A prosztatarák kialakulásánál számos életmódbeli tényező bír komoly jelentőséggel. Ezt támasztja alá az a vizsgálati eredmény is, melyet a 2015-ös ASCO-n, azaz Amerika legnagyobb onkológus konferenciáján mutattak be, több mint  negyvenezer 40 év feletti férfi, több mint 20 éven át tartó nyomon-követése alapján. A vizsgálat végeredménye szerint az intenzív mozgás és egyes egészséges életmódbeli szokások akár 68%-al is csökkenthetik a halálos típusú prosztatarák kialakulásának a kockázatát.

Stacey Kenfield SCD (University of California, San Francisco) és a csapata jutott erre a következtetésre a 20 éves kutatási eredményeik összegzése során. Kenfield és munkatársai, a Journal of the National Cancer Institute kutatói két nagy amerikai tanulmány adatait elemezték ki:

  • I. study:  a Health Professionals Follow-Up Study elnevezésű vizsgálatban 1986-2010 közötti időintervallumban több mint 42.000 egészségügyben dolgozó férfi vett részt, akik 40-75 év közötti életkorúak voltak;
  • II. study: a Physicians’ Health Study elnevezésű vizsgálatban 1982-2010 közötti időintervallumban több mint 20.000 férfi orvos vett részt, akik 40-84 év közötti életkorúak voltak.

A kutatásban részt vevők életmódbeli szokásait vizsgálták (étkezési szokások, dohányzás, mozgás, BMI stb.), a kutatók által kialakított pontszámok alapján. Hogy csökkentsék a hibát, kizárták azokat a résztvevőket a feldolgozásból, akiknél 4 éven belül prosztatarákot diagnosztizáltak.

Milyen vizsgálati eredmény született?

Az I. study során 576 esetben, míg a II. study folyamán 337 esetben alakult ki halálos kimenetelű prosztatarák. Az I. studyban 3 pontnyi életmód változtatás 68% -kal , míg a II. studyban 38% -kal csökkentette a halálos prosztatarák kockázatát. Az egyes életmódbeli tényezők az alábbi változásokat okozták:

  • megfelelő étrend betartása önmagában 30-46% -kal,
  • heti 3 óra intenzív testmozgás 34-60%-al,
  • heti 7 adag paradicsom fogyasztása kb. 15 %-al,
  • a feldolgozott húsok csökkent bevitele kb. 12%-al,
  • a dohányzás elhagyása 3%-al képes csökkenteni a prosztatarák előfordulását.

“Ez a vizsgálat alátámasztja, hogy folyamatos szükség van hatékony megelőző intézkedésekre, azaz növelni kell a testmozgást, javítani kell a táplálkozás minőségét, és csökkenteni kell a dohányzást” – mondta június M. Chan, SCD urológus. Ezek életmódbeli tényezők beiktatásával egyúttal csökkenteni lehet nem csak a prosztatarák, hanem a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának rizikóját is.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy 60 éves kor után jelentkező prosztatarák kialakulását hat életmódbeli változtatással tudjuk leginkább csökkenteni:

1.) rendszeres, izzadást okozó testedzéssel
2.) 30 alatti testtömeg indexel
3.) minimum 10 év dohányzás mentességgel
4.) zsíros halak gyakori fogyasztásával,
5.) paradicsom bőséges fogyasztásával,
6.) kevés feldolgozott hús fogyasztásával.

Forráshttps://www.ascopost.com/