Örömmel mutatunk be egy  humán vizsgálati eredményt, melynek során a nagy dózisú intravénás C-vitamin adásának biztonságosságát és hatásosságát vizsgálták posztoperatív kezelésben részesülő emlődaganatos betegekben. Ez a 125 beteg bevonásával lezajlott vizsgálat komoly előrelépést jelent az intravénás C-vitamin használhatóságának megítélésében.

Betegek és módszerek

A vizsgálat Németországban történt, 15 nőgyógyász és háziorvos közreműködésével, több helyszínen (multicentrikus vizsgálat). A vizsgálatba 125 emlőrákos betegeket válogattak be, mindegyikük IIa vagy IIIb stádiumban lévő beteg volt. A betegeket két csoportba osztották:

  • 53 beteg a hagyományos kemo- ill. sugárterápia mellett iv. C-vitamint is kapott (Study csoport),
  • 72 beteg csak a hagyományos kemo- ill. sugárterápiás kezelésben részesült (Kontroll csoport).

A Study csoport tagjai 4 héten át hetente egyszer 7,5 g C-vitamint kaptak intravénásan.

A vizsgálat folyamán arra voltak kíváncsiak az orvosok, hogy a nagy dózisú iv. C-vitamin terápia mennyire biztonságos, mennyire hatékony és mennyire jól tolerálható az emlődaganatos betegek körében.

A vizsgálat eredményei

A két csoport eredményeinek összevetését követően kiderült, hogy a nagy dózisú iv. C-vitamin adása jelentősen csökkentette az emlődaganatos betegek panaszait, különösen a hányingert, étvágytalanságot, fáradtságot, depressziót, alvási rendellenességeket, a szédülést és a vérzési hajlamot. A betegek életkorának és a kiindulási állapotuknak a figyelembe vételével elmondható, hogy a hagyományos onkológiai terápiát kapó csoportban kétszer annyi mellékhatás fordult elő, mint az iv. C-vitamint is kapó csoportban.

Más mellékhatást az iv. C-vitamint kapó betegek körében nem írtak le a vizsgálat folyamán.

Mellékhatások alakulása a két csoportban a vizsgálat folyamán.

Mellékhatások alakulása a két csoportban a vizsgálat folyamán.

A fenti ábra a mellékhatások alakulásának különbözőségét szemlélteti a két csoportban. Az ábrán látható angol kifejezések az alábbi panaszokat ill. tüneteket jelentik:

Nausea=hányinger, Diarrhoea=hasmenés, Vomiting=hányás, Loss of appetite=étvágytalanság, Headache=fejfájás, Fatigue=fáradtság, Depression=hangulati zavar, Sleep disorders=alvászavar, Dizziness=szédülés, Cachexia=kóros soványság, Haemorragic diathesis= vérzési hajlam, Mucositis=nyálkahártya gyulladás, Skin reaction=bőrpanasz, Infections=fertőzések.

Az oxidatív stressz és a C-vitamin-hiány fontos szerepet játszik az adjuváns kemoterápia ill. sugárterápia okozta káros hatások etiológiájában. Az antioxidáns kapacitás iv. C-vitamin adásával történő visszaállítása segít megelőzni ill. csökkenteni az emlődaganatos betegeknél a kemo- ill. sugárterápia által kiváltott panaszokat.

Az emlődaganatos betegek iv C-vitaminos kiegészítő terápiája egy jól tolerálható terápia, mely csökkentette a kemo- és sugárterápia életminőség kapcsolatos mellékhatásait, így a betegek életminőségének javulását okozta.

Figyelem! A cikk csupán tájékoztatási célt szolgál, mely nem helyettesíti az orvosi terápiát. A nagy dózisú iv. C-vitamin terápia hazánkban még nincs engedélyezve daganatos betegek kezelésére. Az akár 98%-os felszívódású liposzómás C-vitaminnal esetleg lehetséges az iv. bevitel helyettesítése, szájon át adott formában.

Forrás: https://iv.iiarjournals.org/content/25/6/983.full