A daganatos betegek gyógyulási folyamatában a legnagyobb szerepet a kezelőorvos, a család és a barátok támogatása jelenti.

Ez derült ki a Magyar Rákellenes Liga és a Szinapszis Kft. közös felméréséből, amelyet a partnerek a betegek és az egészségügyi dolgozók között kialakult viszony feltérképezése céljából kezdeményeztek a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából.

A gyógyulási folyamat támogatói elsődlegesen a szakorvosok

A daganatos betegségben érintettek 83 százaléka szerint a szakorvos, a család és a barátok járulnak hozzá leginkább kezelésük eredményességéhez, és a nővérek, asszisztensek szerepét is fontosnak tartják a gyógyulási folyamatban. Fontos még kiemelni a háziorvost is, akit minden második válaszadó meghatározó szereppel írt le, de a betegszervezetek, betegtársak befolyása sem elhanyagolandó.

daganatos beteg felmérés1

Az orvos-beteg kapcsolat vonatkozásában a válaszadó daganatos betegek fele kölcsönös, inkább partneri viszonyról számolt be onkológusával, amelyben a döntéseket a kezelőorvossal együtt hozzák meg. A kitöltő daganatos betegségben érintettek 35 százaléka alá-fölérendeltségi viszonyt érzékel a szakemberrel, amelyben a terápiás döntések is az ő tollából születnek.

Honnan szerezik információikat a betegek?

A kezelőorvos a legnépszerűbb információforrás akár a betegség megértéséről, akár annak kezelési módjairól és az alkalmazható termékekről legyen szó. Közel hasonló említéssel találjuk a szakorvosok mögött a rokonokat, ismerősöket, a nővért és az egészségügyi témájú internetes oldalakat is.

Az igényelt információk – jellegüket, témájukat tekintve – nagyon széles érdeklődést mutatnak a páciensek részéről. Az orvostól elsődlegesen a betegség lefolyásával, a tünetek kezelésével, a lehetséges mellékhatásokkal, a nem megfelelően alkalmazott terápiák következményeivel kapcsolatban várnak tájékoztatást. A nővérek szerepe a lelki és mentális problémák kezelésében illetve az életmódvezetésben kiemelt.

A kutatásról

A kutatás online és papír alapú önkitöltős kérdőíves módszerrel 2014 márciusában zajlott a Magyar Rákellenes Liga és a Szinapszis Kft. közös közreműködésével a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából, összesen 401 daganatos betegségben érintett részvételével. A válaszadók 27 százaléka férfi, 73 százaléka nő, életkor alapján döntően a közép- és időskorúak képviseltetik magukat, a minta összetétele régió, településtípus alapján vegyes. A válaszadók 24 százaléka esetében az első diagnózist 2 két éven belül állította fel a kezelőorvosa, 29 százaléknál 2-5 éven belüli, 47 százalék esetében pedig öt évnél régebbi ez az időpont. A kitöltők 36 százaléka állt kezelés alatt a kérdőív kitöltésekor is, a leggyakoribb daganattípusok között a mellrákot (40%), a vastag/végbél (11%) valamint a tüdőrákot (9%) találjuk.

Forrás: https://www.szinapszis.hu/
Megjegyzés: a Szinapszis Kft. közzétett felmérési eredményeiből is látszik, hogy mekkora szerepe van az egészség témájú internetes oldalaknak a tájékoztatásban (44%). Nekünk, egészség témájú weboldalak szerkesztőinek, nagy felelősség van a vállunkon, csak és kizárólag olyan információkat szabad felhelyeznünk oldalainkra, melyek tudományos szempontból is alátámasztottak! Sajnos sok olyan weboldal is létezik, ahol szakmailag kifogásolható, sőt sokszor akár megtévesztő tartalmak is megjelenhetnek, mely miatt érdemes nagyon megnéznünk honnan is tájékozódunk. A Vitaldepo honlapjain kizárólag szakorvos által lektorált tartalmak jelennek meg, így a mi cikkeinket olvasók maximálisan biztosak lehetnek abban, hogy jó helyen tájékozódnak.