Gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert Dr. Letoha Tamás, aki kutatóorvosként a világ legnagyobb gyógyszercégei számára végez génterápiás vizsgálatokat. Saját fejlesztési eredménye egy olyan természetes hatóanyag, mely segít megelőzni az Alzheimer-kórt. 

 A Példakép Alapítvány a Fiatalokért, a Vállalkozókért, a Jövőnkért által életre hívott címért ötven sikeres fiatal vállalkozó versenyzett. Az ötmillió forintos fődíjjal járó pályázatot tavaly májusban indította el az alapítvány, és olyan 40 évesnél fiatalabb vállalkozók vehettek részt rajta, akik vállalkozásukkal, életútjukkal pozitív példát mutatnak a társadalomnak és a fiatal generációnak. A 417 pályázó közül tizenkét tagú szakmai zsűri választotta ki azt az ötven fiatal vállalkozót, akire péntekig lehetett szavazni. A jelöltekre összesen harmincezer voks érkezett.

A Példakép Alapítvány által létrehozott díjat végül a génterápiás vizsgálatokat végző Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos vehette át 2014. január 17-én a budapesti Városligeti Műégpálya dísztermében tartott ünnepségen.

A díjátadó ünnepségen Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, hogy az összes Magyarországon működő vállalkozás 99 százalékát a kis- és középvállalkozások (kkv) adják: ezek alkalmazzák az országban dolgozó összes ember 73 százalékát, és állítják elő a nemzeti össztermék több mint 55 százalékát. Orbán Viktor azért is köszönetet mondott a Példakép Alapítványnak, mert – mint fogalmazott – sikerült megrendítenie azt a dogmát, rossz beidegződést, amely szerint magyar fiatal csak külföldön lehet sikeres.

Dr. Lehota Tamással készült interjúból olvashatnak most részleteket:

Hogyan lett belőled orvos és vállalkozó?

Mindig is volt bennem küldetéstudat, hogy valami olyasmit szeretnék alkotni, ami az emberiség javát szolgálja. Fiatalon azt hittem, az emberek a pénztől lesznek boldogok, így közgazdásznak tanultam tovább. Azonban egy közeli ismerős váratlan halála ráébresztett, a pénzzel sem lehet mindent elérni, mert a természet törvényeivel nem veheti fel a versenyt. Az egyetlen, ami időtálló, az az orvostudomány, így aztán felvételiztem orvos szakra és meg is kezdtem a tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen.

Ez egy elég nagy váltás…

Valóban az, mondta is minden ismerősöm, hogy megbolondultam, nem tudom, mit vállalok. Sok orvos van a családomban is, tőlük is azt hallottam, hogy az egészségügy összeomlik. Egy darabig ezért próbáltam a két szakot egyszerre csinálni, de aztán az orvosi pálya mellett döntöttem.

És miért éppen a kutatás területét választottad?

Mert a legfőbb célom az volt és ma is az, hogy jelenleg gyógyíthatatlan betegségekre fejlesszek ki ellenszert. Mivel gyerekkoromtól kezdve imádtam a természetet, a kutatásban is a természet törvényét kifürkészve próbálom azokat a tudomány szolgálatába állítani. Felfedezéseim is szorosan kötődnek a természethez: bizonyos növényekben találtunk olyan hatóanyagot, ami képes az Alzheimer-kórt létrehozó molekuláris mechanizmust megakadályozni, ezáltal elejét tudja venni a betegségnek. Miután az eredményt egereken és preklinikai vizsgálatokban is igazoltuk, úgy gondoltuk, érdemes erre egy vállalkozást építeni, így alakult meg a Pharmacoidea Kft-t.

Mentafitol termékcsalád

Mentafitol termékcsalád

Mi a vállalkozás fő profilja?

A cég gyógyszer- és funkcionális élelmiszer-fejlesztésre szakosodott. Nem csak az a célunk, hogy kifejlesszük gyógyíthatatlannak tartott kórképek ellenszereit, hanem az is, hogy azokat mihamarabbi eljuttassuk a rászorulókhoz. Egyik eredményünk a Mentalfitol termékcsalád, amely elsősorban az idősebb korosztály életminőségét hivatott javítani. Az általunk fejlesztett, természetes növényi eredetű hatóanyagokat olyan alapvető élelmiszerekben tesszük elérhetővé, mint a kenyér vagy a virsli. Ezek fogyasztása segíti megelőzni az Alzheimer-kórt, a Parkinson-kórt vagy a cukorbetegséget. Az ilyen termékekre óriási az igény, hiszen sokan érintettek ezekben, a jelenleg gyógyíthatatlan betegségekben.

Milyen terveid vannak?

Szeretnék a saját fejlesztésű funkcionális élelmiszereinkkel kilépni a nyugati piacokra, legfőképp Amerikába, ahol milliókat érintenek azok a betegségek, amikre étrendkiegészítő termékcsaládunk megoldást kínál. Szintén nyitnék a sokak által mostohagyereknek tekintett orosz és volt szovjet piacra is. 

Forrás: https://peldakep.blog.hu/, MTI

Kedves Tamás! Szívből gratulálunk a díjhoz és további nagyon sok sikert kívánunk!

Dr. Letoha Tamás, az év példaképe!

Dr. Letoha Tamás, az év példaképe!
Foto: MTI