A sugárkezelés a daganatos betegek esetében a második leggyakrabban alkalmazott terápiás eljárás, ám bizonyos rákfajtáknál elsődleges gyógymódként önmagában is eredményesen használják: ilyen például, a méhnyakrák, bőrrák és a gégerák.

radioterápia nagyjából 100 éves múltra tekint vissza, és az utóbbi két évtizedben rohamosan fejlődött. Ma már az orvostudományban olyan technikai eszközök állnak rendelkezésre, amelyekkel hatékonyan lehet gyógyítani a rákos daganatokat és meggátolni, visszaszorítani a daganatnövekedést.

Hogyan működik a radioterápia?

Az ionizáló sugárzás (általában gamma sugárzás) az élő sejteket károsító hatású. A sugárzás a DNS károsításával gátolja a sejtosztódást. Egy daganat esetében a cél a daganatos sejtek elpusztítása, ám kivédhetetlen, hogy közben ép sejtek is elpusztuljanak.

Az orvos a daganat típusa és elhelyezkedése szerint meghatározza a besugárzás dózisát és adagolását. A besugárzás két féle lehet: történhet külső sugárforrásból vagy belső sugárforrásból, közvetlenül a beteg szervezetébe. Külső sugárforrás esetén a beteg egy elkülönített szobában, más néven egy besugárzó helyiségben van. Ilyenkor az adott területre irányítják a sugarakat.

A belső sugárforrást közvetlenül a rákos területbe szúrt tűben helyezik el. A besugárzást sokszor műtét előtt alkalmazzák, hogy visszaszorítsák a daganatot, illetve csökkentsék annak méretét.

Milyen mellékhatásai lehetnek?

Az ionizáló sugárzás a kezelt területen belül minden sejtet egyaránt roncsol. Ennek lehetnek mellékhatásai, melyeket az orvosok két féle kategóriába sorolnak: akut és késői típusú reakciókat különítenek el. A mellékhatások általában a kezelés befejezése után néhány héten belül elmúlnak, ám előfordul, hogy tovább tartanak. A leggyakrabban előforduló mellékhatások a bőr- és nyálkahártya-elváltozások, a fáradékonyság és az étvágyvesztés.

A bőrpanaszok több formában jelentkezhetnek: a bőr vörössé, szárazzá, később barnásan elszínezetté válhat. A kezelt bőrfelülettel finoman kell bánni: ne dörzsöljük, vakarjuk. Kerüljük a szoros ruhákat, helyettük inkább bő, puha anyagokat viseljünk. Ha lehet, kerüljük a különféle krémek, dezodorok használatát.

Étkezési, emésztési problémák léphetnek fel. Fontos, hogy fehérjében, vitaminokban gazdag ételeket fogyasszunk, mert nem ajánlott fogyni a kezelések közti időben. Az étkezés során fellépő nyelőcsövi fájdalom természetes, így ilyenkor pürés és folyékony élelmiszereket fogyasszunk. Ezek lehetnek turmixok, gyümölcsökből készült pürék.

Szájüregi fájdalom érezhető, mikor a fej és nyak területét érinti a besugárzás. Ilyenkor szájnyálkahártya-gyulladást, nyelési nehézségeket, illetve hányingert okozhat.

Tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Az erősen fűszerezett, kemény állagú ételek, mint a nyers zöldségek, kekszek, dió és mogyoró-félék fogyasztása nem ajánlott.

Forrás: https://napidoktor.hu/cikk/100.327/Sugarkezeles–Jotekony-es-karos-hatasok

Gabolexin Plus 200 g-os gél, a bőrpanaszok enyhítésére