Resveratrol és a francia paradoxon! De mi is az a francia paradoxon pontosan?

Az USA-ban 1991-ben a “60 Minutes” c. televíziós műsor az általuk francia paradoxonnak nevezett jelenséget vizsgálta. A francia paradoxon lényege, hogy a sok zsiradékot tartalmazó francia étrend – főként magas sajt-, vaj- és állati zsiradék fogyasztás – ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Franciaországban alacsonyabb, mint más, átlagosan kevesebb zsírt fogyasztó országokban. A műsor a paradoxon feloldását a franciák által nagyobb mennyiségben fogyasztott vörösbor egészségre gyakorolt jótékony hatásában jelölte meg.

Ez a milliók által látott tévéműsor egyetlen év alatt megnégyszerezte az amerikaiak borfogyasztását. A műsorban emlegetett merlot bora hamarosan igazi “branddé” vált, a fokozódó igény kielégítésére – elsősorban Kaliforniában – óriási területeken telepítették a szőlőfajtát. Ennek köszönhetően pár év leforgása alatt a merlot a világ legnépszerűbb, legnagyobb területen telepített szőlőfajtája lett, megelőzve az addig egyeduralkodó cabernet sauvignon telepítéseket.

francia paradoxon jelenségének lényege tehát az, hogy habár a franciák sok zsiradékot fogyasztanak, mégis Franciaországban a szív és érrendszeri megbetegedések által okozott halálozások száma alacsonyabb, mint a többi európai országban, s ezt a vörös bornak köszönhetik. Ezt a későbbiekben tudományos vizsgálatokkal is igazolták (2)!

A vörösborban nagy mennyiségben található rezveratrol, mely az utóbbi évek kutatásainak a középpontjában áll, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a PubMed keresőjébe ha beírjuk angolul a resveratrol nevet, közel 6000 publikációt találunk! Egész pontosan 5976 cikk foglalkozik ezzel a hatóanyaggal (2)!

A bort kevésbé szeretőknek is van egy jó hírünk, ui. a rezveratrol legnagyobb mennyiségben a szőlő magjában és héjában található, így annak rendszeres fogyasztása is védő hatást jelenthet a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek ellen. És a magyar szőlőmagban legalább annyi rezveratrol van, mint a franciában, így nem kell ahhoz drága francia terméket vennünk, hogy hozzá tudjunk jutni szőlőmag termékhez. Prémium minőségével és kedvező áraival kiemelkedik a magyar kínálatból a villányi GERE Pincészetében készült szőlőmag- és héj mikro őrlemény. A Pécsi Tudományegyetemen bevizsgált készítményből napi 300-500g, azaz kb. 1 kiskanálnyi elegendő a kedvező védelmi hatás eléréséhez!

2012 végén egy angol kutatócsoport felvetette, hogy a vörös bor és francia sajtok gyakori fogyasztása együttesen járulhat hozzá a francia paradoxon jelenségéhez (3). Így a bor és a szőlőmag mellett nyugodtan fogyaszthatunk finom sajtokat is, hogy még biztosabbak legyünk szívünk védelmében. 

francia sajt és bor - francia paradoxon

Források:

  1. https://ajevonline.org/content/43/1/49.abstract
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=resveratrol
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22981595