“A világ 25 leghihetetlenebb, eldugott turisztikai látványossága” közé sorolta be a tordai sóbányát az amerikai Business Insider hírportál! 

A bánya úgy vált látványossággá, hogy azt uniós pénzen, és a helyi hatóságok által rendelkezésre bocsátott alapok segítségével látogathatóvá tették, mindez hatmillió euróba került. A bánya látogatóterének infrastruktúrája ezáltal újjászületett: belső csónakázó tó, panorámalift  és további kényelmi szolgáltatások is létesültek. 

A tordai sóbánya Torda egyik legfontosabb turisztikai látványossága és gyógyhelye, amely a Sarata- Durgau völgyben fekszik. A sóbánya levegőjének magas páratartalma, egyenletes hőfoka (állandó 10-12 fok) gyógyító hatással van a légzőszervi megbetegedésekre.

Elsősorban az asztmásoknak, allergiásoknak, légúti gyulladásos betegeknek ajánlott, de az egészséges szervezetnek is jót tesz egy ilyen környezetben megtett séta.

A Ferenc József Galéria a só felszínre juttatásának megkönnyítését szolgálta, 917 m hosszú. A Rudolf bánya magassága 40 m belső tere trapéz alakú. A lépcsők 13 emeletnyi mélységbe visznek le, mindenik emeleten megjelölve a kiásás évét. A Rudolf bányában hozták létre:

  • a játszóteret gyermekek számára,
  • a Utah-ban gyártott műgyepszőnyeggel hangszigetelt  bowling-pályákat és futballpályát,
  • az elektromos fűtéses székekkel rendelkező konferenciatermet,
  • a minigolf és tollaslabda pályákat,
  • az asztalitenisz és biliárdasztalok is itt kaptak helyet, valamint
  • a templom is itt található.

A látogatók ezek a szabadidős tevékenységek közül választhatnak. Lehetőség nyílik ugyanakkor az óriáskerék és a csónakázás kipróbálására. A szigeten padok és egy sószoba található. A kirándulók csónakot bérelhetnek és fél órás váltásokban csónakázhatnak a tó 5-8 méter mély vizén.

További részletes info olvasható a tordai sóbányáról (nyitva tartás, belépő díjak stb): https://www.erdelyiturizmus.hu

Érdemes megnézni ezt a videót, mely bemutatja nekünk ezt a fantasztikus, eldugott helyét a világnak: https://www.youtube.com/watch?v=p4tE9tJYDB8

Forrás: MTI híre alapján, az MTI fotói felhasználásával.

A tordai sóbánya Terézia tárnája, ahol csónakázni is lehet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tordai sóbánya Terézia tárnája, ahol csónakázni is lehet.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt