Deutérium megvonással az emlőrák ellen! A HYD Kft. daganatellenes kutatásainak legújabb eredményeit közölte a Journal of Cancer Research & Therapy című rangos nemzetközi folyóirat 2013 októberi száma.

A cég tudományos publikációja a deutérium megvonás alkalmazásával elérhető eredményeket mutatja be az emlődaganat kezelésében és a betegség kiújulásának megelőzésében, miszerint jelentősen meghosszabbítható az emlődaganatos betegek várható túlélési ideje, illetve felére csökkenhet a betegség kiújulásának kockázata. Ma Magyarországon élete során minden tizedik nő érintett lehet a betegségben. A hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben ismeri el és igazolja vissza a deutérium jelentős szerepét az élettani folyamatok szabályozásában, és a deutériummegvonás elvén működő kezelések áttörést hozhatnak a közeljövő daganatterápiájában.

A most megjelent publikáció a humán eredmények vonatkozásában erősítette meg az eljárás kiemelkedő hatékonyságát. Hazánkban az emlődaganat a nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség, életkort tekintve leggyakrabban az 50-65 év közöttiek érintettek leginkább.

Tudományos eredmények

emlőrák

A kutatás során 232 beteg sorsának alakulását követte nyomon 1993 és 2011 között. A vizsgálatban értékelt betegek közül a DDW-fogyasztás megkezdésekor

  • 158-nál korai stádiumú emlődaganatot diagnosztizáltak,
  •  74-en előrehaladott stádiumú, távoli áttétes betegségben szenvedtek.

Meridián túlélés (az az időtartam, amikor a betegek fele még életben van) a két csoportban az alábbiak szerint alakult:

  • a korai stádiumú betegeknél: 18,1 év volt,
  • az előrehaladott stádiumú betegeknél: 4,3 év volt,szemben a várható 1–2,6 évvel, így ebben a csoportban 2-3-szor hosszabb volt a várható túlélés.

Abban a 48 fős alcsoportban, amelyben a betegek a konvencionális kezelések után, daganatmentes állapotban kezdték fogyasztani a DDW-t (csökkentett deutérium tartalmú víz), kiemelkedően jó eredményt értek el a kutatás során: a medián túlélés számítása nem is volt lehetséges, mivel a követési időn belül ebben a betegcsoportban mindössze egyetlen halálozás történt.

Azoknál a betegeknél, akik legalább évente egyszer megismételték a DDW-kúrát, a medián túlélés 24,4 év volt, alátámasztva, hogy az ismételt deutérium szint-csökkentés a kiújulás, illetve az áttétképződés megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.

Hasonlóan jó eredmények születtek más tumortípusok esetében is, így például a tüdő- és a prosztatadaganatok kezelésében is jelentős hatása volt a csökkentett deutérium tartalmú víz fogyasztásának. A HYD Kft. további humán klinikai vizsgálat elindítását tervezi magyar és külföldi kórházak, klinikák bevonásával.

„Véleményem szerint, ha a 35 év feletti egészséges emberek évente egy alkalommal, 2-3 hónapon keresztül élnének a deutériummegvonás lehetőségével,  azzal jelentősen lehetne mérsékelni a daganatos megbetegedések kockázatát, előfordulási gyakoriságát” – mondta az 1990-ben megkezdett kutatások elindítója és vezetője.

A HYD Kft. 1993 óta irányítja a deutérium megvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai szerepét és élettani jelentőségét. A rákkutatás területén aktív társaság küldetésének tekinti, hogy a ma még élelmiszerként bejegyzett Preventa® forgalmazása mellett a nemzetközi elvárásoknak megfelelően humán célra is törzskönyveztessen daganatellenes gyógyszert.

A cég másik fejlesztése az azonos elven működő Vetera-DDW-25® daganatellenes állatgyógyászati készítmény, amelyet 1999-ben törzskönyveztek, és az állatgyógyászatban már 14 éve alkalmaznak.

(Szerkesztői megjegyzés: létezik egy másik  25 ppm-es csökkentett deutérium koncentrációjú víz is, a  Qlarivia®, melyet emberi fogyasztásra ajánlanak. Ennél kisebb deutérium koncentrációjú víz tudomásunk szerint nincs forgalomban hazánkban.)

https://www.hyd.hu/documents/jcrt13-10006.pdf

Forrás: www.hyd.hu
A VitaldepoTUDÁSTÁR-ban a csökkentett deutérium tartalmú víz kúraszerű használatáról is olvashat!