Együttműködési megállapodást kötött a közös gyógyszerészeti kutatómunka folytatására, a kifejlesztett új májvédő gyógyszerforma szabadalmaztatására és későbbi forgalmazására, valamint a tudományos kapcsolatok további bővítésére a Debreceni Egyetem (DE) és az Aradi Vasile Goldis Egyetem. Az erről szóló megállapodást Fábián István, a DE rektora és Ardelean Aurel, az aradi egyetem elnöke csütörtökön írta alá Debrecenben.Fábián István rektor elmondta: egy határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően közösen fejleszt gyógyszert a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Gyógyszerésztudományi Karának gyógyszer-technológiai tanszéke és a DE Tudományegyetemi Karok (TEK) Természettudományi és Technológiai Karának alkalmazott kémiai tanszéke, valamint az Aradi Vasile Goldis Egyetem Biológiai Intézete. A szakemberek a Sylibum marianum (máriatövis) gyógynövény aktív májvédő hatását vizsgálták, és egy új gyógyszerforma kidolgozását valósították meg az elmúlt években.

Pályázati forrásból a közös munka még 2010-ben kezdődött a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében – emlékeztetett Ardelean Aurel.

Hermenean Anca, az aradi egyetem rektorhelyettese hozzáfűzte: az első szakaszban Arad környékén gyűjtötték be a gyógynövényt, majd meghatározták az abban található aktív hatóanyagokat. Ezt követte a molekuláris kapszulázás és a felszívódás vizsgálat, majd a kutatás utolsó fázisában állatkísérletekkel vizsgálták a hatóanyagok májvédő hatását. 

Új gyógyszerformát hoztak létre, amelyet idén regisztrált 50-50 százalék tulajdonjoggal a Debreceni Egyetem és az Aradi Vasile Goldis Egyetem javára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban Szabadalmi Hivatal). A mostani megállapodás ennek a hivatalos kapcsolatnak a rögzítése – jegyezte meg Fábián István rektor.

Vecsernyés Miklós, a gyógyszerésztudományi kar dékánja, a projekt vezetője elmondta: a három együttműködő partnernek köszönhetően biztosítani tudták a gyógyszerkutatás valamennyi – kémiai, gyógyszer-technológiai és biológiai – feltételét. A kutatómunkában a két egyetem több mint 20 oktatója mellett fiatal kutatók, alap- és mesterszakos hallgatók is részt vettek, szakdolgozatok, diplomamunkák, TDK-dolgozatok készültek a témában. Sikerült létrehozni egy olyan új gyógyszerformát, amely a szabadalmaztatási eljárás lezárulta után várhatóan 3-5 éven belül a gyógyszertárakba kerülhet – tette hozzá.   

Hermenean Anca rektorhelyettes, a kutatás aradi vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a németországi cég, amely a világ egyik legjelentősebb máriatövis-készítményeket gyártó cége, máris érdeklődik az új májvédő gyógyszerforma iránt, s miután megkapták a szabadalmaztatási engedélyt, azonnal megkezdik velük a tárgyalásokat.

Fábián István hozzátette: az együttműködés jelenleg a tudástranszfer állapotában van, ezt kell a legjobb formában értékesíteni. Az ilyen típusú kutatások eredményeinek hasznosításával az a probléma, hogy az egyetem nem rendelkezik kockázati tőkével, így nem tudja finanszírozni. Az eddigi közös munkához a HURO-projekt pályázatán 383 ezer eurót nyert a két egyetem – jegyezte meg a debreceni rektor.

Forrás: MTI 2012. november 29., csütörtök 17:56

Figyelem! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.