A glutation (GSH) az egyik legfontosabb – mindössze három aminosavból álló –  víz-oldékony antioxidáns molekulánk. Természetes állapotában néhány gyümölcsben és zöldségben, továbbá növényi és állati szövetekben fordul elő, nagyobb mennyiségben pedig a fehérjetartalmú ételekben található meg.

Miért fontos a glutation (GSH) bevitel?

 1. Mert leköti a szabad gyököket: a glutation rendkívül fontos szabad gyök-semlegesítő molekula. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert anyaga, képes kisöpörni a szabad gyököket testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Védi szervezetünket a radioaktív anyagoktól és UV sugárzástól. A test legerősebb gyógyító anyaga. A szabad gyökök keletkezése bonyolult és kiszámíthatatlan reakciók egész sorát indíthatják el a szervezetünkben, egyaránt károsíthatják a zsírokat, fehérjéket és a nukleinsavakat. A kémiai szabad gyökök túlzott termelődése végső soron mindig valamilyen betegségben nyilvánul meg, ennek a legsúlyosabb formája a rákos daganat kialakulása.
 2. Mert lassítja az öregedést: ahogy öregszünk, védekező rendszerünk egyre kevésbé tud megküzdeni a folyamatosan keletkező szabad gyökökkel. A glutation hatástalaníthatja azokat a szabad gyököket, melyek összefüggenek az öregedéssel, és drámaian lelassíthatja annak folyamatát, és újjáépíti a roncsolódott sejteket. Ha hiányt szenvedünk a glutationban, akkor az öregedés folyamata felgyorsul.
 3. Mert hiánya idegrendszeri betegségekhez vezethet: a glutation hiánya először az idegrendszert érinti, mely koordinációs zavarokhoz, majd később felismerő-képességünk csökkenéséhez vezet. Az eddigi kutatások alapján súlyosabb idegrendszeri betegségek kialakulásában, így például a Parkinson-kór, Sclerosis multiplex, Alzheimer-kór kialakulásában is szerepe van a glutation hiányának.
 4. Mert immunerősítő hatású: mivel a glutation ilyen erős antioxidáns és immunerősítő, feltevések szerint segít megelőzni a rákot, különösen a májban, ahol a hatástalanított káros anyagok fő raktározása folyik. Egyre több a tudományos bizonyíték, hogy a glutation az emberi test egyik potenciális daganat elleni gyógyírja.
 5. Mert gyulladáscsökkentő hatású: kimutatták a glutation gyulladáscsökkentő hatását, valamint felgyorsíthatja a regeneráció folyamatát. Ízületi gyulladásoknál kifejezetten pozitív hatású.
 6. Mert méregtelenítő hatású: erős méregtelenítő hatása van, és megvédi szervezetünket a nehézfémek, a rengeteg gyógyszer, a sugárzás, a cigarettafüst, az alkohol és a szennyeződések káros hatásaitól.
 7. Mert daganat ellenes hatású: emeli a daganatsejtek oxigén szintjét, ez idézi elő rákölő hatását, hiszen az oxigén a daganatsejteket megöli. Az oxidánsok hatására maga is károsodik, de a glutation reduktáz nevű enzim azonnal helyreállítja.

A GLUTATION lényegében pajzsként védi szervezetünket a különböző külső behatásoktól (pl. UV sugárzás, radioaktív anyagok, szabad gyökök, különböző méreganyagok stb.), melyek különböző betegségek előidézői lehetnek.

glutation-védőpajzs

A GLUTATION védőpajzsként szolgál.

2015 márciusában, a neves European Journal of Nutricion nevű szaklapban jelent meg amerikai kutatók cikke a szájon át alkalmazott glutation hatásáról. A 6 hónapos placebo kontrollált, kettős vak klinikai vizsgálat során 54 nem dohányzó betegnél vizsgálták meg a szájon át adott glutation szervezetükre kifejtett hatását.

A vizsgálat menete

A klinikai vizsgálatba 61 nem dohányzó, 30-74 év közötti férfit és nőt vontak be, akik legalább 1 hónapja semmilyen antioxidáns kiegészítő terápiában nem részesült. A vizsgálatot 54 beteg tudta befejezni, 7 betegnél nem volt megfelelő az együttműködési képesség, közülük 5 beteg a placebo, míg kettő a 250 mg-os glutationt kapó csoportból való volt. A betegeket három csoportba osztották:

 • I. csoport: 250 mg/nap Glutationt (20 fő),
 • II. csoport: 1000 mg/nap Glutationt (20 fő),
 • III. csoport: placebot kapott 6 hónapon át(21 fő).

A vizsgálatot követő 7. hónap volt a kimosási periódus, amikor semmit sem kaptak a betegek. A vizsgálat első, harmadik, a hatodik és a hetedik hónapja végén vér, vizelet és szájnyálkakártya vizsgálat történt, mely az alábbi eredményeket mutatta:

 • a vér glutation (GSH) szintje a két GSH-t kapó csoportban (I. és II.) a vizsgálat folyamán folyamatosan emelkedett a kiindulási értékhez képest, míg a placebot kapó III. csoportban lényegesen nem változott,
 • a 6. hónap végén az 1000 mg GSH-t kapó II. csoportban a vér glutation szintje magasabb volt, mint a 250 mg GSH-t kapó I. csoportnak,
 • a 6. hónap végén a vörösvértestekben, a plazmában és a limfocitákban a GSH szintje 30-35%-al volt magasabb, mint induláskor a nagy dózisú GSH-t kapó csoportban,
 • az alacsonyabb, 250 mg-os dózis esetén a GSH szintje az előbbi helyeken 17-29%-os növekedést mutatott,
 • a szájnyálkahártya sejtekben 260%-os GSH szint emelkedést észleltek a kiindulási értékhez képest!

Az eredményekből látható, hogy a magasabb dózisú GSH nagyobb hatást eredményezett, mint a kisebb dózis. A glutation bevitele megemelte a különböző sejtek glutation szintjét, míg a placebo csoportban nem történt érdemleges változás.

A glutationt nagyon jól tolerálták a betegek, semmilyen súlyosabb mellékhatást nem észleltek egyik csoportban sem. A vizsgálat nagyon szépen bebizonyította, hogy érdemes a glutationt külső forrásból bevinni szervezetünkbe.

A GSH (glutation) szájon át történő bevitele egyszerűen megvalósítható, ugyanis a glutation a bélrendszerből szívódik fel.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a glutation (GSH) nagyon fontos szerepet játszik az emberi szervezet működésében és hiánya több féle súlyos betegség forrása lehet. Megfelelő technológiával előállított glutation (GSH) szájon át történő bevitelével pótolni tudjuk hiányát, s ezzel hozzájárulhatunk egészségünk hosszú távú megőrzéséhez.

Figyelem! A cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére, nem vonatkoztathatók teljes mértékben a honlapunkon lévő termékekre.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24791752

Szeretne még több információt a glutationról? Esetleg vásárolna is belőle? Akkor kattintson ide:

G&G L-Glutation Komplex kapszula (90x)