Az irodalomi adatok azt mutatják, hogy a kiegészítő kezelésként használt gyógynövények ás gyógygombák egyre fontosabb szerepet játszanak az emlőrákos betegek növekvő túlélési arányaiban és az életminőségük javításában.

Ebben az összeállításunkban azokat a gyógynövényeket és gyógygombákat ismertetjük, melyek az eddigi kutatások alapján jól használhatók az emlőrákos betegek kiegészítő terápiájában.

macskakarom, uncaria tomentosa1. Macskakarom (Uncaria tomentosa): ezt a gyógynövényt különböző betegségek kiegészítő kezelésére is használják, mint például ízületi gyulladás, köszvény, járványos betegségek.  A különböző daganatos betegségek kiegészítő kezelésére is régóta használják, hatékonyságát klinikai vizsgálatokkal is igazolták, emiatt gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékként kapható a gyógynövényeket forgalmazó üzletekben. A növényi extraktumnak citosztatikus és gyulladásgátló aktivitását is leírták. Macskakarom kemoterápia ill. sugárterápia melletti, együttes alkalmazás esetén jelentősen kevesebb káros hatást észleltek a kezelt betegeknél az eddigi klinikai vizsgálatok során. A Macskakarom összességében

  • enyhíti a kemoterápia és sugárterápia okozta mellékhatásokat,
  • erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik, 
  • immunrendszer erősítő hatású.

2. Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum): ez a gyógygomba az eddigi klinikai vizsgálatok során egyértelműen bizonyította, hogy javítja a betegek életminőségét és a betegek élettartamát daganatos betegségek esetében, amennyiben kiegészítő kezelésként alkalmazzák. Az eddigi vizsgálatok bizonyították, hogy

  • javítja a fizikai erőnlétet,
  • csökkenti a fáradtságot,
  • enyhíti a szorongást és a depressziót,
  • javítja a máj- és vesefunkciókat,
  • összességében javítja az életminőséget.

A daganatos betegségek kiegészítő terápiájában eredményesen használható a Ganoderma, ha krónikus betegségek, mint például hepatitis (májgyulladás), hepatopátia (májbántalom), és a magas vérnyomás betegség is kíséri az alapbetegséget. A Ganoderma aktív hatóanyagai felelősek a farmakológiai hatásokért, ilyen például az immunerősítő hatás, az antioxidáns hatás, a tumorellenes és áttétképződést gátló hatások. 

lepketapló gomba3. Lepketapló gomba (Trametes versicolor, Yunzhi): számos klinikai vizsgálatot végeztek, melyek során a kemoterápiával vagy sugárterápiával kezelt betegeknek adták kiegészítésként a Lepketapló gombát.  A vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a Lepketapló gomba jelentősen

  • javítja az étvágyat, növeli a testsúlyt,
  • enyhíti a gyengeséget,
  • enyhíti a hányást,
  • enyhíti a kiszáradt torok tünetet,
  • csökkenti a spontán vagy éjszakai izzadást,
  • csökkenti a fájdalmat,
  • stabilizálja fehérvérsejtszámot,
  • növeli az NK -sejtek (natural killer, azaz természetes ölősejtek) szintjét.

Ezeken kívül még az 5 éves halálozási arányt is  9%-kal csökkentette! Poliszacharid-K (PSK), más néven Kresztin, az egyik az aktív vegyülete a Lepketapló gombának. Ez egy fehérjéhez kötött poliszacharid. Számos vizsgálatban bizonyították már a PSK hatásosságát például gyomor-, nyelőcső-, vastagbél-, emlő-, és tüdőrák kiegészítő kezelésében. 

4. Zöld tea (Camellia sinensis): az eddigi klinikai adatok alapján a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti az emlőrák kialakulásának relatív kockázatát. Zöld tea rendszeres használata segítheti 

  • az érrendszeri betegségek megelőzését,
  • a testsúlygyarapodás megelőzését,
  • a daganatos betegségek megelőzését.

Ezen a hatásait klinikai vizsgálati eredmények is egyértelműen alátámasztják. Az in vitro és in vivo bizonyítékok összességében azt sugallják, hogy a zöld teát kemopreventív szerként, valamint az emlőrák kiegészítő kezeléseként is jó eredménnyel lehet használni.

ginseng5. Ginseng (Panax Ginseng): az egyik legismertebb gyógynövény, mely segít a hosszú élettartam elérésében, így nem is csoda, ha a ginseng a negyedik leghasználtabb gyógynövény a világon. Az elmúlt években a ginzeng bekerült a gyógyszerkönyvekbe Németországban, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, és az Egyesült Államokban is. Az emlőrák kiegészítő terápiájában a ginsenget régóta használják, mivel

  • erőteljesen energizál,
  • növeli a fizikai és a pszichomotoros teljesítményt, 
  • javítja a hangulatot és az általános egészségi állapot.

