Mielőtt elkezdjük készíteni házi joghurtunkat az érlelő segítségével, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk, hogy a joghurtunk finom legyen!

1. Az eszközöket, melyeket használunk, minden készítés előtt ki kell sterilizálni éppúgy, mintha befőzéshez készítenénk elő. A tejeslábost, a keverő eszközt, illetve a hőmérőt és az üveget a tetejével együtt forró vízzel javasolt kiforrázni. Erre azért van szükség, mert az eszközökben szabad szemmel nem látható mosogatószer maradványok lehetnek és a látszólag tiszta eszközünk az erjesztő baktériumokra veszélyes mikroorganizmusokat hordozhat.

Forralhatunk vizet külön edényben, elektromos vízforralóban, de akár közvetlenül kifőzhetjük az eszközeinket egy nagy lábosban.

2. Az üveget, melybe majd a tejjel kikevert bio joghurt porkészítményt töltjük, javasolt melegen tartani, míg bele nem kerül a keverékünk.

3. A legtöbb esetben a tej minősége szokott problémát okozni. A tejipari szabvány határértékein belül az emberi egészségre még teljesen veszélytelen baktériumok lehetnek a tejben, azonban ezek a baktériumok a joghurt készítő baktériumokra egy bizonyos mérték felett már veszélyesek tudnak lenni és érlelés közben elpusztíthatják nagy részüket. Ilyen esetben fordulhat elő, hogy híg, savós joghurtot kaphatunk eredményül.

Ezt elkerülendő javasoljuk, hogy a tejet forralják fel, majd hűtsék vissza. A forralást óvatosan, ne kifutásig végezzék, épp csak forrás közeli (kb. 90 Cº-os) hőmérsékletig.

Az eredeti használati utasítástól eltérően, bátran kikeverhetik a porkészítményt már 45-47 C°-os tejben is. Ebben a hőmérséklet tartományban a probiotikumok még jól érzik magukat, viszont a tejben található káros mikroorganizmusok már nem.

4. A házi joghurt készítő oltóanyagot tárolják hűvös, száraz helyen. Ne tegyék a tűzhely, vagy más hőforrás közelébe. A legjobb tárolási hely a hűvös kamra, ennek hiányában tegyék azt a hűtőszekrénybe. A dobozon található 25 Cº-os tárolási előírás a maximum határérték, a szunnyadó baktériumok 10-16 C° körüli hőmérsékleten érzik magukat a legjobban, míg a számukra életet adó meleg tejbe nem kerülnek.

A házi joghurt elkészítéséhez szükséges érlelőt és oltókultúrát itt tudja megvásárolni webáruházunkban: 

JOGHURT CSOMAG: joghurt érlelő + hőmérő + joghurt oltókultúra (6x)

Reméljük sikerült hasznos tanácsokkal szolgálnunk. Amennyiben további kérdéseik merülnének fel, írjanak itt nekünk!

Jó étvágyat kívánunk a fincsi házi joghurthoz!