FASEB Journal szaklapban megjelent új kutatás szerint a vörösbor egyik egészséges összetevője, a resveratrol megelőzheti azokat a káros hatásokat, amelyeket az ülő életmód gyakorolhat az emberekre.

Az iparilag fejlett társadalmakban a népesség fizikai aktivitása jelentősen csökkent, általánossá vált az ülő életmód. A mozgásszegénység különösen jellemző és nagyfokú az idősebbek körében. Nyugat-európai felmérések alapján a népesség 80-90 %-a állítja azt, hogy nem mozog eleget – minden okunk megvan arra, hogy azt gondoljuk, a magyarországi helyzet sem jobb ennél. A mozgásszegény életmód ugyanakkor önmagában is fokozza a koszorúér betegségek kialakulásának kockázatát, sőt, közvetlen összefüggés van az inaktivitás és a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás között.

Gerald Weissmann, a FASEB Journal főszerkesztője szerint rengeteg bizonyíték támasztja alá azt, hogy az emberi testnek szüksége van a testmozgásra, ez azonban néhányunk számára nem könnyen kivitelezhető. Az űrhajósoknak például az alacsony gravitációjú környezet szinte teljesen ellehetetleníti az edzést. A földön is lehetnek korlátozó tényezők, például betegség, sérülés vagy ülőmunka, amelyek megnehezítik a testmozgást.

mozgásszegény életmód

Resveratrollal a mozgásszegény életmód ellen!

A resveratrol rendszeres bevitele nem pótolhatja a mozgást, de lassíthatja a leromlást addig, amíg újra lehetőség adódik az intenzívebb mozgásra.

A kísérlet során a szimulált súlytalanság állapotában naponta resveratrolt adtak szájon át a patkányok kiválasztott csoportjának. Míg a kontroll csoportban az izomtömeg és izomerő csökkenését, inzulinrezisztencia kialakulását és a csontsűrűség csökkenését mutatták ki, addig a resveratrolt szedő csoport nem mutatta ezeket a szövődményeket.

Ezek a kutatási eredmények alapot jelenthetnek arra, hogy egy komolyabb klinikai vizsgálat keretében is vizsgálják, hogy az ülő életmóddal járó negatív hatásokat képes-e ellensúlyozni a resveratrol folyamatos használata. De mivel a resveratrolnak már eddig is sok pozitív hatása ismert, veszíteni valónk addig sincsen, hisz a resveratrol használatával már bizonyítottan csökkenthetjük a szív-és érrendszeri, valamint daganatos betegségek kockázatát, védelmet biztosíthatunk agysejtjeink számára is és összességében az öregedés folyamatát is lassíthatjuk. Ezekről a bizonyított hatásokról szól egyik régebbi összeállításunk!

A resveartrolt szerencsére manapság már koncentrált formában, nagyon egyszerűen is bejuttathatjuk szervezetünkbe, hisz pl. a magas resveratrol tartalmú GERE Kékszőlőmag- és héj őrlemény napi 1 kiskanálnyi használata segíthet megőrizni hosszú távú egészségünket! 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál! A benne levő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. Az étrend-kiegészítők használata nem helyettesíti az egészséges életmódot és a vegyes táplálkozást, maximum kiegészíthetik azt.

Források: 

  • https://abouthealth.co.nz/news/
  • https://www.healthtarget.sph.dote.hu
  • https://blog.worksnug.com/2011/09/19/