Ma reggel azon gondolkodom, hogy miért is veszünk mi kínai gyógynövényeket és gyógygombákat, mikor Kína a világ egyik, de az is lehet, hogy a legszennyezettebb levegőjű országa?

Nemrég olvastam egy 2013-as WHO jelentést, mely szerint Kína nagyvárosainak csupán 4%-ban éri el a levegő minősége a minimálisan elfogadható értéket, a többi nagyvárosban és környékén sokszor akár több tízszeres is lehet a káros anyagok koncentrációja a levegőben. Ez év januárban már arról szóltak a híradások, hogy Kína lassan belefullad a saját ipara okozta levegőszennyeződésbe, olyan méreteket öltött a szmog a nagyvárosokban. Az ott élők egészsége szempontjából nagyon vészjóslóak ezek a hírek, például a nagyfokú légszennyezettség miatt a tüdőrák előfordulása az elmúlt évtizedben kb 30x gyakoribb lett náluk, ami iszonyatos nagyarányú emelkedést jelent.

De itt Európában minket az is aggaszthat, hogy vajon mennyire szennyezett termékeket is fogyasztunk el, amikor egy Kínából származó élelmiszert eszünk meg? Mennyi lehet a nehézfém tartalma ezeknek az élelmiszereknek? Elgondolkodtak már ezen? 

A gyógynövények, gyógygombák megfelelő tápanyagtartalmának kialakulásához a jó minőségű levegő is elengedhetetlenül szükséges. De honnan tudhatjuk, hogy a kínai gyógynövények, gyógygombák milyen külső körülmények között nőnek, mennyire vannak kitéve a levegőben lévő töménytelen mennyiségű szennyező anyag károsító hatásának? Érdemes elgondolkodni ezeken.

Még egy kérdés felmerült bennem: vajon a fogyasztók mennyire vannak azzal tisztában, hogy az egyes étrend-kiegészítőkben lévő gyógynövények ill. gyógygombák honnan is származnak valójában és milyen körülmények közül származnak? Vajon tudják-e, hogy esetleg a médiákból is jól ismert magyarnak tűnő márkákban lévő gyógygombák (esetleg gyógygomba hatóanyagok) is a szennyezett Kínából származnak esetleg, netalántán..?

Találtam egy ábrát a Mozaik tankönyvkiadó oldalán (https://www.mozaweb.hu/), mely ábra segítségével a gyermekeinket is már megtanítják az iskolákban, hogy Kína környékén a legnagyobb az ipari szennyezettség a világban:

https://www.mozaweb.hu/

Én egyetlen megoldást tudok javasolni, még pedig egy nagyon egyszerű megoldást!

A hazai (pl. a bükki és környékbeli (pl. bihari) gyógynövények talán kevésbé szennyezett levegőben növekednek és szinte minden féle problémára találhatunk használatukkal megoldást. De van néhány gyógygomba termesztő (nem forgalmazó!!) is kicsiny kis hazánkban, akik garantálni tudják a gyógygombák növekedéséhez szükséges megfelelő körülményeket, ezért érdemes a hazai gyógygomba termesztők gombáit fogyasztani. Tudok olyan magyar biogomba termesztőt is, akinek ajtaja mindig nyitva áll, hogy vásárlóinak megmutassa biogazdálkodását! (És zárójelben jegyzem meg, ezáltal nem a kínai, hanem a hazai termesztőket is támogatjuk, nem is kicsit, hanem nagyon). 

Érdemes tehát a kiváló minőségű, és kedvező áru hazai gyógynövényeket és gyógygombákat fogyasztani hazai termesztőktől!! Ha ismernek olyan magyar termesztőt, akinek meleg szívvel tudják ajánlani gombáit, mert esetleg látták milyen körülmények között is termesztik gombáikat, nyugodtan osszák meg velünk, köszönjük előre is!

Ezek átgondolása alapján Önök szerint szabad kínai gyógygombát enni?

Várom véleményüket!