A gyógyszeres kezelésnek ellenálló kórokozók és alig gyógyuló sebek korában visszatér az orvoslásba egy ősi medicina, a méz. Az egyiptomiak 4000 évvel ezelőtti gyógymódját vette alapul egy New Jersey-i cég, amikor kifejlesztette új sebkezelő szerét – mézből. A Medihoney nevű szert immáron lassan 10 éve forgalmazzák az Egyesült Államokban, de most már hazánkban is elérhető.

Mit is tud az orvosi méz?

A méz fertőzésgátló, antibakteriális hatását még a II. világháborúban is használták sebgyógyításra, az újabb és újabb hatékony antibiotikumok azonban kiszorították a természetes gyógymódokat. Egészen az ellenálló kórokozók megjelenéséig, amikor újra a természet gyógyító ereje felé fordultak a kutatók is.

Új-zélandi tudósok fedeztek fel pár éve egy olyan mézfajtát, amelynek különleges gyógyhatása van. Az Ausztráliában és Új-Zélandon honos manukabokor virágából készített méz hidrogén-peroxidot és különlegesen hatékony fertőzésgátló anyagot tartalmaz.

Egy Szaud-Arábiában végzett, 15 hónapon át tartó, 172 súlyos lábszárfekéllyel küzdő cukorbetegnél történt klinikai vizsgálat igazolta, hogy a sebgyógyulást gyorsította, míg a lábamputációk számát csökkentette a manuka méz alkalmazása. A betegek már 3 hetes kezelést követően a fájdalmaik csökkenéséről és nagyfokú javulásról számoltak

A Medihoney® termékekben a manuka mézet nagy nedvszívó képességű, hínáralapú anyagra viszik fel, így a kötés akár egy hétig is biztonsággal rajta hagyható a nedvedző seben. Jelentősen csökkenti a gyulladást, sőt a fertőzött seb kellemetlen szagát is enyhíti.

Összességében elmondható, hogy a manuka méz hatékony a cukorbetegek lábszár-fekélyeire, a legyengült immunrendszerű emberek sebeire, műtéti sebekre, súlyos égési sérülésekre egyaránt.

Nem segít azonban a méz, ha a fertőzés bekerül a sebből a véráramba. A Medihoney® orvosi mézet Irakban háborús körülmények között is kipróbálták már. Robbanástól, tűztől súlyos égési sérülést elszenvedett iraki gyerekeknél alkalmazták a korábban bevált módszerekkel párhuzamosan. A manukával kezelt gyerekek gyorsabban, kevesebb komplikációval gyógyultak.

A Medihoney® orvosi mézet tartalmazó termékcsaládról a cég nemzetközi honlapján részletesen is tájékozódhat ide kattintva: http://outside-us.dermasciences.com/medihoney-product

Forrás: MTI cikke alapján

A Medihoney® termékcsalád a Vitaldepo Webáruházban rendelhető ide kattintva

TERMÉKRENDELÉS