Az orvosi munka nagyon izgalmas, tele kihívásokkal, megoldandó feladatokkal. Mikor eldöntöttem, hogy orvos leszek, még nem tudtam mi minden vár rám.

Egy dologban most már biztos vagyok, hogy nincs olyan napom, amelyik unalmasan telne. Éppen ezért tegnap elhatároztam, hogy rendszeresen megosztom veletek a legérdekesebb, legszomorúbb, legnagyobb sikerélményt jelentő eseteimet.

S hogy mi történt tegnap? Íme. Egy fiatal, húszas éveiben járó fiatal, gyönyörű hölgy a testvérével keresett fel a rendelőmben, hogy tanácsot kérjen tőlem. Nóri folyamatosan mosolygott, áradt róla az életszeretet, ritkán látni manapság a rendelőben ilyet.  Az első pár mondat, amit kiejtett a száján, olyan volt, mint ha nem is vele történnének ezek az események, s ahogyan ő maga is megfogalmazta, nem igazából tudta eddig felfogni a vele történteket, annak súlyát meg végképp nem érzékeli még jelenleg sem.

S mesélt, csak mesélt…egyik nap akut hasi tünetekkel szállították a klinikára, ahol megállapították az orvosok, hogy azonnal operálni kell. A műtét jól sikerült, de a diagnózis döbbenetes: a bélelzáródást egy nagyon agresszív vastagbél daganat okozta. A műtét után a kötelezően elvégzendő vizsgálatok során kiderült, hogy nem csak a vastagbele, hanem a mája is beteg, hisz a daganat már oda is befészkelte maját jó mélyen…s én döbbenten ültem, nem akartam hinni a fülemnek.Arra gondoltam, hogy ez csak egy rossz tréfa, mert ezt egyszerűen nem lehet igaz. Sok daganatos beteggel találkoztam életemben, de ilyen fiatal, élettel és célokkal teli beteggel talán még sohasem. Már megkapta az első kemoterápiát, amit nagyon jól viselt, s a két ünnep között kerül sor a következőre. Januárban újabb műtét várja, s teljesen bizakodva néz az új évnek elébe. Átbeszéltük, hogy a kemoterápia alatt ill. utána mit ehet és mit nem ehet, s aranyosan minden olyan ételre, amit eddig nem igazából szeretett, azt mondta, hogy “MOST MÁR SZERETEM”!

Kb. egy óra alatt átbeszéltünk mindent, s remélem az onkológus, a sebész és az életmód tanácsadó fitoterapeuta együttesen képes lesz megvalósítani ennek a gyönyörű ifjú hölgynek az álmát, hogy egyszer még édesanya lehessen! Nagyon szurkolok Nóri neked!

Dr. Dóda Ildikó