A gyógynövények alkalmazása talán kevesebb veszéllyel jár, ezért van az, hogy az utóbbi években egyre többen használják a gyógynövényeket különböző egészség problémájuk orvoslására. Az egyik, egyre népszerűbb gyógynövényünk, a közönséges galaj, mely hazánkban is megtalálható, de a szomszédos Bihar hegységben még több van belőle.

A közönséges galaj Magyarországon legfőképpen utak mentén, cserjésekben és réteken lelhető fel. A növény akár a 90 centiméteres magasságot is elérheti, levelei lándzsa formát öltenek, melynek szélei recések, érdesek. Oldalfürtökben nyíló virágai fehérek, illatuk édeskés, mézre emlékeztető. Virágait májustól októberig bontogatja. Ez a gyógynövény flavonoidokat, illóolajat és cserzőanyagokat is tartalmaz.

Már a régebbi korokban is alkalmazta a népgyógyászat, mégpedig daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére, illetve ezzel a gyógynövénnyel enyhítették az epilepsziás betegek panaszait, de még álmatlanság ellen is bevetették. Manapság a népi gyógyászat szakértői és hívei elsősorban úgy tartják, hogy a közönséges galaj a mirigyrendszerünk védelmezője, de leginkább a pajzsmirigyproblémák esetében érdemes fogyasztani az ebből a gyógynövényből készült teát.  A pajzsmirigy probléma lehet az akár alulműködés vagy túlműködés is, mindkettő esetben jótékony hatású a közönséges galaj.

Milyen esetben lehet még javasolható a közönséges galajból elkészített tea fogyasztása? Ez a gyógynövény kiváló vértisztító hatásokkal rendelkezik. Akik veseproblémákkal vagy prosztatagondokkal küszködnek, szintén kipróbálhatják a közönséges galajból készített teát. A leírtakon kívül vízhajtó hatásokkal is bír, oldja a görcsöket, de jó hasznát vehetjük húgyúti panaszoknál vagy epehólyag-gyulladásnál is.

Hogyan kell elkészíteni a közönséges galaj teát? Egy teáscsészébe tegyen egy-két teáskanálnyi teafüvet, majd öntsön rá 2,5 deciliternyi forró vizet. Hagyja állni egy negyedórán keresztül, majd szűrje le. A közönséges galajból készült tea tisztítja a májat, a vesét és a hasnyálmirigyet is. Amennyiben a mirigyrendszer védelme a cél, akkor hetente célszerű 2-3 csészényi teát elfogyasztani. Pajzsmirigy alul-működés vagy túlműködés esetén pedig naponta egy csészével szükséges elfogyasztani belőle. Ebben az esetben kortyoljon a teából aprókat, de lehet dunsztkötést is készíteni. Készítsen a szokásos módon teát a közönséges galajból, majd az ázott teafüvet helyezze egy gézdarabra, amelyet aztán rakjon a kialakult göbre. Ezt követően egy vékonyabb, meleg sállal is tekerje körbe a nyakát.

Mennyi ideig lehet a közönséges galaj teát fogyasztani? Ezt a gyógynövényt tea formájában kúra szerűen javasoljuk, a kúra időtartama 1-3 hónap lehet.

pajzsmirigyA közönséges galaj az egyik fő alkotó eleme a Bihar Kincse Pajzsmirigy támogatása nevű teakeveréknek, mely a Bihar hegységben kézzel szedett gyógynövényeket tartalmaz, mely a webáruházunkban is megvásárolható. Nagyon fontos, hogy ennek a gyógynövénynek a tea formájában való fogyasztását a kezelőorvosának jelezze, vagy hívja orvos-természetgyógyászunkat, aki segít a gyógyszeres terápia melletti alkalmazásnál felmerülő esetleges kérdések megválaszolásában.

Külsőleg is érdemes használni a tejoltó galajt kenőcs formájában.

Figyelem! A cikk csupán tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére.

Bihar Kincse – Pajzsmirigy támogatása tea

Tejoltó galaj kenőcs (100 gramm)