Az utóbbi években egyre többen keresik az ősi gyógymódokat, köztük a gyógynövényeket és a gyógygombákat, hisz a természetben szinte minden megterem a ma oly gyakori civilizációs betegségek gyógyításához.

Hazánban és a környékbeli országokban is több híres, neves gyógynövény szakember ismert, akiknek receptúrái messze földön híresek. Ki ne ismerné a bükki füvesembert, vagy a bihari füves embert? 

Ez utóbbi gyógynövényes receptúráiból készülnek Bihar Kincse néven hazánkban is ismertté és nagyon kedveltté vált gyógynövényes teakeverékek, melyeknek alapanyagait kézzel szedik a Bihar hegységben, biztosítva ezzel is termékeik kiváló minőségét.
A teák a legismertebb és legközkedveltebb gyógynövényes vizes kivonatok, melyet manapság inkább gyógynövények megfelelő arányú keverékeiből állítanak össze a hozzá értő szakemberek, a fitoterapeuták.

A teák mellett a gyógynövényekből készült kivonatok, tinktúrák is reneszánszukat élik, hisz ezen módszerrel még több értékes hatóanyag vonható ki gyógyító növényeinkből, koncentrált formában.
A hagyományos kézi feldolgozás mellett vannak már nagyobb cégek, akik nagyüzemi körülmények között tudnak kiemelkedő minőségű gyógynövényes termékeket készíteni.

Egyik legismertebb gyógynövény feldolgozással foglalkozó nagy cég a szlovák Calendula, mely több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik és növényi kivonataikat számos országban használják. Ökológiailag tiszta környezetben helyileg termesztett gyógynövényeket dolgoznak fel vegyszer mentes környezetben, és belőlük alkoholos kivonatokat, tinktúrákat, és száraz por kivonatokat állítanak elő Good Manufacturing Practice (GMP), azaz a Helyes Gyártási Gyakorlatnak megfelelő gyógyszergyári körülmények között. Emellett ISO 9001 és ISO 14001 tanúsítványaik garantálják a termékeik magas minőségét. Az előállított gyógynövény kivonataik minősége megfelel az Európai Gyógyszerkönyv követelményeinek is. A Calendulában gyártott termékek minőségének felügyeletét szakképzett személyzet biztosítja, akik saját akkreditált laborban, modern mérőeszközökkel vizsgálják meg minden egyes termék hatóanyagtartalmát.

A Calendula által gyártott, hazánkban legismertebb termék a Gabolexin Forte kivonat, mely 10-féle gyógynövény, mint például gyermekláncfű, noni, zöld tea, bojtorján, benedekfű stb. felhasználásával készül és a legyengült állapotú betegek megerősítésére, erőnléti állapotuk fokozására, életminőségük javítására remekül használható. Gyógynövényes gélük pedig többek között napégés, vagy rovarcsípés esetén bőrnyugtató hatású.

Hazánkban is van számos cég, mely gyógynövény kivonatok gyártásával foglalkozik, közülük kiemelkedik a battonyai HerbaPharm, ahol egyedi technológiával tudják kivonni többek között a kendermagból, lenmagból,
máriatövismagból a magas koncentrációjú hatóanyagokat és HerbaClass néven forgalmazzák. A náluk feldolgozásra kerülő növények hazai, ellenőrzött körülmények között, vegyszer mentes környezetben termesztettek, így a tőlük kikerülő növényi kivonatok, krémek, őrlemények minősége is kiemelkedő. Jelenleg már közel 30 féle gyógynövény feldolgozását végzik battonyai üzemükben, és sok más európai ország mellett még Svájcban is értékesítik kiváló minőségű természetes növényi termékeiket.
A kendermagban rejlő gyógyító erő szintén sok beteg életminőségét javíthatja, hisz ennek a növénynek a gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító hatása a legerőteljesebb, emellett a idegnyugtató, immuntámogató és a szívvédő hatása is bizonyított. Fontos tudni, hogy a kendermagból teljességgel hiányzik a kábító
hatású THC, ez ugyanis kizárólag a kender leveleiből nyerhető ki. Igy a kendermagból készült termékek OGYÉI által engedélyezett étrend-kiegészítők, melyek remekül támogatják szervezetünk működését.

A gyógynövények mellett a gyógygombákat is egyre többen ismerik és
használják.

A gyógygombák a természet csodálatos ajándékai, hisz tele vannak értékes tápanyagok tömegével: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és aminosavak találhatók bennük, koncentrált formában. Fontos leszögezni, hogy a gyógygombák nem csodaszerek, de sok probléma esetén nyújthatnak a szervezet gyógyulásához támogatást. Klinikai vizsgálatok tömegeit végzik gyógygombákkal, hogy segítségükkel alá tudják támasztani a népi gyógyászatból ismert hatásaikat.

Hazánkban több helyen is termesztenek gyógygombákat, közülük kiemelkedik a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogazdasága, ahol ellenőrzött bio körülmények növekednek a gombák. Biogombái közül legismertebbek az életerőt adó ganoderma, az immunrendszert erősítő shiitake gomba, az idegrendszerünket védő süngomba, és a cukorbetegek barátja, a gyapjas tintagomba. Gombáik felhasználásával különleges biokozmetikumok is készülnek az érzékenyebb bőrűeknek, illetve azoknak, akik nem szeretnék feleslegesen terhelni a szervezetüket vegyi anyaggal.

A gyógynövényes teák, kivonatok, krémek mellett a biogomba őrlemények és a belőlük készült egészségbarát teák, kávék rendszeres fogyasztása hozzásegíthet bennünket az egészségesebb, mosolygósabb élethez, de ezen készítmények még csak kiegészítő terápiaként javasoltak jelenleg.