A gyógyászati gombákon túl…avagy az AHCC áttörése a molekuláris tömeg okozta korlátokon

Semmi kétség afelől, hogy a gyógygombák milyen nagy szerepet játszanak az emberi egészség és jó közérzet fenntartásában. Az olyan gombafajokon végzett kísérletek, mint a shiitake, maitake vagy a reishi mind rámutatnak, hogy ezek a gombák pozitív hatással vannak az immunrendszer működésére. Az eddigi gondot a hatóanyagok felszívódása okozta. Ezen gyógyító gombák biológiailag aktív alkotóelemei – poliszacharidok – túl nagyok, hogy tökéletesen felszívódjanak az emberi szervezetben. Ezért történhetett, hogy az AHCC 1987-es bevezetése megváltoztatta a gyógygombák világát.

Mi az AHCC?

Az AHCC az “Active Hexose Correlated Compound“, vagyis “Kombinált Aktív Hexóz Vegyület” rövidítése. Az AHCC-t többféle hibridizált gyógygomba micéliumából nyerik ki. Japán fejlesztés, amelyet 29 pozitív tanulmány méltat, amelyek különböző, szakértők által felülvizsgált tudományos folyóiratokban jelentek meg, és amelyeket a Nemzeti Egészségügyi Szervezetek is elismernek. Japán első számú immunrendszer kiegészítője lett és egyre népszerűbb az Amerikai Egyesült Államokban is. Mi az egyedi ebben a szabadalmazott táplálék kiegészítőben? Az AHCC könnyű és ezáltal jobb a felszívódása. (Erről bővebben itt olvashatnak: https://gombakiraly.hu/mi-is-az-az-ahcc)

ahcc kutatás

Áttöri a molekuláris tömeg okozta korlátokat

Legyen szó bármilyen anyagról, hogy felszívódjon, elég aprónak kell lennie ahhoz, hogy átjusson a gyomor és a béltraktus nyálkahártyáján. Ezért van az, hogy természetes állapotukban a gyógygombák anyagai kevésé képesek felszívódni: biológiailag aktív alkotóelemeik, a poliszacharidok molekuláris tömege 200.000 Dalton – ez túlontúl nagy ahhoz, hogy könnyen átjusson a gasztrointesztinális traktus miniatűr résein. A Tokyo Egyetem tudósai megoldották a felszívódás problematikáját a molekuláris tömeg által okozott korlátok leküzdésével. Kifejlesztettek és szabadalmaztattak egy speciális fermentációs, vagyis erjesztési folyamatot, amelynek következtében lényegesen lecsökkent a poliszacharidok tömege csupán 5.000 Daltonra. Ez drámaian megnövelte a felszívódást és a hatékonyságot.

Az AHCC tömege a gyógygombában található poliszacharidok tömegének csupán töredéke, így sokkal jobb az AHCC felszívódása.

Az AHCC hatása az immunitásra

  • Az elmúlt két évtizedben olyan kutatási eredmények kerültek napvilágra, melyek szerint az AHCC biológiai választ módosító tulajdonságokkal bír, ami azt jelenti, hogy beindítja a szervezet természetes immunválaszát. Mivel az immunrendszer felel a szervezetet érő külső fenyegetések elleni védelemért (mint a bakteriális, vírusos és gombás fertőzések) és a szervezetet érő belső fenyegetésekért (mint a rákos sejtek iszonyatos replikációja), az AHCC-t széles körben alkalmazza a klinikai gyakorlat.
  • Az embereken végzett klinikai kísérletek publikált eredményei szerint az AHCC úgy működik, hogy befolyásolja a különböző vérsejtek aktivitását. Az immunhiányos betegeken végzett tesztelések azt mutatják, hogy az AHCC megnöveli a természetes killer sejtek aktivitását, amelyek felismerik és elpusztítják a vírusokat, baktériumokat és az abnormális sejteket. Olyan teszteket is végeztek, amelyek során a tesztalanyok nem ismerték az általuk szedett szert, így a csoport egyik fele placebot kapott. 30 egészséges felnőttet vizsgáltak. Az AHCC megnövelte a dendrikus sejtek számát és aktivitását, amelyek az egész légzőrendszerben megtalálhatóak, és segítenek távol tartani a szervezet idegen megszállóit. A legfrissebb klinikai tanulmányokat a Yale Orvosi Egyetem publikálta. Ezek szerint az AHCC két speciális immun-stimuláló cytokin aktivitását erősítette fel. A cytokinek üzenethordozók, amelyek aktiválják a szervezet fertőzésekre adott immunválaszát.
  • Az AHCC hatásosságát egyes fertőzésekkel szemben állatkísérletek is igazolták. A publikált tanulmányok megerősítették, hogy az AHCC javítja az immunválaszt vírusok ellen (influenza A, nyugat-nílusi és N1N1), baktériumok ellen (Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa és metilicin-ellenálló Staphylococcus aureus), valamint gombák ellen (mint a Candida albicans).
  • Japánban már széles körben alkalmazzák kiegészítő immunterápiák esetén. Az AHCC-ről bebizonyosodott a tesztek során, hogy megnöveli a rákos betegek túlélési idejét, míg a kemoterápia mellékhatásait csökkenti. Két nemrégiben befejezett embereken végzett kísérlet azt is mutatta, hogy az AHCC segíti megerősíteni a vírusos és nem vírusos Hepatitis C-ben szenvedő betegek állapotát.

Talán ellentétesnek tűnő információ, de az egyik ok, amiért az AHCC ilyen széles körben és ilyen eltérő körülmények között bizonyult hatékonynak, az, hogy az AHCC nem direkt antivirális, antibakteriális, gomba- vagy rákellenes szer.

Az AHCC jelentősen megnöveli a betegségeket leküzdő fehérvérsejtek számát és aktivitását, és ezáltal az immunrendszer jobban felfegyverkezik a fertőzésekkel szemben. Ennek eredményeképp az AHCC figyelemreméltóan hatékony és mellékhatásoktól mentes.

Sarah Lovelady cikkének fordítása (ahccresearch.com)

FIGYELEM! Az AHCC® egy szabadalmaztatott termék! Magyarországon egyetlen eredeti Amino Up-os termék van forgalomban, a finMycelcapsAz Amino Up erről szóló nyilatkozatát itt találja:

Letter-to-Finclub-authentic-AHCC_Hungary

https://gombakiraly.hu/shop/fin-mycelcaps-ahcc80x/