“Évtizedek óta tartó kutatások után idén végre megmutatkozott, hogy mire képes a rák immunterápiája” – írta a Science nevű neves szaklap, amely szerint új fejezet kezdődött a rák kutatásában és kezelésében.

Az immunterápia nem a tumort állítja a kezelés középpontjába, hanem az emberi immunrendszert: az immunsejteket serkentve próbálják legyőzni a rákot.

A Science évente közzéteszi listáját, hogy mik is voltak az adott év legnagyobb tudományos felfedezései. A 2013-as évben az immunterápia lett az év tudományos felfedezése, melyet a rák legyőzésére fejlesztettek ki.

Ez számunkra azért is örömteli, mert a gyógynövényes kiegészítő terápiával is az immunrendszer megerősítésén dolgozunk eddig is, csak egy kicsit másképpen. Úgy tűnik, hogy a rákkutatások középpontjába sem magának a daganatnak az elpusztítása szerepel most már drasztikus módszerekkel (ld. kemoterápia), hanem az immunrendszer megerősítése. A kemoterápia sajnos nem aratott osztatlan sikert a betegek körében, hisz mint tudjuk nagyon jól, nem csak a daganatos sejteket pusztította el, hanem az egészséges osztódó sejteket is, megkeserítvén ezzel a daganatos betegek amúgy sem örömteli életét. Sokan gondolták eddig is úgy, hogy nem a kemoterápia lesz hosszú távon a daganatos betegség gyógyító szere, hanem valami teljesen más. Úgy tűnik beigazolódik ez a felvetés.

Az immunterápia egy óriási szemléletbeli változást jelenthet a daganatos betegségek kezelésében az elkövetkezendő években, de addig is, amíg ez a terápia nem lesz a napi rutin része, immunrendszerünk működését támogathatjuk természetes módszerekkel, pl. gyógynövényekkel.

Forrás: httpss://www.sciencemag.org