők  800-1000 max. 4000
Felnőttek 1500-2000 max. 4000
Túlsúlyos felnőttek 3000-4000 max. 4000
Terhes nők 1500-2000 max. 4000

Hiánybetegség szempontjából fokozott kockázatnak  kitett egyéneknél (pl. daganatos betegek) egész évben javasolt a D-vitamin pótlása.

Források:

 • Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében: https://www.akademiai.com/content/e5x1v473712727t3/fulltext.pdf
 • https://index.hu/tudomany/2013/09/22/tizbol_kilenc_magyar_d-vitamin_hianyos/
 • https://www.prweb.com/releases/2012/10/prweb9972195.htm

vitaldepo-tipp-350x70

D3-vitamin 2000NE 90x 2.990 Ft