Lapacho fa virágzata

Mikor igyunk Lapacho teát?

A Lapacho fa egy dél-amerikai, akár 20 méter magasra is megnövő, örökzöld fa, óriási, szép virágokkal. A Lapacho fa akár 700 évig is elél.

Dél-Amerika indiánjai már évszázadok óta ismerik, s inka őseiket követve ma is sokféle betegség kezelésére használják a fa kérgét, mely relatív sima, kívül szürke, ám a drogja  a belső részében rejlik. Évente 1-2 alkalommal szüretelik a fa kérgét, majd ezeket a vékony kéregdarabkákat apróra reszelik, s teaként fogyasztják.  A fakéreg 40 éves kor után éri el a gyógyászati célra is alkalmas hatóanyag-koncentrációt.

Gyógyászati szempontból két fajtája között szoktak különbséget tenni:

  • Lapacho colorado, azaz vörös Lapacho,
  • Lapacho morado, azaz lila Lapacho.
Lapacho fa kérge

Lapacho fa kérge, melyből a tea készül.

Az indiánok nyálkahártya- és bőrfekélyek, hasi panaszok, különféle daganatok, reumás fájdalmak, asztma, fertőzések és legyengülés esetén alkalmazzák előszeretettel. Ez a dél-amerikaiak egyik univerzális gyógynövényének tartott Lapacho nagyon magas ásványi anyag tartalommal (vas, kálium, kalcium, mangán és magnézium) rendelkezik, általános roboráló, immunerősítő hatása van, enyhíti a fertőzéseket és bőrbetegségeket, és csökkenti a szív- és érrendszeri panaszokat, sőt a szakértők szerint a daganat elleni küzdelemben is kiválóan segít. Rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel is megtalálható benne.

A 1960-as években indított kutatások után többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregből, melyek jótékony folyamatokat indítanak be az emberi szervezetben.

tea ivásMikor igyunk Lapacho teát?

  • Legyengült immunrendszer esetén (1)
    • gyakori gyulladásos betegségek esetén,
    • visszatérő fertőzéseknél pl. bakteriális, vírusos, gombás fertőzések kiújulásának megelőzésére.
  • Gyulladáscsökkentőként (2)
    • ízületi gyulladásoknál csökkentheti a reumatikus fájdalmakat,
    • bélgyulladásoknál, helyreállíthatja a gyomor- és béltraktus zavarait,
    • egyéb gyulladásoknál is jótékony hatású lehet.
  • Daganatos betegségeknél (3)
    • kiegészítő terápiaként az immunrendszer erősítésére,
    • a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére,
    • áttétképződés esélyének csökkentésére.
  • Javíthatja a vérképet, hisz magas ásványi anyag és nyomelem tartalmának köszönhetően elősegíti a vérképzést.
  • Idegrendszerre gyakorolt hatása miatt a dél-amerikai szakemberek a tea fogyasztását ajánlják még
    • rossz hangulat,
    • álmatlanság esetén.
Lapacho tea 1 kg

Mellékhatása lehetséges, emiatt folyamatos fogyasztása nem javasolt, csupán kúraszerűen igyunk Lapacho teát. Hányinger, szédülés, hasmenés előfordulhat. Aszpirinnel kölcsönhatásba léphet, ezáltal a vérzés kockázatát növelheti. Terhesség esetén, valamint szoptatás alatt használata nem javasolt.

Kúraszerűen 6 hétig fogyasszunk belőle naponta 1-1,5 litert, majd 4 hét szünet után újra kezdhetjük inni.

Lapacho tea elkészítése: 1 liter forró vízbe 1 púpos evőkanálnyi teát tegyünk, majd 20 percig főzzük, hiszen a növény kérgét használjuk fel teaként. Hagyjuk állni, szűrjük le, majd hűlés után fogyaszthatjuk, lehetőleg édesítés nélkül. 

Vannak előre elkészített gyógynövényes kivonatok is

melyeket azonnal lehet fogyasztani, és támogatják az immunrendszer működését, ilyen például a GABOLEXIN FORTE, mely 10 féle immunrendszer működését támogató gyógynövényből készült kiváló termék, itt olvashatnak róla többet:

 

Gabolexin® Forte (250 ml)

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát.

Források:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12538012
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2374436
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15643520 
  4. https://www.cancer.org/treatment/