Az orvosi mézet tartalmazó sebkenőcs használata reneszánszát éli korunkban. Hogy miért? Erre kaphat választ írásunkban. A méz sebgyógyító hatását már az ókori egyiptomiak is ismerték, és Európában is a természetes gyógymódok között tartották számon. Bár a II. világháborúban még kiterjedten alkalmazták, de az antibiotikumok felfedezésével és ezt követő elterjedésével a méz használata háttérbe szorult.

Napjainkban azonban ismét előtérbe kerülhet, mégpedig éppen az antibiotikumok túlzott használata miatt: megjelentek ugyanis rezisztens kórokozók, amelyek nem reagálnak a gyógyszerekre – de az orvosi méz tartalmú kenőcsre igen.

A főzési és étkezési céllal árusított mézeket nem sterilizálják, így tartalmazhatnak baktérium spórákat. Széleskörű randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatok egyedül a Leptospermum (manuka) mézről tudták bebizonyítani, hogy más korszerű sebkezelő termékekkel szemben hatékonyan elősegíti a sebgyógyulást.

A manuka méz Új-Zélandról származik, a helyiek már ősidők óta használják sebgyógyításra.

A német kórházakban az orvosok jó pár éve használják fertőzött sebek kezelésére a különleges tisztaságú orvosi mézet, ugyanis

  • gyorsítja a halott szövetek lebomlását,
  • csökkenti a spontán gyógyulás idejét,
  • sokszor nagyon bűzös sebek kellemetlen szagát is enyhíti.

Az orvosi méz olyan antibakteriális környezetet teremt, mely számos baktérium ellen hatékony, beleértve az antibiotikum-rezisztens organizmusokat is, mint pl. a Staphylococcus aureus.

Az antiszeptikus hatásáért a mézben található glükóz-oxidáz nevű enzim a felelős, ami a mézben található cukorból folyamatosan kis mennyiségű hidrogén-perioxidot, az egyik leghatékonyabb fertőtlenítőszert állítja elő.

Magyarországon az orvosi mézet tartalmazó MEDIHONEY® termékcsalád már elérhető.

A különböző sebek kezelése különböző protokollok alapján történik, s ezen protokolloknak megfelelően külön csomagokban is kaphatóak a száraz és a nedves sebek kezelésére, valamint a hámosodás elősegítésére használható, orvosi mézet tartalmazó MEDIHONEY®  termékek. Erről bővebb információkat az alábbi oldalainkon olvashatnak:

Amennyiben orvosi mézes sebkezeléssel kapcsolatban kérdése lenne, hívja Dr. Dóda Ildikó háziorvos természetgyógyászunkat telefonon, aki igyekszik segíteni Önnek megválaszolni felmerülő kérdéseit.

 

A MEDIHONEY® termékcsalád webáruházunkban MÁR KAPHATÓ az alábbi linkre kattintva: https://vitaldepowebaruhaz.hu/

Medihoney termékcsalád