Nézzük miben is van a legtöbb C-vitamin? 

A növényvilág igen gazdag C-vitaminban. A paprika, a fekete ribizli, a homoktövis, a kivi, a citrusfélék, a brokkoli, a paradicsom, a káposzta, a karalábé és a burgonya, a fekete áfonya, a naspolya, a füge, a vadcseresznye, a málna és nem utolsó sorban a csipkebogyó kiváló természetes C-vitaminforrások.

Az interneten fellelhető adatok alapján vannak különbözőségek a zöldségek, gyümölcsök vitamin tartalmában, mi most megpróbáltuk összesíteni a neten található eredményeket:

GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉG 200 mg C-vitamint tartalmaz 1000 mg C-vitamint tartalmaz
Narancs 3-4 db 12-16 db
Citrom 4 citrom leve 16 citrom leve
Mandarin 7-8 db  28-32 db
Kivi 4-5 db 16-20 db
Zöld paprika 1,5 db 4-6 db
Alma 40 db 160 db

Az MTV “Vitamin kontra téli gyümölcs” c. riportjában a Magyarországon kapható és legnépszerűbb gyümölcsök vitamin tartalmát vizsgálták, laboratóriumi körülmények között. Elgondolkodtató eredmények születtek. Az almában, körtében, banánban nem volt kimutatható mennyiségű a C-vitamin, a mandarinban, narancsban, citromban már igen. Egy kilogrammot vizsgáltak minden esetben. Íme az eredmények:

GYÜMÖLCS C-vitamin tartalom mg/kg 1000 mg beviteléhez szükséges
Narancs 500 mg/kg 2 kg
Citrom 250 mg/kg 4 kg
Mandarin 250 mg/kg 4 kg

A narancsban volt a legtöbb vitamin, 500 mg / kilogramm, így kb. 2 kg elfogyasztásával jutunk körülbelül 1000 mg C-vitaminhoz a vizsgálat eredményei alapján.

A citrom csak kb. fele ennyit tartalmaz, bár sokat úgy gondolják, hogy a citrom a legjobb természetes C-vitamin forrás. Aki úgy gondolja, hogy citromból is hozzá tud jutni a megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz, akkor napi 4 kg citromot szükséges megenni. 

Ha valaki megelégszik napi 200 mg C-vitamin bevitellel, ami a jelenlegi ismereteink szerint akár elég is lehet egy felnőtt ember számára, akkor azt átgondolt táplálkozással még a téli hónapokban is tudja fedezni zöldséggel, gyümölccsel is. 

Ha viszont nagyobb mennyiségű C-vitamint szeretne a téli hónapokban fogyasztani (1000 mg/nap javasolt lehet), érdemes kiegészíteni az étrendjét C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőkkel.

Képek forrásai: https://www.1zoom.net, httpss://parentia.hu

lemons