Ne az egészségeden spórolj! Mindjárt elmagyarázom, hogy miért nem éri meg az egészséged megőrzését szolgáló kiadásaidat csökkenteni.

A szomszédunkban zajló háború okozta energiaválság új folyamatokat indított el az emberekben, szinte mindenki elkezdett spórolni, hogy ki tudja fizetni majd a megemelkedett közüzemi számláit. De valójában mi az, amin tudunk és meg is éri spórolni?

Legegyszerűbb spórolási lehetőség, ha oda figyeljünk az energiafogyasztásunkra. Ezzel tudunk talán a legtöbbet spórolni. Egészségmegőrzés szempontjából  éjszaka tudunk a legtöbbet spórolni, ugyanis egészségesebb hűvösebb szobában aludni. A 17-19 ºC szobában való alvás csökkenti az anyagcsere betegségek (mint például a cukorbetegség) kialakulási kockázatát. Ezen kívül több melatonin szabadul fel a szervezetünkben, mely fiatalabban tart bennünket. A hűvösebb szobában alvás javítja az alvásunk minőségét is, így nappal aktívabbak lehetünk.

Nézzünk szét a gardrób szekrényünkben és válogassunk meglévő ruhatárunkból. Érdemes csak olyan ruházati terméket vásárolni, melyet tényleg muszáj. Ha nem követed minden évben a ruházati trendet, attól még nem leszel rosszabb ember, sőt betegebb sem leszel. De természetesen azokat a ruhadarabokat meg kell vennünk, melyek gyorsan használódnak el, ilyenek például a fehérneműk. A higiénia betartására ezen időszakban is nagyon kell figyelni, hisz akár súlyos betegségeket is terjeszthetnek a nem megfelelően tisztított és cserélt fehérneműk. Persze itt is választhatunk nagyon márkás, drága darabok helyett jó minőségű olcsóbbat.

A szórakozási lehetőségeken kicsit spórolhatunk, de ezek nélkül nagyon unalmas lenne az életünk. Egy színház, koncert, kirándulás pozitív élményei energizálnak, melyre nagy szükségünk lesz ezen a télen. A szórakozás sok nevetéssel járhat, ami szintén egészségmegőrző hatású. A jókedvű emberek ritkábban betegszenek meg, mint szomorúbb társaik.

A sportolásról szintén nem éri meg lemondani, hisz a sport nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Vannak olyan sportok, melyek nem túl pénz igényesek, ilyen például a futás, a túrázás. A napi fél óra aktív mozgás igazoltan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

Az egyértelmű, hogy ennünk kell, de talán spórolhatunk azon, hogy nem a márkás termékeket válasszuk, hanem a nagy élelmiszerláncok saját márkás termékeit. Ezek sokszor ugyan abban az üzemben készülnek, mint a márkás társaik, de mivel egy óriáslánc leszerződött velük rengeteg termék értékesítésére, így azokat saját márkásként, kisebb marketing költséggel akár 20-30%-al olcsóbban tudják a piacra dobni. Itt a marketing árát tudjuk lényegében megspóroljuk, így ez nem befolyásolja az ételeink minőségét.

Az élelmiszerek közül érdemes a HAZAI termékeket választani. Ennek két fontos oka van: egyrészt nincs rajtuk annyi szállítási költség, így kedvezőbb áron tudjuk őket megvenni. Másrészt ezzel a hazai termelőket is tudjuk segíteni, melyre most óriási szükségük is van, hisz a talpon maradásuk a cél. Ráadásként a hazai élelmiszereink ugyanolyan jó minőségűek, így a minőség rovására nem fog menni ez a döntésünk sem.

Sokan gondolhatják úgy, hogy az étrend-kiegészítőkre kevesebb szükségük lehet, így azokon akarnak spórolni. Egyik irányból érthető lehet ez, de ha átgondoljuk a következőket, mindjárt kérdésessé válik mindez. Egyszerű közhely, de nagyon igaz, hogy ha egészség van minden van. Miért is nagyon fontos jelenleg, hogy egészségesek maradjunk??

Mert ha egészségesek vagyunk, tudunk dolgozni és a megkeresett jövedelmünkből talán ki tudjuk fizetni megemelkedett költségeket. De ha betegek leszünk, a teljes fizetésünk helyett csak 50-70%-t kapjuk betegszabadságként, táppénzként, mely már nem biztos, hogy elég lesz ezen megemelkedett költségek kifizetéséhez! Persze vannak kivételek, állj be katonának vagy rendőrnek és akkor nem lesz ilyen gondod sem, mert ott az első 30 napban nem lesz jövedelem csökkenésed betegség esetén sem. Nézzük sorban, hogy mekkora összeget kaphatunk betegség esetén:

  • Betegszabadságra akkor vagyunk jogosultak, ha betegség miatt keresőképtelenné válunk, emiatt nem tudjuk ellátni munkahelyi feladatainkat. Mindenkinek egységesen évi maximum 15 nap betegszabadság jár, amely időtartam alatt a távolléti díj 70%-át köteles kifizetni a munkáltató az alkalmazottnak.
  • Táppénzre a 15 napon túli keresőképtelenség esetén vagyunk jogosultak. A táppénz a betegszabadsággal szemben nem munkanapokra, hanem naptári napokra jár, így az értéke is alacsonyabb: a napi átlagkeresetnek csak 50-60%-a. A táppénz igénylés feltételei a fennálló TB-jogviszony, az egészségbiztosítási járulék megfizetése és a keresőképtelenség igazolása.
  • Kórházi kezelés esetén ez az összeg a távolléti díjnak csupán az 50%-a. További információ itt olvasható: https://www.webbeteg.hu/cikkek/jogi_esetek/363/a-tappenzellatas-alapszabalyai

Éppen ezért most igazán megéri egészségesnek maradni!! Sőt talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a betegségek most komolyan veszélyeztetik a létbiztonságunkat is. Éppen ezért az egészségeden nem éri meg spórolni. Sőt ebben a nehéz időszakban talán ez a legjobb befektetés!

Az étrend-kiegészítőink kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy épp annyit fogyasztunk, amennyire szükségünk van, de azok legyenek kiváló minőségűek és kerüljük a parasztvakító, méregdrága csodaszerek használatát. Csak biztonságos forrásból vásároljunk, olyan weboldalakról, ahol a cégadatok korrektül fel vannak tüntetve, az ügyfélszolgálat telefonon elérhető és orvosi tanácsadás is rendelkezésre áll a legmegfelelőbb termék kiválasztásához.

Válasszunk bevizsgált, kiváló minőségű – leginkább BIO minősített-  étrend-kiegészítőket, melyek valóban segíthetnek egészségünk megőrzésében. Mert az EGÉSZSÉG ÉRTÉK!!!

Szerző: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta