A stevia levelei akár 30-szor édesebb lehet, mint a répacukor, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek és emellett nem okoz fogszuvasodást, a növény kalóriatartalma nulla, ezért nagyon jól használható diétánál és fogyókúránál is. Emellett igen magas a C-vitamin és A-vitamin tartalma és számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmazz, mint  pl. magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket tartalmaz, valamint Béta-karotint, aminosavakat és pektineket is. Cukorbetegek is bátran használhatják, hiszen csak természetes édesítő szereket tartalmazz. Főzéshez sütéshez, italokhoz, teához is adhatjuk, akár naponta fogyaszthatjuk.

Amerikában az 1990-es évben egyszer betiltották az édesítőszer gyártók nyomására, de később engedélyezték a forgalmazását. Ma már különböző édesítőszereket, fogkrémet, teát, és italokat is készítenek a növény leveleiből.

 

Maga a növény egy trópusi cserje, amely akár másfél méter magasra is megnőhet. Ha sikerült otthonra beszerezni egy steviát, mindenképp tápdús laza talajba ültessük a növényt, és tegyük világos napos meleg helyre. A növényt kitehetjük a kertbe vagy erkélyre nyáron, de akár az ablakban is nevelhetjük ezt a szó szerint édes növényt. A stevia Európába a második világháború idején a cukor hiány miatt került be, de mivel termesztésére nem felel meg minden klíma, ezért nem lett túl ismert a növény. Termesztése mediterrán éghajlatú országokban folyik, úgy mint Paragayban, Brazíliában, Mexikóban és Ázsia, Japán, Kína, Dél-Korea, Malaysia, Thaiföld.

Kutatások is igazolták a stevia kedvező élettani hatásait, épp ezért az édesítőszer gyártók is előszeretettel gyártják és forgalmazzák, azt a szert, amit még előtte be akartak tiltani világszerte, hiszen konkurencia volt a saját termékeikkel szemben. Manapság szabadon hozzáférhető sok beteg örömére.

A stevia a következő problémák esetén lehet ajánlott:

  • cukorbetegség,
  • diéta, fogyókúra,
  • immungyengeségre,
  • magas vérnyomás,
  • allergia,
  • vesebetegség,
  • Candida,
  • elhízás,
  • vashiány.

A stevia leveleit csak dobjuk bele a teába, vagy más italba, vagy törjük porrá a szárított leveleket, a frisseket pedig vágjuk fel apró darabokra, és máris használhatjuk süteményekhez, vagy más ételekhez.

A stevia elősegítheti a szervezet vírusellenes védekezőképességének erősítését, mely miatt a téli influenzás időszakban kifejezetten ajánlott cukor helyett használata.