A fekete csokoládé több szempontból nézve is nagyon egészséges.

De nézzük sorban mi a 7 legfontosabb oka annak, amiért érdemes fekete csokoládét fogyasztani?

1. Nyomelemeket tartalmaz nagy koncentrációban, mint például káliumot, rezet, magnéziumot, vasat.
– a réz-és kálium segít megelőzni a stroke-t, és a szív-és érrendszeri betegségeket. 
– a vas véd a vérszegénységtől,
– a magnézium pedig segít megelőzni a 2. típusú cukorbetegséget , a magas vérnyomás betegséget és a szívbetegséget.

2. Antioxidánsokat tartalmaz, melyek megvédik sejtjeinket a szabad gyökök okozta oxidatív károsodástól. A szabad gyökök szerepet játszanak az öregedési folyamatokban, így az antioxidáns gazdag élelmiszerek, mint a csokoládé is, lassítja az öregedés folyamatát .

3. Fekete csokoládé tartalmaz flavonoidokat, amelyek segítenek az inzulinrezisztencia leküzdésében, és ezáltal lehetővé teszik a szervezet számára az inzulin hatékonyabb felhasználását. Étcsokoládé glikémiás indexe alacsony (GI 23), ami azt jelenti, hogy az étcsokoládé elfogyasztása után nem fog a vércukorszint azonnal megemelkedni, majd néhány óra múltán lezuhanni. Alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztására kell törekedni minden cukorbetegnek, így a fekete csokoládé is azok közé az élelmiszerek közé tartozik, melyet nyugodtan fogyaszthatnak ők is. A fekete csokoládé kakaó tartalma 70 százalékos vagy annál magasabb.

4. A fekete csokoládé tartalmaz koffeint, de koffein tartalma sokkal kisebb, mint egy csésze kávénak (kb. 100 gramm fekete csokoládé 65 mg koffeint, míg 1 csésze fekete kávé pedig 200 mg koffeint tartalmaz).

5. Fekete csokoládé csökkentheti a vérnyomást,  de csak abban az esetben, ha rendszeresen fogyasztjuk.

6. Koleszterin szint csökkentő hatását is kimutatták, az LDL-koleszterin szintet (ez a rossz koleszterin) akár 10%-al is csökkentheti. 

7. Antidepresszáns hatású: a fekete csokoládé rendszeres fogyasztása hangulati életünkre is pozitív hatást gyakorol, ezért különösen a téli, borongós időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani.

És ha egy liofilizált epret vonunk be fekete csokoládéval, melybe még egy kis szőlőmag őrleményt is bele teszünk, egy igazi, különleges egészséges édességet kapunk!

Fekete csokoládé eperrel, a mennyei, egészséges csemege!

Fekete csokoládé eperrel, a mennyei, egészséges csemege!
Kép: https://beeskneeskitchenblog.wordpress.com/