A joghurt egyszerű és olcsó lehetőség a cukorbetegség kockázatának csökkentésére!

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran elhízás következtében alakul ki a középkorúaknál, ezért mielőbb gondot kell fordítani a megelőzésre.

Napi 28 gramm joghurt – azaz egy kisebb pohár negyede- csaknem ötödével csökkenti a diabétesz kockázatát – ez derült ki a Harvard Egyetem munkatársainak hosszú távú vizsgálatából (1). Az amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az étrend hosszú távon hogyan hat a cukorbetegség kialakulásának kockázatára.

A tudósok 194.519 beteg életmódbeli adatait tanulmányozták, akiket közel 30 évig is figyelemmel kísértek. A megfigyelési időszak kezdetén senki sem volt cukorbeteg, a végére azonban 15. 156-an betegedtek meg ebben a betegségben.

A joghurt védelmet nyújthat a cukorbetegséggel szemben.

yogurt7Az eredmények szerint napi 28 gramm joghurt 18 százalékkal mérsékeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

„Úgy találtuk, hogy a magasabb joghurt bevitel alacsonyabb cukorbetegség-kockázattal jár együtt, noha más tejtermékek, illetve az összes tejtermék-bevitel nem jár ilyen előnnyel. A joghurttal kapcsolatos konzekvens eredmények arra engednek következtetni, hogy érdemes az egészséges étrend részévé tenni” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Frank Hu.

A Cambridge Egyetem tudósai egy másik kutatás során hasonló eredményre jutottak. Az ő vizsgálati eredményük alapján a joghurt, valamint az alacsony zsírtartalmú sajtok rendszeres fogyasztása 11 év alatt mintegy 24 százalékkal csökkentette a cukorbetegség kialakulási esélyét (2).

Feltételezések szerint a joghurt bélflórára gyakorolt jótékony hatása, valamint a magas K-vitamin tartalma áll az összefüggés mögött.

Vitaldepo TIPP: Mi a Pro-Pre házi joghurt fogyasztását javasoljuk, hisz az ebben probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók.

Források:

  1. https://www.mirror.co.uk
  2. https://link.springer.com/journal/125

JOGHURT CSOMAG: joghurt érlelő + hőmérő + joghurt oltókultúra (6x)