Sokan nem tudják, de van olyan természetes anyagunk, melynek fogyasztása esetén a daganat sejteknek, baktériumoknak, vírusoknak sem sok esélyük van arra, hogy lebetegítsenek bennünket. De a gyulladásos betegségek kialakulásának esélye is lecsökkenhet. Ez nem más, mint a feketeköménymag (Nigella sativa), melyből számos hatóanyagot azonosítottak eddig a kutatók és ezen hatóanyagok remekül használhatók egészségünk megőrzésére. Nézzük sorban mely hatóanyagok ezek és milyen hatásuk lehetséges.

A feketeköménymag-olajban számos hatóanyag található, ezek közül a legfontosabbak a következők:

 • timokinon, egy erős antioxidáns, szerepe lehet a daganatos betegségek megelőzésében, valamint a covid-19 fertőzés tüneteinek enyhítésében.
 • nigellon, mely csökkentheti az allergiás és asztmás tüneteket.
 • timohidrokinon, mely a timokinonnal együtt az acetilkolint bontó enzim gátlásával segítséget nyújthat különböző neurodegeneratív folyamatok elleni küzdelemben, mint például az Alzheimer-kór és egyéb demenciák, Parkinson-kór
 • karvak és a timol pedig antivirális, antiszeptikus, gombaölő hatású.

A feketeköménymagnak számos, egészségre gyakorolt hatása van. Régóta ismerik az emberek ezen hatások nagy részét, de közül már sok klinikai vizsgálattal is igazolt. Erről a PubMed nevű tudományos cikkek adatbázisából tájékozódhatnak (1). Hogy pontosan melyek is ezek, íme:

Emésztésre és májra gyakorolt hatás
 • A feketeköménymag-olaj hatóanyagai csökkentik a puffadást, gázképződést. Fokozzák az epe elválasztást, ezáltal elősegítik a tápanyagok jobb hasznosulását.
 • Segítik a máj regenerációját, támogatják a májenzimek termelődését, ezáltal megelőzik a gyógyszerektől vagy egyéb káros anyagoktól (alkohol, tartósítószerek) származó májkárosodást.
 • Elpusztítják emésztőrendszerben elszaporodó káros baktériumokat és gombákat, elősegítve az egészséges mikrobiom visszaépülését.
 • Helicobacter pylori által okozott emésztési zavarokkal küzdő 88 betegen végezett vizsgálatban a feketeköménymag-kivonata segített a baktériumok és tünetek felszámolásában. A kivonat antibiotikummal alkalmazva is hatásosnak bizonyult  (2).
Szív-és érrendszerre gyakorolt hatás
 • A feketeköménymag-olaj és kivonat antioxidáns hatásából fakadóan csökkenti az érelmeszesedés, szívroham és stroke kockázatát. Ezen betegségek utáni regenerációban is hatékony segítség lehet. Enyhe vízhajtó hatása révén támogatja a szív működését (3).
 • Egy humán vizsgálatban a feketeköménymag-kivonat 2 hónapos napi használatot követően csökkentette a vérnyomást enyhén emelkedett vérnyomásban szenvedő betegeknél (szisztolés BP 140-159 Hgmm). A tesztcsoport 100 mg vagy 200 mg kivonatot kapott kétszer. A vérnyomás mellett az LDL koleszterin szintet is csökkentette, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kockázatát (4).
Cukorbetegség
 • A feketeköménymag-olaj és kivonat hatóanyagai támogatják a hasnyálmirigy béta-sejtjeit. Javítják a glükóz toleranciát, ezáltal a cukorbetegség megelőzésére is alkalmazható.
 • 114 tablettával kezelt cukorbeteg felénél kiegészítésként használták egy éven át napi 2 g feketeköménymag-olajat és kivonatot és azt tapasztalták, hogy a betegek éhomi glükóz szintje és glikolizált hemoglobin szintje (HgA1c) csökkent. Az inzulinrezisztencia alacsonyabb, míg a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeinek aktivitása magasabb volt (5).
Termékenység
 • 68 terméketlen férfit vizsgáló tanulmányban naponta 5 ml (1 teáskanál) feketeköménymag-olaj két hónapos bevitele javította a spermiumok minőségét mellékhatások nélkül (6).
Bőrproblémák
 • Gátolja az elasztin bontó enzim aktivitását. Ez az enzim felelős a kötőszövetek, bőr rugalmasságának csökkenéséért, ennek következménye a megereszkedett bőr, kidudorodó erek. Ennek megelőzésében nyújthat segítséget.
 • Erős gyulladáscsökkentő hatása miatt ekcémás bőrtünetek enyhítésére is alkalmazható.
 • Javítja a fejbőr és a haj szerkezeti épségét, egészségét (7).
Véd a különböző kórokozók (vírusok, gombák, baktériumok) okozta fertőzésekkel szemben
 • A Staphylococcus aureus, mely a bőrfertőzések gyakori kórokozója. Az MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) nagy probléma, melyet kórházban szerzett fertőzésekről van szó, nehéz kezelni. Ezen fertőzések visszaszorításában is lehet szerepe a feketeköménymagnak (8).
 • A feketeköménymag-kivonat hatásosnak bizonyult a herpesz okozó citomegalovírus (CMV) elleni küzdelemben.
 • A 2021-es kutatás alapján kijelenthető, hogy a feketeköménymag-olaj fő hatóanyaga, a timokinon, nem csak ígéretes tápanyagnak bizonyul a Covid-19 megelőzésében, hanem enyhítheti a Covid-19 szövődményeit, és védelmet nyújt a gyógyszerek mellékhatásai ellen is. A Covid-19 elleni hatását 173 igazolt fertőzött beteg nyílt, randomizált klinikai vizsgálatban figyelték meg és napi 2x 500 mg  fekete kömény kivonatból készült kapszula 10 napon keresztül történő fogyasztása gyorsította a betegek gyógyulását (9).
Idegeket védő hatás
 • Számos állatkísérletben bebizonyították, hogy a timokinon és a fekete köménymag egyéb komponensei megvédték az agyat és az idegeket a károsodástól. Segítséget nyújthat különböző neurodegeneratív folymatok elleni küzdelemben (Alzheimer-kór, Parkinson-kór stb) (10).

Hazánkban számos feketemag-olajat és kivonatot tartalmazó termék kapható, közülük vannak magyar gyártóktól származó, kiemelkedő minőségű termékek, ilyenek például a HerbaClass BLACK syrupja vagy a NaJa Forest BLACK protect mézes pempője. Ez utóbbit kenyérre kenve lehet fogyasztani. A HerbaClass BLACK syrupjában a feketekömény mellett még propolisz, gyömbér és egynyári üröm is helyet kapott a méz mellett, melyek egészségmegőrző hatása szintén régóta bizonyított.

Összegezve a feketeköménymag és a belőle készült olaj, kivonat az egyik legjobban használható természetes termék egészségünk hosszútávú megőrzésére. Fogyasztásuk sok pozitív hatással járhat, így bátran javasoljuk számos probléma természetes orvoslására.

Szerző: Dr Dóda Ildikó

Források: 

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20616418/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33957004/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18705755/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25706772/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24680621/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33899217/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34407441/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29962349/