A szem bizonyos sejtjeinek megváltozása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt – állítják amerikai kutatók állatkísérleteik eredményeire hivatkozva.

A retinahártya veszített vastagságából azoknál az egereknél, amelyek genetikai beavatkozás után Alzheimer-kórosak lettek. Mivel a retina szerves része az idegrendszernek, ezért neuronjainak pusztulása kapcsolatos lehet az Alzheimer-kóros agysejtek elhalásával – tudósított a BBC hírszolgálata az amerikai Idegtudományi Társaság konferenciáján elhangzott előadásról. 
Scott Turner, a Georgetowni Egyetem orvosi karán működő memóriazavar-program igazgatója, a kutatás vezetője munkatársaival a retina rétegeinek vastagságát egy eddig nem vizsgált területen vette szemügyre.Azt figyelték meg, hogy a retina belső és a gyűjtősejtektől kapott információt feldolgozó ganglionsejtes rétege csak az Alzheimer-kóros egereknél vékonyodott el. A ganglionsejtes réteg ezeknél az állatoknál a felére csökkent, a belső sejtréteg pedig az egyharmadára. 

Ha a kutatás eredményei embereknél is alkalmazhatók, a tudósok azt remélik, új lehetőség nyílik a súlyos memóriavesztéssel és elbutulással járó kór korai diagnózisára. Arra gyanakodnak ugyanis, hogy a retinarétegek elvékonyodása sokkal korábban elkezdődik, mint a mentális képességek hanyatlása.

A tudósok abban bíznak, hogy eredményeik alapján a jövőben a szemorvosok – megfelelő eszközökkel – a rutinvizsgálat részévé tehetik az Alzherimer-kór jeleinek felismerését.

Alzheimer-kór tünetei

Alzheimer-kór és tünetei
 
Az Alzheimer-kór egy degeneratív, gyógyíthatatlan idegrendszert érintő betegség, melynek két típusát különböztethetjük meg:
  • presenilis típus: a 65 évnél fiatalabbaknál,
  • senilis típus: 65 évnél idősebbeknél jelentkezhet.
 
Az Alzheimer-kórra már a betegség megjelenése előtt is utalhatnak jelek:
  • kisebb memóriazavarok,
  • a figyelem kiesése,
  • apróbb kommunikációs nehézségek.
Az Európai Unióban évente 1,4 millió új demencia esetet regisztrálnak, 24 másodpercenként azonosítanak egy-egy új esetet. Európában 7,3 millióra, ebből Magyarországon 160.000-re tehető az Alzheimer-betegek száma, de a betegségben érintett családtagoké (szülők, nagyszülők, testvérek, unokák, közvetlen hozzátartozók) a többszöröse, akiknek életét gyökeresen változtatja meg a betegség. Kutatások igazolják, hogy az astaxanthin antioxidáns nagy mértékben hozzájárul a folyamat lassításához, szinten tartásához (1).
 
 

vitaldepo-tipp-350x70

Astaxanthin kapszulaa természet legerősebb fegyvere!