Ma nagyon megörültem, mikor egy olyan onkológiai intézményre akadtam a neten, mint az amerikai Kenmoreban lévő Bastyr Integratív Oncology Research Center. Ebben az intézményben integratív szemlélettel közelítik meg a daganatos betegség kezelését, azaz az onkológusok együtt működnek a természetes gyógyítás híveivel, közös tudományos kutatásokban vesznek részt. Vizsgálják és kezelik a beteg ember testét és lelkét, a gyógynövények és gyógygombák valamint a megfelelő táplálkozás is kiemelt helyet kap náluk.

Céljuk ugyan az, ami nekem is: javítani a daganatos betegek életminőségét és csökkenteni a rák újbóli megjelenésének kockázatát.

Olyan jó lenne, ha ez hazánkban is így működne, és a betegek mindenből a legjobbat kapnák:

  •  az onkológusok megadnák nekik a legmodernebb terápiákat, melyek a daganatos sejtek elpusztulását okozzák
  • mi, természetgyógyászok pedig mellé tennénk a megfelelő kiegészítő terápiát (s itt komplexen gondolok a gyógynövények, gyógygombák alkalmazásától a megfelelő mozgás és táplálkozás kialakításáig mindenre), melynek segítségével a betegség újbóli kiújulását tudnánk talán még inkább megelőzni.

Mindez egy helyen, állami finanszírozás mellett. Attól tartok, hogy ez most még hazánkban csak álom! Azért furcsa helyzet van kicsiny kis hazánkban,ahol a társadalom biztosítás csak a milliókba kerülő kemoterápiákat finanszírozza, az igazolt hatékonysággal rendelkező kiegészítő készítményeket, az egészséges életmód kialakításának megtanítását – ami pedig nagyságrendekkel kevesebbe kerül-, nem támogatják. 

Dr. Dóda Ildikó
Orvos-természetgyógyász