A Lapacho fa egy dél-amerikai, akár 20 méter magasra is megnövő, örökzöld fa, óriási, szép virágokkal. A Lapacho fa akár 700 évig is elél.

Dél-Amerika indiánjai már évszázadok óta ismerik, s inka őseiket követve ma is sokféle betegség kezelésére használják a fa kérgét, mely relatív sima, kívül szürke, ám a drogja  a belső részében rejlik. Évente 1-2 alkalommal szüretelik a fa kérgét, majd ezeket a vékony kéregdarabkákat apróra reszelik, s teaként fogyasztják.  A fakéreg 40 éves kor után éri el a gyógyászati célra is alkalmas hatóanyag-koncentrációt.

Gyógyászati szempontból két fajtája között szoktak különbséget tenni:

  • Lapacho colorado, azaz vörös Lapacho,
  • Lapacho morado, azaz lila Lapacho.

Az indiánok nyálkahártya- és bőrfekélyek, hasi panaszok, különféle daganatok, reumás fájdalmak, asztma, fertőzések és legyengülés esetén alkalmazzák előszeretettel. Ez a dél-amerikaiak egyik univerzális gyógynövényének tartott Lapacho nagyon magas ásványi anyag tartalommal (vas, kálium, kalcium, mangán és magnézium) rendelkezik, általános roboráló, immunerősítő hatása van, enyhíti a fertőzéseket és bőrbetegségeket, és csökkenti a szív- és érrendszeri panaszokat, sőt a szakértők szerint a daganat elleni küzdelemben is kiválóan segít. Rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel is megtalálható benne.

A 1960-as években indított kutatások után többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregből, melyek jótékony folyamatokat indítanak be az emberi szervezetben.

Mikor igyunk Lapacho teát?

  • Legyengült immunrendszer esetén (1)
    • gyakori gyulladásos betegségek esetén,
    • visszatérő fertőzéseknél pl. bakteriális, vírusos, gombás fertőzések kiújulásának megelőzésére.
  • Gyulladáscsökkentőként (2)
    • ízületi gyulladásoknál csökkentheti a reumatikus fájdalmakat,
    • bélgyulladásoknál, helyreállíthatja a gyomor- és béltraktus zavarait,
    • egyéb gyulladásoknál is jótékony hatású lehet.
  • Daganatos betegségeknél (3)
    • kiegészítő terápiaként az immunrendszer erősítésére,
    • a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére,
    • áttétképződés esélyének csökkentésére.
  • Javíthatja a vérképet, hisz magas ásványi anyag és nyomelem tartalmának köszönhetően elősegíti a vérképzést.
  • Idegrendszerre gyakorolt hatása miatt a dél-amerikai szakemberek a tea fogyasztását ajánlják még
    • rossz hangulat,
    • álmatlanság esetén.

Mellékhatása lehetséges, emiatt folyamatos fogyasztása nem javasolt, csupán kúraszerűen igyunk Lapacho teát. Hányinger, szédülés, hasmenés előfordulhat. Aszpirinnel kölcsönhatásba léphet, ezáltal a vérzés kockázatát növelheti. Terhesség esetén, valamint szoptatás alatt használata nem javasolt.

Kúraszerűen 6 hétig fogyasszunk belőle naponta 1-1,5 litert, majd 4 hét szünet után újra kezdhetjük inni.

Lapacho tea elkészítése: 1 liter forró vízbe 1 púpos evőkanálnyi teát tegyünk, majd 20 percig főzzük, hiszen a növény kérgét használjuk fel teaként. Hagyjuk állni, szűrjük le, majd hűlés után fogyaszthatjuk, lehetőleg édesítés nélkül. 

Források:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12538012
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2374436
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15643520 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát.