Ezzel a módszerrel őrizhető meg leginkább a hőre érzékeny anyagok biológiai aktivitása, miközben visszaoldhatósági tulajdonságaik optimálisak maradnak. Az eljárás során a szárazanyag veszteség nagyon kicsi, továbbá az eljárás a legtöbb termék anyagi jellegét és tulajdonságait alig változtatja meg, így a hasznos tápanyagok mind benne maradnak a liofilizált anyagban. A liofilizálás egy kíméletes, de műszakilag igen költséges szárítási eljárás, melyhez egy speciális berendezés, a liofilizátor szükséges. 

Liofilizátor.

Milyen lépései vannak a liofilizálásnak?

 1. A szárítandó anyagot szétosztják tálcákra, és azokat beteszik a liofilizáló berendezésbe.
 2. A liofilizátorban először lehűtik, megfagyasztják a szárítandó anyagot.
 3. Ezután a liofilizáló berendezés belsejéből elszívják a levegőt és ezáltal alacsony nyomású tér keletkezik a szárítandó anyag körül. 
 4. A kialakult alacsony légnyomás mellett megindul a víz szabályozott párolgása. A folyamatra jellemző, hogy a szilárd jég fázisból mindjárt vízgőz keletkezik a folyékony fázis kihagyásával. Ezt a jelenséget szublimációnak nevezik. Az alacsony nyomás elősegíti a vízmolekulák párolgását.
 5. A szárítási ciklus során a szárítandó anyag változását általában érzékelőkkel követik. A szárítási ciklus előrehaladtával elkezdik a tálcákat melegíteni, de csak 20°C-os véghőmérsékletig.
 6. A szárítási ciklus végeztével – ami általában 24-48 órát vesz igénybe – a liofilizáló berendezésben visszaállítják a szokásos légnyomást és a berendezés ajtajának kinyitását követően kiveszik a tároló tálcákat, amelyeken a kíméletesen megszárított kész, liofilizált zöldség, gyümölcs található.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a liofilizált termék?

 • Az értékes összetevők nem károsodnak: eljárás során semmilyen kémiai adalékra nincsen szükség, kizárólag a víz kerül kivonásra a termékből, a vízben oldott anyagok viszont a termékben maradnak.
 • A liofilizált termékek beltartalmi értéke magas: A liofilizálási eljárás, és az alacsony hőmérsékleten való szárítás következtében a termékben lévő beltartalmi értékek (pl. fehérjék, vitaminok és minden egyéb ásványi anyagok) megmaradnak.
 • Az ízek és aromák változatlanok: A  liofilizált termékben benne maradnak az íz, a szín és illat anyagok is.
 • A liofilizált termék, ha felhasználás során vizet kap, rövid időn belül képes visszavenni azt.
 • Mivel az eljárás során nincs jelen a folyékony víz, nincs párolgás sem, így az értékes anyagok a párolgó vízzel nem távoznak el, az így készült termékek nem tartalmaznak hozzáadott aromát, cukrot, adalékanyagot.
 • A gyümölcsök szerkezete megmarad a szárítás során, mivel a jég eltűnik, a kész termék könnyen harapható és rágható, valamint nem deformálódott, így akár ételek díszítésként is felhasználható.
 • A folyamat alacsony, 1-4 %-os nedvességtartalmat eredményezhet, ezért az így készült termékek hosszú ideig, akár évekig is eltarthatók.

Összefoglalva elmondható, hogy a liofilizált élelmiszerek rengeteg vitamint, egyéb értékes tápanyagot tartalmaznak, amelyek a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. Erősítik az immunrendszert,  egyes biokémiai folyamatokban nélkülözhetetlen koenzimek, fontosak az anyagcsere és idegrendszer működésében, továbbá a sav-bázis egyensúly, valamint belső környezet állandóságának fenntartásában játszanak fontos szerepet. 

Alacsony kalóriatartalmúak, így fogyókúrába is beilleszthetők, édes ízűknek köszönhetően pedig még az édesség iránti vágyat is enyhítik. 

Rostokban  gazdagok, ezért támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését, a salakanyagok kiürülését is elősegítik, a vér koleszterin szintjét is csökkenik, hozzájárulva ezzel a szívbetegségek rizikójának csökkentéséhez.  Teltségérzetet biztosítanak (megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása mellett), így a fogyást is elősegítik.

Webáruházunkban a Natessence BIO minősített liofilizált zöldségek (brokkoli, cékla, sárgarépa)  és gyümölcsök (alma, eper, málna, áfonya) kaphatók a képre kattintva:

Források:

Miért is jó a liofilizálás?

https://hungarianflavours.com/termeszet-aldasa/liofilizaltgyumolcsok