A tintagomba fogyasztásával kapcsolatban általánosan elterjedt az a nézet, hogy egyidejűleg nem szabad alkoholt tartalmazó italt inni. Nézzük meg, mi is az igazság!

Ennek a gombának több fajtáját is ismerjük, ezek közül a Gyapjas tintagomba és a Ráncos tintagomba a legismertebb.

A tintagombákban található egy koprin nevű vegyület, amely a szervezetben 1-amino-ciklopropanollá alakul, ami gátolja az aldehid-dehidrogenáz enzim működését. Ez az enzim végzi az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid ecetsavvá történő átalakítását.

Ennek az enzimnek a gátlása következtében a szervezetben felhalmozódik az acetaldehid, ami hasonló tünetekhez vezet, mint amit az alkoholisták leszoktató kezelésénél leggyakrabban és leghatékonyabban alkalmazott diszulfirám tartalmú gyógyszerek (pl. Antaetyl tabletta) adagolása idéz elő. A diszulfirám a legkisebb mennyiségű alkohol elfogyasztásakor is kellemetlen tüneteket, mint például hányinger, hányás, fejfájás stb okoz, így a betegnek egy idő után már nem lesz kedve alkoholt ráinni.

Ráncos tintagomba 4x-5x több koprint tartalmaz.

Ráncos tintagomba
4x-5x több koprint tartalmaz.

A különböző fajok koprin tartalmának mérési eredményi szerint a Ráncos tintagomba 4x-5x annyi koprint tartalmaz, mint a többi vizsgált faj.

Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy a

RÁNCOS TINTAGOMBA az egyetlen, melynek fogyasztása mellett NEM javasoljuk az alkoholos italok fogyasztását, mert együtt fogyasztásuk esetén komolyabb rosszullét előfordulhat.

A Ráncos tintagomba fogyasztása előtt egy nappal, utána 4 napig nem szabad alkoholt fogyasztani, ui. a koprin még bent lehet a szervezetben. Ha ráiszunk, rosszul leszünk nagy valószínűséggel.

Így a Vitaldepo Webáruházban forgalmazásra kerülő liofilizált GYAPJAS TINTAGOMBA tartalmú termékek  rendszeres fogyasztása mellett nem okoz problémát az alkohol fogyasztás, de nem is egészséges!

Gyapjas tintagomba alacsony koprin tartalmú, így mellette alkohol is fogyasztható!

Gyapjas tintagomba
alacsony koprin tartalmú, így mellette alkohol is fogyasztható!