Biztos mindenkivel megesett már, hogy egy-egy stresszesebb periódusában hirtelen rohamosan elkezdett romlani a memóriája. 

Egyes hétköznapi pillanatok, mint például bezártam-e a lakást vagy az autót, hova raktam a szemüvegem… teljesen kiesnek, mintha csak alvajáróként estünk volna túl rajtuk, mások pedig még ennél nagyobb galibát is okozhatnak.

A memória romlása, a szétszórtság, „szétesettség” érzése hétköznapi esetben depresszióra vagy olyan hajszolt, stresszes időszakra utal, aminek megoldása már nem tűr halasztást. Sajnos memóriazavar esetén a depresszióra sokszor az orvosok sem gondolnak, pedig nagyon is gyakori probléma. Szerencsére a memóriazavarok egy része visszafordítható, és az okok felszámolásával meg is szűnik.

    • az átmeneti memóriazavarok elsősorban depresszióra vagy kimerültségre utalnak, míg
    • a memória folyamatos romlása pedig elbutulással (azaz dementiával) járó kórkép előjele is lehet, mint az Alzheimer-kór.

Vannak olyan táplálékok és étrend-kiegészítők, melyek memória problémák esetén jótékony hatásúak, sőt sok esetben a depressziós betegekre is pozitív hatást fejtenek ki. 

Az agyi sejtmembránok 30%-át az omega-3 zsírsavak teszik ki, melyek nélkülözhetetlenek a sejtmembránokon zajló ingerületvezetéshez, így ha az omega-3 zsírsavból hiány mutatkozik, könnyen vezethet depresszióhoz vagy memóriazavarhoz. Ha viszont emeljük az omega-3 szintjét szervezetünkben, az jó eséllyel javítja majd az agyi működésünket.

Ezért van az, hogy gyerekeknél hiperaktivitás ellen is ajánlják az omega-3-at.  Vizsgázóknak a teljesítmény fokozásában, hangulati zavaroknál pedig a lelki egyensúly helyreállításában is sokat segít. 

Hogyan emelhetjük optimális szintre az omega-3 fogyasztásunkat?

    • Tengeri hal fogyasztása heti 2-3 alkalommal  ajánlott felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.
    • Gyermekeknek a folyékony halolaj, míg felnőtteknek a halolaj kapszulák rendszeres fogyasztása javasolt, amennyiben a hetente többször halfogyasztás nem megoldható. 
    • Dió  rendszeres fogyasztása szintén pozitív hatással van az agyi idegsejtek működésére.

A halolajak fontos szerepet játszanak az agy és a központi idegrendszer karbantartásában is, ezért rendszeres fogyasztásukkal nagy valószínűséggel sok idegrendszeri probléma is megelőzhető!

A Vitaldepo Webáruházban a kiváló minőségű izlandi LYSI halolaj termékek folyamatosan kedvező áron megvásárolhatók! 

Mert az izlandi, az igazi!

lysi_banner