Tea, ami nem tea

Ezek az italok nem a teacserjéből erednek, de ízük és gyógyhatásuk miatt joggal vívták ki pozíciójukat. Nézzük a legismertebb álteákat és jótékony tulajdonságaikat!

Rooibos tea

Ez az egyik legkeresettebb teafajta, a Dél-Afrikában honos vörösbokor hajtásaiból készül. Mélyvörös színű, gyümölcsös, a fekete teánál édeskésebb ízű. Magas az antioxidáns-tartalma, így lassítja a sejtek öregedését. Koffeint nem tartalmaz, így gyerekek, koffeinérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Gazdag ásványianyag-tartalma (cink, fluor, kalcium, magnézium, mangán, réz) miatt is keresett fajta. Jó hatással van az ingerlékenységre, az alvászavarra és az álmatlanságra, csökkenti a fejfájás és a depresszió tüneteit. Elkészítése egyszerű: forró vizet öntünk rá, 3-5 percig áztatjuk, majd leszűrjük.

Lapacho tea

A lapacho egy Dél-Amerikában őshonos fa, mely 40 éves kora után alkalmas arra, hogy kérgéből főzetet készítsenek. Az “élet fájának” nevezett növény a sok jótékony hatása miatt Brazíliában nemzeti jelkép. Leginkább immunerősítő és daganatellenes tulajdonságai miatt kedvelt, de a fertőzött, legyengült szervezet gyógyítására is használják, sőt reuma, allergia, asztma kezelésére is ajánlott. Anticandida teaként is ismert, de cukorbetegek gyógyításában is nagy szerepe lehet. Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag (arany, bárium, bór, cink, ezüst, foszfor, jód, kalcium, kálium, kobalt, magnézium, mangán, molibdén, nátrium, nikkel, réz, stroncium, szilícium, vas). Koffeinmentes, így gyerekek és koffeinérzékenyek is ihatják. Íze füstös, kissé fanyar, mézzel, xilittel vagy egyéb édesítővel ajánlott ízesíteni.

Elkészítése különbözik a többi teától. Forrásban lévő vízbe tesszük, majd a fakérget kb. 5 percig főzzük, ezt követően lefedve 15 percig állni hagyjuk. Ha filteres kiszerelést használunk, akkor leforrázzuk és lefedve 30 percig állni hagyjuk.

Mate tea

Ugyancsak Dél-Amerikában élő fáról, a yerba mate-ről van szó. Ásványi anyagok (kálium, magnézium, mangán, nátrium) és vitaminok (A-, B1-, B2- és C-vitamin, valamint riboflavin) forrása. Csökkenti az éhségérzetet, javítja a zsírégető folyamatokat, energizálja a testet, kitűnő méregtelenítő, bélműködés serkentő ital. Érdekessége még, hogy segíti az izomszövet felépítését, mely ritka tulajdonság a gyógynövények között. Ugyancsak leforrázva készítjük, majd 5 perces áztatás után leszűrjük a teánkat.

Gyógyteák

Ma már nemcsak a bioboltok polcain találjuk meg a gyógyteák nagy választékát: filteres vagy szálas csomagolásban rengeteg gyógyfű szárított formájával találkozhatunk a boltok polcain. Használatuk előtt azonban tájékozódjunk, hogy melyik fajta mire ajánlott, így tudjuk a gyógyulásunkat a leghatékonyabban befolyásolni. Elkészítésük a teákhoz hasonlatos: forrázzuk le, majd a gyógytea fajtájától függően hagyjuk állni.