A biokozmetikumokat mindig tanúsítani kell! Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősíti a biokozmetikumokat.

Az évente kiadott tanúsítás igazolja és a terméken a tanúsító szervezet neve, és/vagy logo-ja, azonosító száma, és az INCI listában az ökológiai összetevők külön jelölése mutatja meg a vásárlónak, hogy ellenőrzött bioterméket tart a kezében. 

Mi a különbség a NATUR és a BIO kozmetikum között?

 • A NATUR kozmetikumok olyan arc- és testápolási készítmények, melyek előállításához kizárólag természetes eredetű alapanyagokat (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcskivonatok, növényi olajok, fűszernövények, illóolajok, növényi glicerin stb.) használnak, és szintetikus kémiai anyagoktól mentesek. A benne lévő természetes összetevőket azonban nem biztos, hogy bioelőírások szerint termesztették. Így egy natúrkozmetikumban például előfordulhat növényvédő szer maradék vagy állati eredetű összetevőknél gyógyszermaradvány is.
 • Az ORGANIKUS/BIO/ÖKOLÓGIAI kozmetikumokra vonatkozóan mindig kötelezően tanítandó, hogy az összetevőiknek, összetételüknek, készítés-technológiájuknak, a kozmetikumot előállító üzem kialakításának, raktárkészlet nyilvántartásának, raktározási körülményeinek mind az alapanyagokra mind a késztermékre vonatkozóan, a végtermék csomagolásának, feliratozásának stb. meg kell felelnie a tanúsítást végző szervezet által közzétett, bio/organikus/ökológiai kozmetikumokra és azok előállítására vonatkozó feltételrendszernek. Be kell tartani a tanúsító szervezet feltételrendszerében szereplő tiltott anyagokra, eljárásokra vonatkozó elvárásokat. Azaz pusztán néhány „bio” összetevő alkalmazásától egyetlen kozmetikum sem válik biokozmetikummá.

Ezen kritériumok közül a legfontosabbak:

 • A kozmetikumban lévő mezőgazdasági eredetű alkotók (növényi viaszok, zsírok, olajok, Juice-ok, kivonatok, illóolajok, stb) aránya a hozzáadott víz és ásványi anyag mennyiség levonását követően számított anyagmennyiségre vonatkozóan, mely 10-90% között változhat feltétel rendszertől függően. Pl. a magyar BIOKONTROLL-nál: minimum 90% mezőgazdasági eredetű alkotónak kell lennie az ökológiai kategóriában tartozó termékben. Tanúsított biokozmetikum lehet a termék, de nem használhatja a bio/öko/organic előtagot a termék nevében ha a fentiek szerint kalkulált mezőgazdasági anyagtartalom 50 és 90 % közé esik.
 • Az ökológiai összetevők aránya a mezőgazdasági eredetű összetevőkhöz viszonyítva. Az ökológiai vagy biokozmetikumok esetében a legszigorúbbak, az egyik alapvető kritériumként az ökológiai összetevőknek a mezőgazdasági eredetű összetevőkhöz viszonyított arányát rögzítik, melynek több, mint 95%-ának ökológiai eredetűnek, azaz tanúsított ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia.
 • A biokozmetikum előállításhoz felhasználható alapanyagok: a feltételrendszerek általánosan tiltják a kőolajszármazékok pl. paraffinolaj (mineral oil) és az azokból készült és egyéb szintetikus összetevők, szintetikus színezékek, szintetikus fényvédők, az elölt állatokból származó állati eredetű zsírok, állati eredetű glicerin, az alumíniumsók, a carbomerek, az eltitkolt komponensek, a mesterséges molekulaszerkezetű tartósítószerek felhasználását.
 • A biokozmetikum előállítása során tiltott eljárások: 
  • Szintetikus, szerves oldószerekkel (pl. hexán, propilén-glikol, butilén glikol) történő hatóanyag kivonatolás.
  • Ionizáló sugárzással történő besugárzás csíramentesítés érdekében, „tartósítószert nem tartalmaz” megjelölés feltüntetése céljából.
 • Tilos biokozmetikumot csomagolni pl. klórtartalmú műanyagokba (pl. PVC).

Ezek alapján ha jól átgondoljuk, akkor a BIO az lehet NATÚR, de a NATÚR nem biztos, hogy BIO!

Kiknek javasoljuk a biokozmetikumok használatát?

Számos kozmetikum és háztartási tisztítószer is tartalmaz veszélyes anyagokat, melyek káros hatással lehetnek az egészségünkre. Az eddigi ismereteink  alapján a kozmetikai szerekben használt egyes vegyi anyagok elősegíthetik a daganatos betegségek, a bőrgyulladások, a bőrirritációk, a szemirritációk kialakulását. Éppen ezért a biokozmetikumok használata javasolt:

 • érzékeny, allergiára hajlamos bőrrel rendelkezők részére,
 • bármilyen bőrbetegség esetén a bőr további károsításának megelőzésére,
 • súlyos betegségen átesetteknek (pl. daganatos betegségek), hisz az ő szervezetük nagy valószínűséggel érzékenyebb a különböző külső ágensekre.

Webáruházunk kínálatában nemrégiben megjelentek a biokozmetikumok! Válogassanak a BIO minősítéssel rendelkező BIOLA termékek közül!

Források:

 • https://biola.hu
 • https://kozmetikaportal.hu (kép)