In vitro kísérletek és in vivo állatkísérletek számoltak be arról, hogy a ginsenozid (a ginzeng aktív hatóanyaga) különböző jótékony hatásokat okoz: immunmoduláns, stresszoldó és rákellenes hatású.

6. Fagyöngy (Viscum album): a fagyöngy kivonatokat már az 1920-as évektől kezdve használják  a daganatos betegségek terápiájára Közép-Európában. A legfrissebb klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy a fagyöngy kivonatok eredményesen használhatók a kemoterápia kiegészítő kezeléseként. Az eddigi vizsgálati eredmények alapján a fagyöngy kivonatok 

  • kifejezetten csökkentik a kemoterápia okozta hányingert,  hányást,
  • csökkentik a szisztémás mellékhatásokat (pl. étvágytalanság, fáradtság),
  • növelik az immunrendszer aktivitását,
  • javították az életminőséget,
  • meghosszabbították a túlélést (bizonyos daganatos betegek esetében akár 40% -al is), kemo-és sugárterápia mellett történő alkalmazás során. 

A fagyöngyöt injekciós formában az EU több országában is kiterjedten használják daganatos betegségek kiegészítő kezelésére (pl. Iscador, Helixor néven is kapható). Sajnos hazánkban nem engedélyezett ennek a formának a használata.

7. Rhodiola algida: széles körben használják, mert serkentik az immunrendszer működését. A szájnyálkahártya fekélye gyakori mellékhatása a hagyományos kemoterápiáknak, mely fekélyek kialakulása a nagyfokú fájdalom mellett korlátozza a daganatos betegek táplálékbevitelét is. Klinikai vizsgálat során igazolták, hogy a Rhodiola kemoterápia melletti kiegészítő használatával csökkenteni lehet a szájfekélyek kialakulását.

Egy másik vizsgálati eredmény alapján a kemoterápia okozta fehérvérsejtszám csökkenés is normalizálható 1 hét alatt a Rhodiola kemoterápia melletti használatával. Összefoglalva klinikailag igazolt hatékonysága miatt a Rhodiola kemoterápia mellett használható

  • a szájnyálkahártya kifekélyesedésének csökkentésére,
  • a fehérvérsejtszám normalizálására.
   

kurkuma8. Kurkuma (Curcuma longa): fő hatóanyaga, a kurkumin, többszörösen is jól használható az emlőrák kiegészítő kezelésében, ui. érzékennyé teszi a rákos sejteket a kemoterápiára. Egy klinikai vizsgálatban arról számoltak be, hogy amikor a kurkumin használták a docetaxel melletti kiegészítő kezelésként, a docetaxel dózis-korlátozó toxicitását szignifikánsan csökkentette a kurkumin.

9. Fürtös poloskavész vagy rövidágú poloskavész (Cimicifuga racemosa): a menopauzás nők hőhullámainak csökkentésére használják leginkább ösztrogén hatása miatt. Hazánkban a Remifemin nevű készítmény a legismertebb poloskavész tartalmú termék, mely vény nélkül kapható gyógyszer. Számos klinikai tanulmány támasztja alá hatékonyságát. Az emlőrák kezelésére használt kemoterápiás szerek, aromatáz inhibitorok, vagy anti-ösztrogének gyakran okoznak klimaxos tüneteket, vagy súlyosbíthatják a már meglévőket. E gyógynövény pontos hatásmechanizmusa még nem teljesen ismert, de egyre nagyobb az érdeklődés iránta, mert a kezelés

  • csökkenti a hőhullámokat,
  • megakadályozza a menopauzában a csontsűrűség csökkenését. 

A  fürtös poloskavész gyógynövényt a klinikai vizsgálatok során, mint kiegészítő terápiát használták a betegek a hőhullámainak enyhítésére. 
Sőt, az in vitro vizsgálatokban a C. racemosa kivonatoknak a tumorellenes aktivitását is magasnak találták. 

Mint ebből az összefoglalóból is látható, a gyógynövények és gyógygombák kiegészítő terápiaként történő alkalmazása széles körben javasolható az emlőrákos betegek számára. Érdemes szakember segítségével egyénre szabottan kiválasztani a legmegfelelőbb gyógynövényes kiegészítő terápiát.

Ez az összeállítás az egyik legnevesebb kiegészítő terápiákkal foglalkozó szaklap, az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013. júniusában megjelent közleményének felhasználásával készült (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3694462/).

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál, a benne lévő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, maximum kiegészíthetik azt. 

Kép forrása: https://psmag.com

Szerző: Dr. Dóda Ildikó