Dr. Bagdy Emőke, a Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszék professor emeritusa, egy video felvételen beszél arról, hogy milyen összefüggés lehet a daganatos betegségek és a lelki problémák között.

Ezen videó megnézése előtt szeretnék néhány gondolat megosztani a kedves olvasóinkkal.

Az utóbbi években egyre többen vallják azt a nézetet, hogy a daganatos betegségek kialakulásához hozzájárulhatnak a krónikus  lelki problémák. A betegségeket, így a daganatos betegséget is felfoghatjuk úgy is, mint a lélek segélykiáltását! A betegség beszél helyettünk is, elmondja mindazt a lelki fájdalmat, amit mi betegek nem tudunk, nem akarunk, vagy esetleg nem merünk szóval kifejezni a környezetünk felé. Éppen azért a gyógyuláshoz – a testi tünetek megszüntetése mellett – nagyon fontos a lelki okok feltárása. A krónikus érzelmi stressz egyértelműen növeli a daganatos betegség iránti fogékonyságunkat. 

A daganatos betegség kialakulásának feltételezett lelki okai a következők lehetnek: 

  • a fiatalkori elszigeteltség, elhagyatottság, kétségbeesettség,
  • a mélyebb emberi kapcsolatok veszélyesnek minősítése,
  • szoros emberi kapcsolat megszakadása, pl. szeretett ember halála, egyéb úton történő elvesztése, elköltözés, nyugdíjba vonulás, stb.
  • elfojtott érzelmek, melyekről nem merünk beszélni, pl. gyűlölet, harag, düh, agresszió elnyomása,
  • mások érdekeinek, érzéseinek, vágyainak előtérbe helyezése, mint pl. házasságban alá-fölé rendeltségi viszony kialakulása, szülő-gyermek konfliktus,
  • lehangoltság, kétségbeesés, szorongás, depresszió.

A gyűlölet, harag elfojtása az emocionális anyagcsere károsodásához vezethet, mely előbb vagy utóbb különböző betegségek formájában fog megnyilvánulni.

A daganatos betegek sokat tehetnek gyógyulásukért, ha lelkük mélyén megbocsátanak azoknak az embereknek, akik miatt ezen érzéseik kialakultak. Éppen ezért mindig lebegjen a beteg ember szeme előtt az alábbi tézis: “A harag megbetegít, a megbocsátás meggyógyít.” S ezt a megbocsátást már kicsi korban érdemes gyermekeinknek megtanítani.

Képek forrásai: 

  • https://dundy70.blogspot.hu/
  • https://libri.hu

A betegségek valódi okai – Dr. Bagdy Emőke: 

https://www.youtube.com/watch?v=LsHnMdAjJHY

Dr. Bagdy Emőke Foto: libri.hu

Dr. Bagdy Emőke
Foto: libri.hu